Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer stikstofspeling voor duurzame energie

Meer stikstofspeling voor duurzame energie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet grijpt in om te voorkomen dat de stikstofregels duurzame energieprojecten doorkruisen. Door projecten te bundelen, valt de tijdelijke extra stikstofuitstoot van het ene project weg tegen de winst die bij andere wordt geboekt.

Niet alleen bouwers en boeren hebben last van de stikstofcrisis, ook de bouw van zonneparken, windmolens en andere duurzame energieprojecten loopt gevaar. De aanleg levert tijdelijk extra stikstof op en dat kan Nederland zich niet meer veroorloven sinds de rechter een streep heeft gezet door het compensatiebeleid van het kabinet.

'Stikstofminister' Carola Schouten (Landbouw) wil dat niet laten gebeuren. Duurzame energieprojecten zijn immers "essentieel om de klimaatdoelstellingen van het kabinet te halen", schrijft ze aan de Tweede Kamer, maar zorgen op de lange duur ook voor minder stikstof. Ze wil daarom projecten bundelen, zodat "individuele projecten kunnen leunen op de beoordeling die op het niveau van het totale programma is gemaakt".

Schouten komt ook mensen tegemoet die onder het oude stikstofbeleid een bouw- of ander project netjes hebben aangemeld en door de lage stikstofuitstoot een vrijstelling hadden verdiend. Die vrijstelling is door de uitspraak van de rechter vervallen, maar dat valt hun niet aan te rekenen, vindt de minister. Ze gaat deze vergunningen alsnog legaliseren.

De meeste andere aangekondigde maatregelen om weer binnen de stikstoflimieten te raken, worden nog onderzocht of uitgewerkt. Het kabinet hoopt dinsdag de stikstofwet door de Eerste Kamer te loodsen. Met de steun van de SGP en de Groep Otten en mogelijk die van 50PLUS lijkt daar zicht op.

Meer uit Politiek

Niet zeker dat naam formateur in eindverslag informateurs komt

DEN HAAG (ANP) - Het is nog niet zeker wanneer de naam van een formateur wordt bekendgemaakt, als de vier onderhandelende partijen tot een akkoord komen. Het gesprek over een formateur zal tussen de vier fractievoorzitters gevoerd moeten worden, zei informateur Richard van Zwol na afloop van een nieuwe dag van onderhandelingen. "De vraag hoe dat precies landt in ons eindverslag is weer punt twee."

7 minuten geleden
Informateurs: tot 15 mei nodig voor formatiegesprekken

DEN HAAG (ANP) - Eerder dan aanstaande woensdag komt er geen verslag over de formatie, zeggen informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol. Een eventueel akkoord tussen de vier formerende partijen zal ook pas woensdag komen, áls dat de uitkomst van deze ronde is. "Er wordt wel tot 15 mei gesproken, maar het hangt er een beetje af van welke vorm en in welke intensiteit", aldus Van Zwol.

23 minuten geleden
Gesprekken over vorming kabinet gaan zaterdag verder

DEN HAAG (ANP) - De onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet gaan zaterdag verder. Na bijna een etmaal van gesprekken tussen PVV, VVD, NSC en BBB gingen de partijleiders vrijdagavond rond 21.15 uur uit elkaar.

36 minuten geleden
Timmermans wil dat EU Israël unaniem wapens ontzegt

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) vindt dat de Europese Unie Israël sancties moet opleggen, als dat land Rafah binnenvalt. Daarbij denkt hij onder meer aan het stopzetten van wapenleveranties, die het land in en boven Gaza kan inzetten. "Het zou goed zijn als de Europese Unie dat unaniem zou verklaren", zei Timmermans vrijdag bij Nieuws en co op Radio1.

3 uur geleden
Formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB stemmen vaak hetzelfde

DEN HAAG (ANP) - De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB stemmen sinds de verkiezingen vaak hetzelfde in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit een analyse van alle 1469 stemmingen sinds de beëdiging op 6 december. In ruim de helft van de gevallen (745) stemden de vier formerende partijen hetzelfde.

7 uur geleden
Formerende partijen hinten op onderhandelingen in het weekend

DEN HAAG (ANP) - Het is goed mogelijk dat de formatiegesprekken dit weekend door zullen gaan, laten de onderhandelende partijen doorschemeren. "Het zou moeten kunnen", zegt VVD-leider Dilan Yeşilgöz op de vraag of ze er vrijdag uit gaan komen. "Maar misschien hebben we er nog een paar dagen voor nodig."

11 uur geleden
GL-PvdA en D66 eisen opheldering over toegangsverbod chirurg

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen opheldering van demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) over het toegangsverbod voor de Palestijns-Britse chirurg Ghassan Abu-Sittah tot Nederland.

1 dag geleden