Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer sluitingen vanwege niet controleren op coronatoegangsbewijs

Meer sluitingen vanwege niet controleren op coronatoegangsbewijs

DEN HAAG (ANP) - Vorige week meldde minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dat de naleving en controle op het coronatoegangsbewijs nog steeds niet was verbeterd. Een week later gaat het nog steeds niet goed. Dat blijkt uit de laatste handhavingscijfers.

Er zijn vijftien lasten onder dwangsommen opgelegd en zeven keer is een bedrijf gesloten, meldt zorgminister Hugo de Jonge vrijdag aan de Kamer. Verder zijn er afgelopen week minimaal twintig bestuurlijke waarschuwingen gegeven.

Een coronatoegangsbewijs is vanaf 13 jaar nodig in de horeca, bij evenementen en andere activiteiten. Bezoekers kunnen met de coronapas aantonen dat ze gevaccineerd zijn, een negatieve test hebben of dat ze een corona-infectie hebben doorgemaakt.

Naast de pas moet er ook een identiteitsbewijs worden getoond. Vorige week berichtte Grapperhaus aan de Kamer dat er geen enkele sector is waar meer dan pakweg een derde van de bezoekers echt volgens die regel gecheckt wordt.

Het demissionaire kabinet overweegt het gebruik van het coronatoegangsbewijs uit te breiden naar de niet-essentiële winkels en dienstverlening. Voor het geval deze uitbreiding doorgaat is het "kabinet met de sector bezig om een plan uit te werken om de controles van de ondernemers zo te organiseren dat het adequaat, uitvoerbaar en hanteerbaar is", aldus De Jonge.

Voor dat plan zal het kabinet ook geld vrijmaken. Eerder werd al 45 miljoen euro vrijgemaakt voor gemeenten en ondernemers om de controle en handhaving op de coronatoegangsbewijs te verbeteren.

Meer uit Binnenland

Nederland levert weer militairen voor EU-missie in Bosnië

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat weer voor een jaar een bijdrage leveren aan de EU-missie Althea in Bosnië en Herzegovina. Het gaat om 175 militairen. Een klein aantal stafofficieren gaat voor twee jaar. Ze moeten daar zorgen voor vrede en stabiliteit, zei minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) na de ministerraad.

38 minuten geleden
Genocideverdachten niet uitgeleverd aan Rwanda, beslist Hoge Raad

DEN HAAG (ANP) - Nederland mag van de Hoge Raad twee Rwandese mannen, die verdacht worden van betrokkenheid bij de genocide in dat land in 1994, definitief niet uitleveren. Het duo ging succesvol in beroep tegen eerdere uitspraken van rechters die de uitlevering wel goedkeurden.

1 uur geleden
Iran ontbiedt Nederlandse ambassadeur om AIVD-rapport

TEHERAN (ANP/RT) - Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Nederlandse ambassadeur in Teheran ontboden om een rapport van de AIVD. Daarin staat dat Iran waarschijnlijk achter twee moordpogingen in Nederland en Spanje zit. Die beschuldigingen worden ongegrond genoemd, bericht persbureau IRNA.

2 uur geleden
Minder mensen krijgen lintje voor helpen van vluchtelingen

DEN HAAG (ANP) - Tijdens de jaarlijkse lintjesregen vrijdag hebben 29 mensen een koninklijke onderscheiding gekregen omdat ze vluchtelingen helpen. Vorig jaar ontvingen 38 mensen een lintje voor het helpen van vluchtelingen.

2 uur geleden
Langzaam maar zeker krijgen steeds meer vrouwen een lintje

DEN HAAG (ANP) - Meer mannen dan vrouwen krijgen een koninklijke onderscheiding, maar het verschil wordt langzaam maar zeker een beetje kleiner. Onder de 3432 mensen die dit jaar gedecoreerd worden, zijn 1272 vrouwen, wat neerkomt op 37,1 procent. Dat is het hoogste percentage van de afgelopen jaren.

2 uur geleden
Verdachte zwijgt over moord op moeder Landsmeer en wegmaken benen

AMSTERDAM (ANP) - Verdachte Timothy B. (32) zwijgt over de moord op zijn 52-jarige moeder in zijn woning in Landsmeer en het wegmaken van haar onderbenen. De afgezaagde lichaamsdelen zijn nog niet teruggevonden, bleek vrijdag tijdens een eerste openbare zitting in de rechtbank in Amsterdam.

2 uur geleden
ANVR en TUI teleurgesteld om toestaan verbod op fossiele reclame

RIJSWIJK (ANP) - "We zullen de stukken goed bestuderen, maar zijn teleurgesteld in deze uitspraak en we onderzoeken de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan." Dat zegt directeur Frank Radstake van de reisbrancheorganisatie ANVR. Hij reageert daarmee op de uitspraak van de rechter, die vrijdag oordeelde dat de gemeente Den Haag fossiele reclames mag verbieden.

3 uur geleden