Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer schepen met vloeibaar gemaakt aardgas op weg naar Europa

Meer schepen met vloeibaar gemaakt aardgas op weg naar Europa

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Door de energiekrapte in Europa zetten meer schepen met vloeibaar gemaakt aardgas (lng) koers naar Europa. Een aantal schepen dat op weg was naar Azië heeft zijn koers gewijzigd, ook omdat leveranciers willen profiteren van de huidige hoge prijzen op de Europese markt, waar gas op dit moment prijziger is dan in Azië.

Volgens onderzoekers van databureau Kpler, die de grondstoffenmarkt nauwlettend in de gaten houden, zijn zeker zeven schepen die op weg waren naar Noord-Azië van koers veranderd. Daarmee neemt het aantal schepen dat wordt omgeleid toe. De verwachting is dat meer schepen dit voorbeeld zouden kunnen volgen.

In China wordt alom rekening gehouden met milder weer aan het begin van de winter. Daarbij heeft Beijing de productie van zijn steenkolenmijnen opgevoerd om in de energiebehoefte van het land te voorzien, waardoor de vraag naar lng minder is geworden. Dat geeft Europa de kans het broodnodige aanbod binnen te hengelen.

In Europa liggen de gasvoorraden nog altijd op een laag niveau. Dit komt onder meer door minder gasleveringen van Rusland aan Europa. Ook het besluit van Frankrijk om een viertal kernreactoren uit te zetten voor extra onderhoud zorgt voor schaarste en stuwt de prijs.

Wat ook meespeelt is dat in Japan en China kernreactoren opgestart zullen worden, wat de vraag naar onder andere gas zal beperken. Extreem koud weer kan de situatie echter snel weer doen veranderen.

Meer uit Financieel

Schiphol test tilrobot om personeel in bagagehal te helpen

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot getest die koffers opzij kan schuiven naar de bagageband. De luchthaven kondigt aan nog een aantal andere tilhulpen en volledig geautomatiseerde systemen te willen testen.

6 minuten geleden
Streamingdienst Viaplay keldert na winstalarm, UMG daalt mee

AMSTERDAM (ANP) - De Zweedse videostreamingdienst Viaplay is maandag keihard gekelderd op de beurs in Stockholm. De dienst, in Nederland vooral bekend als de plek waar de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League te zien zijn, verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar en trok de prognoses voor de langere termijn in. Ook stapte de topman op.

1 uur geleden
Lagarde: inflatie nog steeds te hoog, meer renteverhogingen nodig

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten en bedrijven hoeven voorlopig nog niet te verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) stopt met het verhogen van de rente. Volgens president Christine Lagarde zijn er nog geen tekenen dat de hoge inflatie, zoals het duurder worden van voedsel, zijn piek heeft bereikt. Dat is wel nodig voordat de ECB gaat stoppen met zijn maatregelen om de inflatie in te dammen.

1 uur geleden
Werknemers sociaalwerkbedrijven plannen massale staking

UTRECHT (ANP) - Werknemers van sociaalwerkbedrijven gaan woensdag staken, melden vakbonden FNV en CNV. Duizenden werknemers met een arbeidsbeperking gaan demonstreren in Utrecht, aldus de bonden, die laten weten dat zo'n 160 bussen hen vanuit heel Nederland naar de Domstad zullen vervoeren. Ze willen dat hun cao wordt opengebroken en de lonen worden verhoogd.

2 uur geleden
Scheepsbouw had moeilijk jaar, maar ontvangt weer bestellingen

ROTTERDAM (ANP) - De Nederlandse scheepsbouw heeft onder meer door leveringsproblemen en sancties tegen Rusland een uitdagend jaar achter de rug. Zowel binnenvaartschepen als zeeschepen werden in 2022 minder opgeleverd, meldt belangenbehartiger Netherlands Maritime Technology (NMT) in zijn jaarverslag. Nieuwe bestellingen, bijvoorbeeld voor luxejachten, komen wel weer goed binnen.

2 uur geleden
Apple stijgt op Wall Street en nadert beurswaarde 3 biljoen

NEW YORK (ANP) - Het aandeel Apple ging maandag licht omhoog op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers kijken uit naar de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van het Amerikaanse techconcern. Volgens geruchten zal Apple een eigen virtualrealitybril (VR) presteren, een product waar de iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe product van het concern worden sinds de Apple Watch in 2014.

3 uur geleden
Zakensite: nieuwe topvrouw Twitter nu al aan de slag

SAN FRANCISCO (ANP) - Linda Yaccarino gaat deze maandag aan de slag als nieuwe topvrouw van Twitter. Dat meldt zakensite Business Insider. Eigenlijk zou Yaccarino rond 22 juni beginnen bij het socialmediaplatform, maar dat zou nu dus vervroegd zijn.

4 uur geleden