Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer Saudi’s aangeklaagd in zaak Khashoggi, Turks proces verdaagd

Meer Saudi’s aangeklaagd in zaak Khashoggi, Turks proces verdaagd

ISTANBUL (ANP/RTR) - In de Turkse rechtszaak over de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi zijn zes Saudische verdachten toegevoegd, waardoor in Istanbul in totaal 26 Saudi’s bij verstek worden berecht voor betrokkenheid bij de moord. Khashoggi werd in oktober 2018 in het consulaat van Saudi-Arabië in Istanbul gedood en in stukken gesneden.

De hoofdverdachten zijn het vroegere hoofd van de Saudische inlichtingendienst Ahmed al-Asiri en de vroegere adviseur van het koningshuis Saud al-Qahtani. Zij worden beschuldigd van het leiden van de moordoperatie, ‘met monsterlijke bedoelingen'. Onder de zes nieuwe verdachten zijn een Saudische viceconsul en attaché, die ook worden beschuldigd van moord. De vier anderen zouden bewijsmateriaal hebben vernield, verborgen of gemanipuleerd.

De rechtbank verdaagde na het horen van een getuige het proces tot 4 maart.

Kritische columns

Khashoggi schreef voor onder meer de Washington Post kritische columns over Saudi-Arabië. Hij werd vermoord toen hij op het consulaat iets kwam regelen voor zijn aanstaande huwelijk met de Turkse Hatice Cengiz.

De VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies Agnès Callamard concludeerde eerder dat er geloofwaardige aanwijzingen zijn dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman persoonlijk verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de moord. De kroonprins ontkent. Cengiz heeft bij een rechtbank in Washington een civiele klacht tegen hem ingediend met als doel dat de rechter schadevergoedingen vaststelt.

Doodstraf

Saudi-Arabië heeft achter gesloten deuren acht mensen veroordeeld tot zeven tot twintig jaar cel voor de moord. Vijf van hen hadden de doodstraf gekregen, maar dat werd in september teruggedraaid tot twintig jaar cel.

De Turkse regering wil dat de volledige waarheid wordt achterhaald.

Meer uit Buitenland

Ex-vicepresident Pence doet mee aan presidentsverkiezingen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechterhand van voormalig president Donald Trump meldde zich aan bij de verkiezingscommissie, berichten Amerikaanse media. Op 7 juni zou hij zijn campagne willen starten voor de voorverkiezingen bij zijn Republikeinse partij.

1 uur geleden
EU-hof: hervorming rechterlijke macht in Polen schendt EU-recht

LUXEMBURG (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De hervorming van de rechterlijke macht die Polen in 2019 invoerde, schendt het EU-recht. Die hervorming is zelfs een achteruitgang wat de rechtsstaat betreft, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

2 uur geleden
CNN: Oekraïne heeft netwerk in Rusland voor sabotageacties

MOSKOU (ANP) - Oekraïne heeft in Rusland een netwerk opgezet van sympathisanten en experts die sabotageacties moeten uitvoeren, zeggen ingewijden tegen nieuwszender CNN. De bronnen zouden zich baseren op Amerikaanse inlichtingen en stellen dat Oekraïne ook drones verstrekt om aanvallen mee uit te voeren.

2 uur geleden
Kremlin: nep-Poetin op de radio na hack

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Een radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers verantwoordelijk houdt voor het uitzenden van de speech.

3 uur geleden
WHO wil Europese coronareispas als model voor rest van de wereld

BRUSSEL (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat het Europese coronareisbewijs delen met de rest van de wereld. Het digitale certificaat heeft zich volgens de WHO en de Europese Unie bewezen tijdens de corona-epidemie. Het zou bij een volgende pandemie veel breder dienst kunnen doen, maar er ook bij kunnen helpen dat bijvoorbeeld vluchtelingen bij hun medische gegevens kunnen.

3 uur geleden
Britse premier meldt flinke afname illegale migratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft een succes geclaimd bij de aanpak van illegale migratie. Hij meldt een afname "van bijna 90 procent" van het aantal Albanese migranten dat in kleine bootjes arriveert in het Verenigd Koninkrijk. Het totale aantal illegale oversteken via het Kanaal zou in enkele maanden tijd met 20 procent zijn verminderd.

5 uur geleden
Wagner-baas: Oekraïne herovert dorp in de buurt van Bachmoet

BACHMOET (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Oekraïense troepen hebben een deel van het dorpje Berchivka ten noorden van de stad Bachmoet heroverd. Dat stelt Jevgeni Prigozjin, de baas van Wagner. Ook Oekraïense autoriteiten zeggen terrein te winnen in de omgeving van Bachmoet.

6 uur geleden