Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer reizigers pakken het ov na versoepeling coronamaatregelen

Meer reizigers pakken het ov na versoepeling coronamaatregelen

AMERSFOORT (ANP) - Nederlanders maken langzaamaan weer meer gebruik van het openbaar vervoer sinds de coronamaatregelen woensdag zijn versoepeld. Openbaarvervoerbedrijven beleefden deze week de drukste woensdag en donderdag sinds het openbare leven half maart deels tot stilstand kwam. Dat blijkt uit de cijfers van ov-chipkaartbedrijf Translink.

"Het kruipt de goede kant op", zegt Pedro Peters van koepelorganisatie OV-NL over de drukte in het openbaar vervoer. Hij benadrukt wel dat de cijfers over de eerste dagen nog geen compleet beeld schetsen. Afgelopen woensdag checkten reizigers 1,65 miljoen keer in bij het openbaar vervoer, zo'n 10 procent meer dan een week eerder. Maar het aantal instappers is nog ver verwijderd van de 3 miljoen op een vergelijkbare dag in 2019. Ook donderdag nam de drukte toe, al is nog onduidelijk hoeveel precies.

Peters heeft de afgelopen dagen geen signalen ontvangen dat het onverantwoord druk was in een trein, bus, tram of metro. "Je kunt op dit moment goed het ov pakken, want er is nog ruimte zat in alle voertuigen."

Laksheid

In juni werd het ook al drukker in de treinen, bussen, trams en metro's. Aan het begin van die maand gingen openbaarvervoerbedrijven weer rijden volgens een normale dienstregeling. Wel moesten reizigers verplicht een mondkapje op. Vrijdag was steevast de drukste dag.

Controleurs hebben weer meer te doen nu de drukte toeneemt, merkt Peters. Zij hebben instructies gekregen om vanaf begin deze maand mensen eerder aan te spreken als ze geen mondkapje dragen. Dat wordt volgens de voorzitter van OV-NL belangrijker nu meer mensen het ov gebruiken. Hij merkt een zekere laksheid op bij sommige reizigers, die hun mondkapje alleen omdoen als een controleur in de buurt is.

Peters ziet ook het aantal zwartrijders toenemen, omdat mensen vanwege corona achterin de bus moeten instappen en dus niet langs de chauffeur hoeven. "Ze denken: die sociale controle is weg, dus ik betaal niet." OV-NL sluit niet uit dat later strengere acties nodig zijn als het aantal zwartrijders verder toeneemt of als de mondkapjesplicht minder wordt nageleefd.

Meer uit Binnenland

Adviesrapport over archief Bijlmervliegramp gepresenteerd

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam-Zuidoost wordt vrijdagochtend een adviesrapport gepresenteerd over het archief van de Bijlmervliegramp. Het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) komt met dat rapport, genaamd 'Geen afgesloten hoofdstuk', na een door de Tweede Kamer unaniem gesteunde motie van Pieter Omtzigt (NSC).

5 uur geleden
Vijlbrief tekent in Groningen wet die einde maakt aan gaswinning

KOLHAM (ANP) - In het Groningse dorp Kolham tekent demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag symbolisch de wet die definitief een einde maakt aan de gaswinning uit het Groningenveld. Ruim zestig jaar geleden werd in een weiland bij Kolham voor het eerst Gronings gas ontdekt. Dat was het startsein voor de decennialange winning van gas in de provincie.

5 uur geleden
Extra maatregelen bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

AMSTERDAM (ANP) - Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

5 uur geleden
Noodverordening rond Gronings vliegveld tijdens XR-actie zaterdag

TYNAARLO (ANP) - Burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo heeft een noodverordening afgegeven voor Groningen Airport Eelde (GAE) en de directe omgeving. De reden is een demonstratie van Extinction Rebellion (XR) bij het vliegveld zaterdag. De noodverordening geldt van vrijdag 19 april 15.00 uur tot zondag 21 april 15.00 uur.

10 uur geleden
Organiseren NAVO-top kost Nederland zeker 95 miljoen euro

DEN HAAG (ANP) - Het organiseren van de NAVO-top volgend jaar kost het kabinet zeker 95 miljoen euro. Dit geld komt uit een speciaal potje voor internationale samenwerking. Er zijn al kosten gemaakt voor de voorbereiding, zoals de huur van de locatie en het boeken van hotelkamers, blijkt uit de Voorjaarsnota.

11 uur geleden
Formateurs: twittergedrag benoemd, maar geen regels afgesproken

DEN HAAG (ANP) - Na opnieuw gedoe over een post van Geert Wilders op X, het vroegere Twitter, hebben de betrokkenen het er "met z'n allen kort over gehad" aan de formatietafel. Dat zeggen formateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. Wilders haalde woensdag in een tweet hard uit naar VVD'er Eric van der Burg. De vier formerende partijen hebben hun zegje erover gedaan, maar er zijn geen afspraken gemaakt.

14 uur geleden
Onderzoek: blauwtongvirus mede verspreid door diertransport

WAGENINGEN (ANP) - Het blauwtongvirus, waaraan afgelopen najaar tienduizenden schapen doodgingen, is waarschijnlijk mede verspreid door het transport van dieren. Daardoor kon het virus zich ver verplaatsen, denken onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

14 uur geleden