Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer reizigers moeten winstgevendheid Ryanair verder aanjagen

Meer reizigers moeten winstgevendheid Ryanair verder aanjagen

DUBLIN (ANP) - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair verwacht dit jaar 10 procent meer reizigers te vervoeren, met name dankzij een sterke vraag naar vliegreizen in de zomer. Doordat de ticketprijzen deze zomer hoger zijn dan voor de coronapandemie, wil de budgetmaatschappij de omzet opvoeren. Daarmee hoopt Ryanair onder meer de stijging van de brandstofkosten op te vangen en de winstgevendheid verder te vergroten.

Ryanair vervoerde in in het afgelopen boekjaar dat liep tot eind maart bijna 169 miljoen passagiers, bijna driekwart meer dan het jaar daarvoor. De budgetmaatschappij zag haar marktaandeel daarbij toenemen. De grootste groei maakte Ryanair door in Italië, van 27 procent naar 40 procent. Maar ook in Polen (van 26 procent naar 36 procent) en Ierland (van 49 procent naar 58 procent) wist de luchtvaartmaatschappij meer voet aan de grond te krijgen. Voor deze zomer verwacht Ryanair de grootste dienstregeling ooit uit te gaan voeren, met bijna 2500 routes en ruim 3000 dagelijkse vluchten.

Door het toegenomen aantal reizigers wist Ryanair de omzet in het afgelopen boekjaar ruimschoots te verdubbelen, van 4,8 miljard tot bijna 11 miljard euro. Als gevolg daarvan noteerde de maatschappij voor het eerst in jaren weer zwarte cijfers, een nettowinst van 560 miljoen euro. Een jaar terug draaide Ryanair nog een verlies van bijna 1,5 miljard euro. Dat kwam met name door de gevolgen van de coronacrisis die op de inkomsten drukten.

Gestegen brandstofkosten

Voor dit jaar houdt de budgetmaatschappij rekening met 1 miljard euro aan extra brandstofkosten. Dat is het gevolg van de gestegen olieprijzen. Maar omdat de luchtvaartmaatschappij weer winstgevend is, verwacht financieel topman Neil Sorahan deze kosten te kunnen dekken. Hij verwacht bovendien een "bescheiden groei" voor dit jaar, waarin Ryanair zo’n 185 miljoen reizigers wil vervoeren.

Op termijn hoopt Ryanair de brandstofkosten verder omlaag te brengen met de aanschaf van zuinigere vliegtuigen. Zo tekende de luchtvaartmaatschappij eerder deze maand een overeenkomst met Boeing voor de aankoop van 300 nieuwe toestellen. "De extra stoelen leveren niet alleen een aanzienlijke inkomstengroei op, maar zullen, in combinatie met een grotere brandstof-, koolstof- en geluidsefficiëntie, het aanzienlijke kostenvoordeel van Ryanair ten opzichte van alle concurrerende Europese luchtvaartmaatschappijen verder vergroten", betoogt Sorahan.

Meer uit Financieel

Luchthavenvakbond Parijs dreigt met nieuwe staking tijdens Spelen

PARIJS (ANP/AFP) - Een kleine vakbond bij het Parijse luchthavenbedrijf ADP waarschuwt voor een staking op vrijdag, de dag van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Daarmee negeert de vakbond een recente deal met het bedrijf.

19 minuten geleden
Airlines omlaag op verder positief gestemde Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen eindigden maandag in het rood op de Europese beurzen. Ryanair heeft de winst het afgelopen kwartaal fors zien dalen door flinke druk op de ticketprijzen. De Ierse budgetvlieger verwacht ook voor de belangrijke zomerperiode dat de ticketprijzen lager zijn dan eerder gedacht. Het aandeel noteerde bij het slot 17 procent lager op de aandelenbeurs in Dublin. EasyJet, een andere budgetvlieger, verloor ruim 7 procent in Londen.

1 uur geleden
Vergelijker: autopremie steeds hoger door dure elektrische auto's

EINDHOVEN (ANP) - Automobilisten zijn steeds meer geld kwijt aan hun autoverzekering. De gemiddelde premie is inmiddels opgelopen tot 90,38 euro per maand, een stijging van ruim 9 procent vergeleken met januari vorig jaar. Dat meldt de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. De kenners verwachten dat de verzekeringspremie voorlopig blijft stijgen.

3 uur geleden
Techaandelen herstellen op Wall Street na recente zware verliezen

NEW YORK (ANP) - De grote Amerikaanse techbedrijven wisten maandag wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De S&P 500-index en techgraadmeter Nasdaq beleefden vorige week nog de slechtste beursweek sinds april dit jaar door de verkoopgolf in de techsector. Beleggers deden hun techaandelen vorige week van de hand door zorgen over de sterk gestegen waarderingen van deze aandelen. Deze week maken de resultaten van Tesla en Google-moederbedrijf Alphabet mogelijk duidelijk of de hoge waarderingen in de techsector gerechtvaardigd zijn.

3 uur geleden
Verkoop illegale Chinese fatbikes verpest imago, vindt fabrikant

DOETINCHEM (ANP) - De verkoop van illegale, makkelijk op te voeren fatbikes door Chinese fabrikanten verpest het imago van de fietsen. Dat stelt Niels Willems, medeoprichter van fatbikefabrikant Brekr en initiatiefnemer van het Convenant Veilige Fatbikes samen met drie andere Nederlandse fabrikanten. De fatbike wint snel aan populariteit in Nederland, maar onterecht is het beeld ontstaan dat het een onveilige fiets is, aldus Willems, die inschat dat dit jaar al 50.000 fatbikes zijn gekocht in Nederland.

5 uur geleden
ACM spreekt Meta aan op misleiding consumenten met term 'gratis'

DEN HAAG (ANP) - Europese consumententoezichthouders, waaronder de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM), spreken Meta aan op misleiding van consumenten bij de introductie van betaalde accounts. Volgens de waakhonden heeft het Amerikaanse techbedrijf consumenten onder druk gezet bij het bieden van de keuze tussen een betaalde en een zogenaamd 'gratis' versie van Facebook of Instagram.

5 uur geleden
Bijna 6 miljoen reizigers Schiphol in juni, meer dan vorig jaar

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft in juni bijna 6 miljoen passagiers verwerkt, wat 5 procent meer is vergeleken met een jaar eerder. Ook het aantal vluchten van en naar de luchthaven ging omhoog.

6 uur geleden