Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer reizigers Brussels Airport, nog niet op pre-crisisniveau

Meer reizigers Brussels Airport, nog niet op pre-crisisniveau

BRUSSEL (ANP) - Brussels Airport heeft afgelopen jaar 9,4 miljoen reizigers verwerkt. Daarmee zag de luchthaven het aantal passagiers met bijna 40 procent toenemen ten opzichte van 2020 toen het coronavirus de vluchtschema's voor het eerst duidelijk in de war schopte. Het aantal reizigers dat via de Belgische hoofdstad vloog lag nog wel fors onder het niveau van voor de crisis. In 2019 verwerkte de luchthaven 26,4 miljoen passagiers.

Met name aan het begin van het jaar veroorzaakte corona nog flinke verstoringen door reisrestricties, testverplichtingen en andere coronamaatregelen, meldt Brussels Airport in een verklaring. In de eerste helft van het jaar lag het aantal passagiers op 16 procent van het niveau van voor de crisis. In de tweede helft van het jaar nam het aantal passagiers rap toe, maar lag het nog altijd 47 procent onder het pre-crisisniveau.

De vrachtafhandeling op de luchthaven liet een recordgroei zien. Ten opzichte van een jaar eerder groeide cargo met 30 procent waarmee het beste resultaat in 15 jaar werd behaald. In vergelijking met 2019 werd een derde meer vracht verwerkt. Via de luchthaven zijn onder andere meer dan 800 miljoen coronavaccins getransporteerd, waarmee Brussel naar eigen zeggen de belangrijkste farmahub in Europa bleef.

Via Brussels Airport reizen doorgaans ook veel Nederlanders naar bijvoorbeeld hun vakantiebestemming. Onlangs kondigde luchtvaartmaatschappij Transavia, onderdeel van Air France-KLM, aan vluchten vanaf Brussel te gaan aanbieden. Nu gaat het nog om wintersportbestemmingen. Vanaf komende zomer wordt door Transavia ook naar zonbestemmingen in Spanje, Griekenland en Portugal gevlogen.

Meer uit Financieel

Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

3 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

5 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

23 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 dag geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

1 dag geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden