
Meer patiënten ontvingen een donororgaan in 2024
LEIDEN (ANP) - Meer patiënten hebben vorig jaar een donororgaan ontvangen dan een jaar eerder. Volgens jaarcijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) zijn vorig jaar in totaal 1588 orgaantransplantaties uitgevoerd, een toename van 12 procent. Ongeveer twee derde van de organen kwam van overleden donoren. De overige transplantaties werden uitgevoerd met organen van mensen die nog leefden en besloten een ander te helpen met een nier of een deel van hun lever.
Niertransplantaties komen het vaakst voor. In het afgelopen jaar werden die 1126 keer uitgevoerd. Daarvoor werden meer nieren van overleden donoren gebruikt dan een jaar eerder. Het aantal levende nierdonoren daalde juist iets ten opzichte van 2023: van 505 naar 487.
Op 31 december 2024 stonden volgens de NTS nog 1414 patiënten op de wachtlijst voor een orgaan van een overleden donor. De stichting ziet meerdere positieve ontwikkelingen. Zo nam de mediane wachttijd voor een alvleeskliertransplantatie af van 14,5 maanden in 2023 tot bijna 8 maanden vorig jaar.
Ook stijgt het aantal donoren al enkele jaren, onder meer als gevolg van overheidsbeleid. De overheid moedigt mensen actief aan om vast te leggen of ze wel of geen donor willen zijn. Wie geen keuze maakt, staat sinds 2021 in de categorie "geen bezwaar" in het donorregister. Wie geen donor wil zijn na het overlijden, moet dat te kennen geven. Dat hadden in de loop van vorig jaar ruim 4 miljoen mensen gedaan, becijferde het CBS eerder.
"Door de actieve donorregistratie is er van meer mensen duidelijk wat zij willen na hun overlijden, dat is belangrijk", vindt NTS-directeur Naomi Nathan. Daarnaast maken medische innovaties steeds meer mogelijk. "Zo kan donatie steeds meer mensen redden en levens verrijken." Nathan benadrukt: "Hoe meer en breder aanbod er is van organen en weefsels, hoe eerder patiënten een transplantatie kunnen ondergaan."
Ook de donatie van weefsel na het overlijden is gestegen. Van 2775 overledenen werden weefsels gebruikt om een ander te helpen, 9 procent meer dan een jaar eerder.
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Ga voor een interactieve graphic naar https://platform.localfocus.nl/t/?7f341c1. De graphic is opgemaakt in uw huisstijl en in formats voor print en online. De graphic wordt aangeboden aan klanten van de graphicsdienst van het ANP en LocalFocus.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De politie heeft dinsdag 75 mensen aangehouden bij een pro-Palestijnse demonstratie bij een vestiging van de Universiteit Leiden aan de Turfmarkt in Den Haag. 74 van hen zijn opgepakt voor vernieling, een voor doxing, meldt de politie.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse politie heeft een Bulgaarse verdachte in beeld voor betrokkenheid bij de moord op de Iraanse activist Ahmad Mola Nissi (52) in 2017. De man zit in het buitenland in de gevangenis voor een andere moord. Nederlandse rechercheurs hebben de verdachte gesproken, meldt de politie dinsdag.
11 uur geledenHEILOO (ANP) - In het Noord-Hollandse Heiloo is dinsdagavond een vrouw om het leven gekomen door een aanrijding met een trein. De politie meldt dat ze aan de zijkant van een langsrijdende trein werd meegesleurd. Volgens de politie lijkt het erop dat er sprake is van een noodlottig ongeval.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Faunabescherming gaat bezwaar maken tegen de vergunning die de provincie Gelderland afgeeft om een wolf in Nationaal Park De Hoge Veluwe te doden. De organisatie gaat de rechtbank om een ordemaatregel vragen waardoor er meer tijd komt om naar de vergunning te kijken, meldt voorzitter Niko Koffeman.
14 uur geledenASSEN (ANP) - Drenthe trekt meer geld uit voor dierhouders die subsidie willen aanvragen om wolfwerende rasters neer te zetten. De komende maanden is 600.000 euro extra beschikbaar, bovenop de 565.000 euro die begin dit jaar werd vrijgemaakt voor het plaatsen van de hekken die dieren moeten beschermen tegen wolvenaanvallen. De provincie doet dat omdat er veel belangstelling is voor de subsidieregeling.
15 uur geledenARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland geeft een vergunning af om een "probleemwolf" dood te schieten. Het dier beet volgens de provincie op 13 april een hardloopster op de Veluwe. De Faunabeheereenheid Gelderland krijgt nu toestemming om de wolf te doden. "De ingreep is noodzakelijk om verdere risico's voor de openbare veiligheid weg te nemen", aldus de provincie.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bewoners en ondernemers van een gedeeltelijk ingestort huizenblok aan de Tarwekamp in Den Haag hoeven dit jaar geen erfpacht, onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolheffing te betalen. De gemeente heeft dat besloten naar aanleiding van de dodelijke explosies in december.
15 uur geleden