Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Meer overwerk door coronacrisis'

'Meer overwerk door coronacrisis'

ROTTERDAM (ANP) - Werknemers werken door de coronacrisis nog meer over. Onderzoek van salarisdienstverlener ADP wijst uit dat de gemiddelde overwerktijd in Europa per week met een uur is gestegen naar zes uur per week.

In alle bekeken gebieden werkten mensen sinds de uitbraak van corona meer onbetaald over in vergelijking met een halfjaar eerder. De stijging in Europa is vergelijkbaar met de situatie in Latijns-Amerika en Aziƫ. In Noord-Amerika zijn werknemers gemiddeld drie uur per week meer gaan overwerken, van vier naar zeven uur per week.

Volgens Martijn Brand, algemeen directeur van ADP Nederland, verlaagt het vele thuiswerken de drempel voor overwerken. "Het is natuurlijk eenvoudiger om thuis net iets vaker de laptop te openen of de tijd die je anders kwijt bent aan het reizen naar kantoor nog even door te werken. Ongemerkt kan dit al snel oplopen." Verder speelt mee dat medewerkers in deze lastige tijden misschien net een stapje extra zetten.

Klachten

Van overwerk is bekend dat dit kan leiden tot klachten als stress, een lagere arbeidsproductiviteit en zelfs fysieke problemen. ADP benadrukt dat er al voor de crisis sprake was veel van overwerk. In Nederland werkte in 2018 nog een op de vijf medewerkers gemiddeld zes tot tien uur per week over. Eind vorig jaar was dit bijna een kwart.

Het percentage Nederlandse medewerkers dat gemiddeld tien uur of meer overwerkt was met 10 procent gelijk aan een jaar eerder. 5 procent van de Nederlandse respondenten gaf vorig jaar aan gemiddeld 26 uur of meer onbetaald over te werken.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

19 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

19 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

19 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

19 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

19 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

20 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

20 uur geleden