Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer oproepen om protestvlag om te keren voor 4 en 5 mei

Meer oproepen om protestvlag om te keren voor 4 en 5 mei

DEN HAAG (ANP) - Meer overheden roepen op om de Nederlandse vlag niet ondersteboven op te hangen voor dodenherdenking donderdag en Bevrijdingsdag vrijdag. De protestvlag kan kwetsend zijn voor nabestaanden van gesneuvelde Nederlandse militairen, zeggen ze.

Tegenstanders van regeringsbeleid, bijvoorbeeld rond coronamaatregelen of stikstofplannen, hebben in de afgelopen jaren vaak de Nederlandse vlag ondersteboven opgehangen, met de blauwe baan bovenaan. Nabestaanden van militairen deden vorige maand een oproep om de vlag recht te hangen voor de herdenking. Die werd ondersteund door onder anderen Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB). Ook voorman Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie riep op om de vlag recht te hangen of tijdelijk weg te halen, evenals landbouworganisatie ZLTO. Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) wil dat juist niet "want er is niets veranderd."

De Groningse gemeente Westerkwartier deelt de oproep. "We leven in een land waar vrijheid van meningsuiting en demonstratie een groot goed is. Op 4 mei herdenken we de slachtoffers die vielen voor onze vrijheid en op 5 mei vieren we onze bevrijding. Het doet veel mensen pijn juist op die dagen onze Nederlandse vlag omgekeerd te zien hangen. Een gevoel dat ik deel", laat burgemeester Ard van der Tuuk maandag in een verklaring weten. De Limburgse gemeente Simpelveld laat alle omgekeerde vlaggen weghalen van openbare plekken, zoals lantaarnpalen.

Veteranen danken

Ook de gemeenten Moerdijk, Reusel-De Mierden en Dongen (Noord-Brabant), Hattem, Oost Gelre en Epe (Gelderland), Haaksbergen (Overijssel), Hollands Kroon (Noord-Holland) en IJsselstein (Utrecht) ondersteunen de oproep. Commissaris van de Koning in Friesland Arno Brok vindt het tijd worden om helemaal te stoppen met de vlaggenactie. "De kracht van het signaal is voorbij."

Het Nederlands Veteraneninstituut zegt "alle begrip" te hebben voor de oproepen. Veel veteranenverenigingen denken daar volgens het instituut ook zo over. Het Veteraneninstituut wil ook dat de vlag op Veteranendag op 24 juni recht wordt gehangen. "De dag waarop we alle 100.000 veteranen danken voor hun inzet."

Ook zanger Douwe Bob deed maandag een oproep om de Nederlandse vlag op de officiële manier te hijsen. "Lieve mensen, zullen we de ondersteboven vlaggen op 4 en 5 mei uit respect voor de vermoorde mensen en helden even omdraaien weer? Daarna kunnen we gewoon weer ruzie maken", schreef de zanger op Twitter.

Meer uit Binnenland

Zorgmedewerkers leggen twee minuten werk neer om geweld

DEN HAAG (ANP) - Zorgmedewerkers leggen donderdag om 14.00 uur twee minuten hun werk neer uit protest tegen geweld. Ze zijn dan stil en herdenken een medewerkster van een ggz-instelling in Heerlen, die vorige maand werd doodgestoken tijdens haar werk.

2 uur geleden
Aantal zelfdodingen is stabiel, vorig jaar 1862

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat zelfmoord pleegt, is sinds een paar jaar stabiel. Volgens statistiekbureau CBS hebben vorig jaar 1862 mensen een einde gemaakt aan hun leven. Dat is iets minder dan in 2022, maar vrijwel gelijk aan 2021 en iets hoger dan in 2020, de aantallen schommelen rond hetzelfde niveau.

5 uur geleden
Halsema: hoop dat herdenking niet gekaapt wordt door emoties Gaza

AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema is "wel bezorgd" dat de Nationale Herdenking op de Dam "gekaapt gaat worden door alle emoties en sentimenten" die heersen rondom het huidige conflict in Israël en Gaza. Dat zei ze woensdagavond tijdens een bijeenkomst in De Balie in aanloop naar 4 mei.

8 uur geleden
Treinen tussen Haarlem en Voorhout rijden weer

HAARLEM (ANP) - Tussen Haarlem en Voorhout rijden weer treinen, nadat het treinverkeer door een beschadigde spoorbrug ruim anderhalf uur had stilgelegen. Ook tussen Leiden en Den Haag, die in het verlengde liggen van dat traject, reden daardoor minder intercity's, meldt de NS.

10 uur geleden
Fietser (88) komt om na aanrijding door auto op N357 in Friesland

FINKUM (ANP) - Een 88-jarige man is woensdagmiddag om het leven gekomen in het Friese Finkum, nadat hij op de fiets door een auto was aangereden. Het slachtoffer komt uit de gemeente Leeuwarden, waar Finkum toe behoort, meldt de politie.

12 uur geleden
Hoger beroep tegen veroordeling moord op AH-medewerkster Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De 57-jarige man die veroordeeld is voor moord op een AH-medewerkster van een filiaal in Den Haag gaat in hoger beroep. De advocaat van Jamel L. bevestigt een bericht daarover van Omroep West.

13 uur geleden
Halsema: maatregelen Nationale Herdenking niet in strijd met wet

AMSTERDAM (ANP) - De extra maatregelen die in Amsterdam gelden tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei zijn niet in strijd met de wet. Dat zegt burgemeester Femke Halsema in een bericht op LinkedIn. Daarmee reageert ze op meerdere hoogleraren die in verschillende media hun twijfels uiten over de wettelijkheid van de ingrepen.

13 uur geleden