
Meer omzet voor Unilever verwacht, maar vraagtekens blijven
LONDEN (ANP) - Als Unilever donderdag zijn jaarcijfers publiceert, zal het levensmiddelen- en verzorgingsproductenconcern vermoedelijk een hogere omzet tonen. Maar dat komt grotendeels door hogere prijzen waarmee de gestegen kosten voor grondstoffen, energie, transport en lonen wordt gecompenseerd.
De grote vraag is hoeveel minder producten Unilever heeft afgezet omdat consumenten scherper op de prijs van producten letten. Ook de verwachtingen van Unilever zijn van belang, zeker nu de Europese economie vertraagt.
Daarnaast is er veel te doen geweest om de strategie van Unilever. Beleggers vinden al langer dat het bedrijf, dat enkele jaren geleden besloot Nederland te verruilen voor het Verenigd Koninkrijk met zijn hoofdkantoor, te veel verschillende dingen doet. Dat zou ervoor zorgen dat de waarde van Unilever, dat merken voert als Magnum, Knorr en Vaseline, achterblijft bij die van concurrenten als Nestlé. Diezelfde aandeelhouders vinden ook dat Unilever te veel aandacht schenkt aan duurzaamheid en niet genoeg let op winstgevendheid.
Toch zal topman Alan Jope niet veel aan de strategie wijzigen. De Schot, die Paul Polman in 2019 opvolgde als topman van Unilever, maakte vorig jaar bekend in juli met pensioen te gaan. FrieslandCampina-topman Hein Schumacher werd vorige maand aangewezen als zijn opvolger. Hij werd vorig jaar al opgenomen in de raad van commissarissen van Unilever, dus hij heeft al inzicht in het reilen en zeilen van het bedrijf.
Aanpassingen van de strategie zijn pas te verwachten nadat Schumacher is gestart. Jope zal hem het gras niet voor de voeten willen wegmaaien.
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Beers, een van de grootste diamantbedrijven ter wereld, heeft de afgelopen maanden in het geheim afgeprijsde ruwe diamanten verkocht aan een selecte groep afnemers. Daarmee probeert het bedrijf zijn voorraden af te bouwen, zonder openlijk de prijzen te verlagen, zeggen betrokkenen tegen persbureau Bloomberg. Het gaat om een zeer ongebruikelijke stap die de spanningen binnen een sector die al in crisis verkeert, verder aanwakkert.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met het verhogen van de postzegelprijs kan PostNL het verlies van zijn postdivisie slechts beperken. Juist een aanpassing van de Postwet is nodig om post "toegankelijk en betrouwbaar" te houden. Dat zegt directeur Maurice Unck van de posttak van PostNL. "We zitten klem in wat de Postwet ons voorschrijft."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PostNL verhoogt de prijs van een postzegel vanaf 1 juli met 10 cent tot 1,31 euro. Dat is de sterkste prijsstijging sinds 2014. Volgens het bedrijf kost postbezorging inmiddels meer dan het oplevert. Ook andere prijzen gaan omhoog: het versturen van post naar het buitenland wordt duurder, evenals het versturen van aangetekende brieven en pakketten.
1 uur geledenMÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het economisch vertrouwen van Duitse beleggers laat herstel zien van de scherpe daling vorige maand door zorgen over de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat meldt het vooraanstaande onderzoeksinstituut ZEW uit München. Volgens ZEW zijn beleggers bekomen van de grootste schrik van die handelsoorlog. Ook krijgt het vertrouwen steun van de nieuwe Duitse regering die enorme investeringen in onder meer infrastructuur wil doen.
3 uur geledenTOKIO (ANP/BLOOMBERG) - De Japanse autofabrikant Nissan heeft in het afgelopen boekjaar een miljardenverlies geleden. Het noodlijdende bedrijf gaf ook geen winstverwachting af voor het nieuwe jaar vanwege de aanhoudende problemen en de onzekerheid rond het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Nissan bevestigde daarnaast dat het bedrijf het aantal fabrieken terugbrengt van zeventien naar tien en 20.000 banen schrapt.
3 uur geledenHONGKONG (ANP/RTR) - De Verenigde Staten gaan de invoerheffingen op kleinere pakketjes uit China verlagen, meldt het Witte Huis. Dit is opnieuw een stap die de handelsspanningen tussen de twee economische grootmachten moet verminderen.
5 uur geledenROME (ANP/DPA) - Musea en andere culturele bezienswaardigheden in Italië, zoals het Colosseum in Rome en de archeologische sites in Pompeï, zijn vorig jaar door ruim 60 miljoen mensen bezocht. Daarmee overtrof het aantal bezoekers voor het eerst het inwoneraantal van Italië van ongeveer 59 miljoen.
5 uur geleden