Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer Nederlandse coronapatiënten naar Duitse ziekenhuizen

Meer Nederlandse coronapatiënten naar Duitse ziekenhuizen

ROTTERDAM (ANP) - Duitse ziekenhuizen kunnen mogelijk meer Nederlandse coronapatiënten opnemen. In diverse regio's in Duitsland is nog ziekenhuiscapaciteit over, omdat daar sprake is van "een minder uitgesproken epidemie", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Tot nog toe hebben drie Duitse ziekenhuizen Nederlandse Covid-19-patiënten overgenomen. In totaal gaat het volgens Kuipers tot nu toe om "minder dan tien" patiënten.

"Het hangt er natuurlijk van af hoe het zich daar verder ontwikkelt", aldus Kuipers, die tevens bestuursvoorzitter is van het Erasmus MC in Rotterdam.

Nederlandse ziekenhuizen zijn allemaal drukdoende hun capaciteit op de intensive care uit te breiden. Momenteel zijn al ongeveer 1900 bedden beschikbaar. Dat aantal moet tot zondag nog stijgen tot 2400.

Verdubbelen

"In heel korte tijd je ic-capaciteit verdubbelen is een majeure inspanning", aldus Kuipers. In totaal lagen woensdag 1191 mensen met Covid-19 op de intensivecareafdelingen. Van alle plaatsen op de ic's moeten er ruim 500 beschikbaar blijven voor niet-coronapatiënten.

Kuipers benadrukt dat het "ontzettend belangrijk" is om ook aan hen goede zorg te blijven verlenen. Bedden op de ic blijven bijvoorbeeld ook nodig voor kankerpatiënten die worden geopereerd of mensen die een orgaantransplantatie ondergaan.

Geruststellend

De voorzitter van het LCPS noemt het geruststellend dat het RIVM signaleert dat het aantal nieuwe besmettingen voorzichtig begint af te vlakken. "Maar in een ziekenhuis zien we de situatie weken daarna." Want mensen melden zich daar pas als ze ernstige klachten hebben ontwikkeld.

Kuipers erkent dat de zorg voor coronapatiënten momenteel 'onconventioneel' is. Zo moeten gespecialiseerde verpleegkundigen op ic's nu vaak meer patiënten helpen dan normaal. "Normaal verzorg je bijvoorbeeld met twee verpleegkundigen drie patiënten, of zelfs één op één. Dat verschuift nu naar een op drie of vier." Ander personeel ondersteunt daar dan wel bij. De voorzitter zegt dat deze situatie zo veel mogelijk moet worden voorkomen. Hij benadrukt dat het nog altijd lukt om goede zorg te leveren en dat alles gebeurt in samenspraak met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Meer uit Gezond

Trimbos: xtc-pillen met gevaarlijke hoeveelheid MDMA in omloop

UTRECHT (ANP) - In de afgelopen weken zijn meerdere xtc-pillen ontdekt waarin een zeer grote hoeveelheid MDMA zit. Mensen die zo'n pil slikken, kunnen daaraan overlijden. Het Trimbos-instituut, dat onderzoek doet naar drugsgebruik, heeft vrijdag een waarschuwing verstuurd, een Red Alert. Dat doet het instituut niet vaak.

7 uur geleden
NVWA: sapkuren bevatten nog steeds onterechte medische claims

UTRECHT (ANP) - Websites blijven sapkuren van medische claims voorzien, terwijl dat niet mag, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De sapkuren zouden volgens de beweringen ziekten kunnen genezen of voorkomen, maar dat is nooit bewezen. Uit eigen onderzoek van de NVWA blijkt dat 17 van de 29 onderzochte websites medische claims plaatsen over hun sapkuren. De NVWA heeft maatregelen genomen.

7 uur geleden
Geen zorgen bij Kuipers over situatie corona in Nederland

DEN HAAG (ANP) - De recente opleving van corona in Nederland is voor demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) geen reden tot zorg, zei hij vrijdag voorafgaand aan de wekelijke ministerraad. Ziekenhuizen zien de laatste tijd weer meer coronapatiënten binnenkomen.

8 uur geleden
Nivel: kleine groep kwetsbaren vindt vitamine D te duur

UTRECHT (ANP) - Zo'n 5 procent van de kwetsbare mensen die vitamine D voorgeschreven hebben gekregen, is met slikken gestopt nu het voedingssupplement niet langer wordt vergoed, aldus onderzoeksinstituut Nivel. Vitamine D wordt onder meer gebruikt voor de ondersteuning van het immuunsysteem, de spieren en de botten. Een tekort kan met name door te weinig zonlicht ontstaan.

1 dag geleden
Twee nieuwe partijen zetten zich in tegen gehoorschade

DEN HAAG (ANP) - Ook de horeca en de vereniging van podiumtechnici gaan zich inzetten om gehoorschade te voorkomen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT) hebben zich achter het Vierde Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek geschaard. Dat meldt demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij ondertekende het convenant zelf ook namens zijn ministerie. Met de nieuwkomers doen nu twaalf partijen mee.

2 dagen geleden
Zoetermeer bezorgd over toekomstig zorgaanbod in HagaZiekenhuis

ZOETERMEER (ANP) - De gemeente Zoetermeer zegt geschrokken te zijn van de financiële problemen bij het HagaZiekenhuis, dat een ziekenhuis in de stad heeft. De gemeente "maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen hiervan voor de toekomst van het zorgaanbod".

2 dagen geleden
HagaZiekenhuis moet reorganiseren om financiële problemen

DEN HAAG (ANP) - Het HagaZiekenhuis, dat vestigingen in Den Haag en Zoetermeer heeft, zit in financiële problemen en wil daarom bezuinigen op de personeelskosten. De ziekenhuisgroep wil minder krachten inhuren en vertrekkende medewerkers soms niet vervangen.

2 dagen geleden