Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer Nederlanders vrezen besmetting met coronavirus

Meer Nederlanders vrezen besmetting met coronavirus

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal Nederlanders dat bang is besmet te raken met het coronavirus is in een paar weken tijd flink gestegen. Waar begin vorige maand 5 procent er nog voor vreesde, was dat eind maart 20 procent. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research, dat deels samen met Universiteit Twente werd gehouden.

Begin maart dacht daarnaast 57 procent niet besmet te zullen raken. Eind maart was dat gedaald naar 21 procent. 57 procent stond er eind vorige maand neutraal tegenover. Begin maart was dat 39 procent. Van alle Nederlanders zei 1,5 procent eind maart besmet te zijn (geweest), wat om en nabij 200.000 mensen zouden zijn.

Wanneer mensen toch besmet raken, denkt 38 procent dat het serieuze gevolgen zal hebben. Nederlanders vanaf 50 jaar voelen zich relatief kwetsbaar voor het virus, en dan vooral de 65-plussers (84 procent).

Effecten

Nederlanders maken zich daarnaast steeds meer zorgen over de effecten van het virus. Begin maart was 47 procent nog helemaal niet ongerust, terwijl dat aan het eind van de maand nog maar 11 procent was. Ook was 38 procent eind maand heel erg ongerust, tegenover 8 procent aan het begin van die maand. Met name de angst voor volle ziekenhuizen (59 procent tegenover 22 procent) en het effect op familieleden en vrienden (55 procent tegenover 26 procent) is gestegen.

De voorgeschreven coronamaatregelen worden massaal opgevolgd, wijst het onderzoek verder uit. Vrijwel iedereen, 99 procent van de deelnemers aan het onderzoek, zegt zich aan de anderhalve meter-maatregel te houden. Handen worden vaker gewassen (97 procent) en mensen blijven zoveel mogelijk thuis (93 procent).

Eenzamer

Ondertussen voelt bijna de helft (49 procent) van de jongeren in de leeftijd van 18 tot 25 jaar zich eenzamer door de crisis. Onder 35- tot 50-jarigen is dat 26 procent, bij de 50- tot 65-jarigen 18 procent en 65-plussers 22 procent. De onderzoekers denken dat dit mogelijk komt doordat jongeren de grootste verandering doormaken in sociale activiteiten. Zo bezoeken ze nu minder bijeenkomsten met veel mensen en bezoeken ze familie en vrienden minder vaak. Ouderen ondernamen voor de crisis al minder van dit soort activiteiten, aldus de onderzoekers.

Driekwart van de mensen die een zogenoemd cruciaal beroep hebben, voelt zich voldoende gewaardeerd, maar een kwart niet. Die laatste groep vindt het vooral jammer dat er blijkbaar een crisis nodig is om erkenning en waardering te krijgen.

Meer uit Binnenland

Defensie schaft nieuwe helikopters aan voor special forces

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie koopt veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door de special forces. Het gaat om toestellen van het type H225M Caracal van de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Deze zullen oude toestellen van het type Cougar stapsgewijs vervangen vanaf 2028, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten bedragen tussen de 1 en 2,5 miljard euro in de periode 2024 tot en met 2030.

45 minuten geleden
Amsterdam voorkomt afsluiting van energie voor 130 huishoudens

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft voorkomen dat 130 huishoudens met betalingsachterstanden afgesloten zouden worden van energie. Dat is de uitkomst van een proef die de gemeente eerder dit jaar was begonnen met Liander. De netbeheerder gaf adressen waarbij afsluiting dreigde door aan de gemeente, zodat die op tijd kon inspringen.

1 uur geleden
Treinverkeersleider: dit zijn voor ons de leuke dagen

UTRECHT (ANP) - Hoewel de noodverkeersleidingspost van ProRail in Utrecht tien jaar geleden al is opgestart, is deze nooit eerder gebruikt. Na de storing in het IT-systeem op Amsterdam Centraal bleek de uitwijkmogelijkheid voor het eerst noodzakelijk. Voor de treinverkeersleiders betekent het tijdelijk een andere werkplek. "Maar het werk zelf is niet veranderd", zegt Dylan Out. "Zolang mijn beeldschermen werken, is alles hetzelfde."

1 uur geleden
Amsterdams treinverkeer voorlopig geregeld vanuit Utrecht

UTRECHT (ANP) - De treinen rondom Amsterdam worden voorlopig vanuit Utrecht aangestuurd. Mocht het nodig zijn dan kan ProRail de uitwijklocatie maandenlang openhouden. Hier zal voor de reiziger niets van te merken zijn, zegt Marije Kraaijeveld, postmanager Amsterdam van ProRail.

1 uur geleden
Verdediging Piet S.: woorden zijn niet in daden omgezet

DEN HAAG (ANP) - "Woorden zijn niet in daden omgezet", zegt de advocaat van Piet S., doelend op een stroom van ontsleutelde berichten die volgens het Openbaar Ministerie erop wijzen dat de vermeende drugsbaas erg druk was met het verkennen en opzetten van nieuwe transportlijnen waarover drugs vervoerd konden worden. Volgens de verdediging is er geen enkel bewijs dat er daadwerkelijk drugs zijn vervoerd, zo bleek maandag tijdens dag één van het pleidooi in de rechtbank in Den Haag.

2 uur geleden
Thuisbrengplicht NS niet van toepassing op massale treinuitval

AMSTERDAM (ANP) - De wettelijke thuisbrengplicht van de NS blijkt niet van toepassing op een grote treinstoring zoals die van zondagavond. "Er zitten maakbaarheidsvoorwaarden aan deze verplichting", verklaart een woordvoerder van de NS.

2 uur geleden
OM: Quincy Promes verloor deel van zijn drugshandel

AMSTERDAM (ANP) - Profvoetballer Quincy Promes is volgens het Openbaar Ministerie een deel van de cocaïnehandel kwijtgeraakt, omdat een van de partijen waarin hij investeerde deels is onderschept door de Belgische justitie. Dit bleek maandag tijdens een eerste zitting in de zaak Porto over internationale drugshandel in de rechtbank in Amsterdam.

2 uur geleden