Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer mensen naar speelgoedbanken voor Sinterklaas en Kerstmis

Meer mensen naar speelgoedbanken voor Sinterklaas en Kerstmis

DEN HAAG (ANP) - Bij meerdere speelgoedbanken in het land is het in aanloop naar Sinterklaas en Kerstmis drukker dan in voorgaande jaren. In onder meer Almelo, Den Haag en Delft noteren de organisaties dit jaar een toename in de vraag naar tweedehands speelgoed.

"We merken zeker dat het drukker is. Er komen veel nieuwe klanten", zegt Lieneke Bolhuis, voorzitter van Speelgoedbank Twente. Het gaat om mensen die eerder al eens bij de Speelgoedbank aanklopten en nu terugkomen "omdat alles duurder wordt". Maar ook mensen die eerder niet durfden en zich schaamden om langs te komen. "Zij voelen zich nu genoodzaakt om die drempel over te gaan, omdat ze hun kinderen anders geen cadeaus kunnen geven met pakjesavond." Volgens de voorzitter kwamen er het afgelopen half jaar bijna twee keer zoveel kinderen als vorig jaar tweedehands speelgoed uitzoeken.

Ook bij de Speelgoedbeurs in Den Haag ontvingen ze de afgelopen periode veel nieuwe klanten. Een eenduidige verklaring voor de grotere vraag is er volgens de coördinator niet. "Het kan met de inflatie te maken hebben." Dat vermoeden hebben ze ook bij de Speelgoedbank in Delft. "Mensen die hier komen zeggen dat ze minder geld hebben door de hoge energiekosten en de inflatie", legt secretaris Hans Nieuwpoort uit. Dit jaar hebben ze zo'n 3000 kinderen blij kunnen maken met speelgoed. Vorig jaar ging het om 2500 kinderen.

Inzamelacties

Aan aanbod van speelgoed is in Delft door de grotere vraag geen gebrek. "De groep die speelgoed aanlevert, wordt ook groter", zegt Nieuwpoort. Dat merken ze ook in Almelo, waar er dit jaar acht inzamelingsacties lopen. "Er is nu nog genoeg speelgoed, maar de opslag begint voor het eerst wel leeg te raken", zegt Bolhuis.

Ook kringlopen signaleren met de feestdagen op komst veel vraag naar en aanbod van tweedehands speelgoed, zoals bordspellen en puzzels. Onder meer landelijke kringloopketen RataPlan en de Haagse kringloopketen Schroeder laten weten meer tweedehands speelgoed te krijgen en te verkopen. Dan gaat het om authentiek speelgoed, zoals spelletjes, puzzels en houten speelgoed. RataPlan, met tientallen vestigingen door heel Nederland, noteert "al jaren een toename" en vermoedt dat het door de stijgende kosten komt, zegt een woordvoerster. Puzzels van bekende merken, Lego, Playmobil, Barbie en kinderboeken "doen het altijd goed" als tweedehands speelgoed, zegt ze.

Meer uit Binnenland

Raad van State wacht op standpunt regering over bestuursrechtspraak

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State wil op dit moment nog niet reageren op de aanbeveling om de afdeling bestuursrechtspraak af te splitsen. Die aanbeveling deed de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie vindt dat de Raad van State als wetgevingsadviseur én hoogste bestuursrechter een "dubbele pet" op heeft. De Raad van State vindt dat het eerst aan de regering is om een standpunt in te nemen over de aanbevelingen van de commissie.

1 uur geleden
Ontsnapte tbs'er aangehouden in Tsjechië

DEN HAAG (ANP) - De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt tijdens een controle in de plaats Kadan in het noordwesten van het land, door de Tsjechische politie. M. verbleef in de Van Mesdag-kliniek in Groningen voor een tbs-behandeling.

2 uur geleden
Vakbonden aan overheid: kijk naar totale toeslagenstelsel

UTRECHT (ANP) - Vakbonden CNV en FNV willen dat de overheid het totale toeslagen- en inkomstenstelsel onder de loep neemt en er alles aan doet om het vertrouwen van burgers weer te herstellen. Uit onderzoek van de parlementaire-enquêtecommissie naar de fraudeaanpak komt naar voren dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten.

3 uur geleden
Gedupeerde toeslagenaffaire herkent conclusies enquêtecommissie

DEN HAAG (ANP) - Dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten, zoals de parlementaire-enquêtecommissie concludeert, is niet nieuw voor Roger Derikx. Als een van de gedupeerden van de toeslagenaffaire herkent hij de bevindingen. "Ik hoop nu dat duidelijk is dat de Staat dit probleem niet kan oplossen."

4 uur geleden
Vrachtwagen Defensie met militaire uitrusting deels leeggeroofd

DEN HAAG (ANP) - Een vrachtwagen van Defensie vol met militaire uniformen en uitrusting is vorige week deels leeggeroofd. Dat meldt het ministerie van Defensie op X. Het ging om spullen bedoeld voor de ondersteuning en training van Oekraïense militairen in het Verenigd Koninkrijk.

6 uur geleden
Weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel, derde nacht op rij

TER APEL (ANP) - Voor de derde nacht op rij verbleven minder dan 2000 asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de nacht van zondag op maandag ging het om 1949 mensen, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dit betekent dat het COA het maximumaantal van 2000 niet overschreed en dus geen dwangsom hoeft te betalen.

7 uur geleden
Boeren worden overladen met maatregelen, zegt LTO

DEN HAAG (ANP) - Boeren worden "overladen" met maatregelen rond natuur, stikstof, water en klimaat en nog zijn die maatregelen niet voldoende om aan de huidige plannen van het kabinet te voldoen. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland in een reactie op het rapport van onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

7 uur geleden