Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer mensen naar speelgoedbanken voor Sinterklaas en Kerstmis

Meer mensen naar speelgoedbanken voor Sinterklaas en Kerstmis

DEN HAAG (ANP) - Bij meerdere speelgoedbanken in het land is het in aanloop naar Sinterklaas en Kerstmis drukker dan in voorgaande jaren. In onder meer Almelo, Den Haag en Delft noteren de organisaties dit jaar een toename in de vraag naar tweedehands speelgoed.

"We merken zeker dat het drukker is. Er komen veel nieuwe klanten", zegt Lieneke Bolhuis, voorzitter van Speelgoedbank Twente. Het gaat om mensen die eerder al eens bij de Speelgoedbank aanklopten en nu terugkomen "omdat alles duurder wordt". Maar ook mensen die eerder niet durfden en zich schaamden om langs te komen. "Zij voelen zich nu genoodzaakt om die drempel over te gaan, omdat ze hun kinderen anders geen cadeaus kunnen geven met pakjesavond." Volgens de voorzitter kwamen er het afgelopen half jaar bijna twee keer zoveel kinderen als vorig jaar tweedehands speelgoed uitzoeken.

Ook bij de Speelgoedbeurs in Den Haag ontvingen ze de afgelopen periode veel nieuwe klanten. Een eenduidige verklaring voor de grotere vraag is er volgens de coördinator niet. "Het kan met de inflatie te maken hebben." Dat vermoeden hebben ze ook bij de Speelgoedbank in Delft. "Mensen die hier komen zeggen dat ze minder geld hebben door de hoge energiekosten en de inflatie", legt secretaris Hans Nieuwpoort uit. Dit jaar hebben ze zo'n 3000 kinderen blij kunnen maken met speelgoed. Vorig jaar ging het om 2500 kinderen.

Inzamelacties

Aan aanbod van speelgoed is in Delft door de grotere vraag geen gebrek. "De groep die speelgoed aanlevert, wordt ook groter", zegt Nieuwpoort. Dat merken ze ook in Almelo, waar er dit jaar acht inzamelingsacties lopen. "Er is nu nog genoeg speelgoed, maar de opslag begint voor het eerst wel leeg te raken", zegt Bolhuis.

Ook kringlopen signaleren met de feestdagen op komst veel vraag naar en aanbod van tweedehands speelgoed, zoals bordspellen en puzzels. Onder meer landelijke kringloopketen RataPlan en de Haagse kringloopketen Schroeder laten weten meer tweedehands speelgoed te krijgen en te verkopen. Dan gaat het om authentiek speelgoed, zoals spelletjes, puzzels en houten speelgoed. RataPlan, met tientallen vestigingen door heel Nederland, noteert "al jaren een toename" en vermoedt dat het door de stijgende kosten komt, zegt een woordvoerster. Puzzels van bekende merken, Lego, Playmobil, Barbie en kinderboeken "doen het altijd goed" als tweedehands speelgoed, zegt ze.

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

3 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

4 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

5 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

7 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

11 uur geleden
Man aangehouden voor verkrachtingen in studentencomplex in Diemen

DIEMEN (ANP) - Een 21-jarige man uit Diemen is aangehouden omdat hij eerder dit jaar twee vrouwen zou hebben verkracht in een studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen. De verkrachtingen vonden plaats in maart en in mei.

11 uur geleden