Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer mensen lid van een politieke partij

Meer mensen lid van een politieke partij

DEN HAAG (ANP) - Het afgelopen jaar is het aantal leden van politieke partijen met 1,3 procent gegroeid. Begin dit jaar waren er 321.061 leden, een groei van 4228 vergeleken met een jaar eerder. Vooral D66 en GroenLinks kregen er leden bij. De grootste verliezer was 50PLUS.

Dat blijkt uit gegevens verzameld door Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen.

D66 en GroenLinks waren de uitblinkers met een stijging van respectievelijk 8,7 procent en 7,4 procent. Bij de VVD was de stijging 4,7 procent en bij de Partij voor de Dieren 4,5 procent.

Forum voor Democratie

Het CDA zag het ledenaantal juist afnemen, met 4,6 procent. Het DNPP voegt toe dat het ledental van de partij al "sinds de jaren tachtig vrijwel onafgebroken" daalt. Ook 50PLUS en DENK verliezen leden, respectievelijk 26,6 procent en 6,3 procent. Voor beide partijen stond het afgelopen jaar in het teken van interne conflicten.

Forum voor Democratie kende dit jaar ook hoogoplopende ruzies, die resulteerden in een breuk in de partij. Toch blijft FVD de grootste ledenpartij. Het ledenbestand van de jonge partij nam met 3,7 procent toe, hoewel het documentatiecentrum behoorlijk wat vraagtekens zet bij de ledenregistratie van Forum. Het ledenaantal zou boven de 45.000 uitkomen, nog meer dan tijdens het referendum over de positie van partijleider Thierry Baudet begin december.

Transparantie

Baudet kreeg overweldigende steun, maar zo'n 9000 FVD'ers stemden toch tegen zijn partijleiderschap. De RUG en het documentatiecentrum gaan ervan uit dat een deel van deze leden is weggelopen. Dat aantal zou dan "voor de jaarwisseling moeten zijn gecompenseerd door een minstens even grote instroom", maar daarover wilde FVD geen informatie geven.

FVD zei ook niets over de in- en uitstroom op jaarbasis, "zoals alle andere partijen wel hebben gedaan". Volgens de organisaties was transparantie des te belangrijker omdat de commissie die toezicht houdt op de financiering van politieke partijen ook "al drie jaar achtereen niet kan steunen op de jaarverantwoording van Forum van Democratie en zijn neveninstellingen".

Meer uit Politiek

Hoekstra wil dat EU al in 2040 90 procent minder CO2 uitstoot

STRAATSBURG (ANP) - Kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra wil de lijn van de huidige Europese klimaatdoelen niet simpelweg doortrekken, maar een scherper tussendoel stellen. Hij wil de doelstelling voor 2040 leggen op 90 procent minder CO2-uitstoot, zei hij tijdens een hoorzitting waarin hij het vertrouwen van Europarlementariërs probeert te winnen.

3 uur geleden
Harde opstelling tegen Zuid-Europa in pandemie spijt Hoekstra

STRAATSBURG (ANP) - Kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra heeft spijt van zijn harde opstelling jegens Zuid-Europese landen die aandrongen op Europese coronasteun. Hij had dat anders moeten doen, zegt hij tijdens de Straatsburgse hoorzitting waarin hij het vertrouwen van het Europees Parlement probeert te winnen.

3 uur geleden
Van der Burg herhaalt: gemeenten, regel opvang voor Oekraïeners

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft gemeenten opnieuw opgeroepen snel opvangplekken te regelen voor Oekraïners. Hij deelt de zorgen van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma die vreest dat de Jaarbeurs - de eerste opvanglocatie voor veel gevluchte Oekraïners - binnenkort geen bedden meer heeft, omdat de doorstroom naar opvangplekken elders in het land stokt.

5 uur geleden
Topambtenaar: toeslagenschandaal niet gevolg van fraudeaanpak

DEN HAAG (ANP) - Het toeslagenschandaal was niet het gevolg van het fraudebeleid bij Toeslagen, eerder een afdeling van de Belastingdienst, maar van de strenge wet. Dat stelt oud-teamleider handhavingsregie bij Toeslagen Paul Veringmeier in zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie. Hij noemt het "superverdrietig" dat tienduizenden gezinnen in de problemen zijn gestort doordat ze onterecht grote bedragen aan ontvangen kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. "Maar dat heeft niets te maken met de fraudeaanpak met toeslagen."

7 uur geleden
CJIB gaat voortaan langer achter geldboetes aan

DEN HAAG (ANP) - Mensen die een geldboete vanwege een relatief lichte overtreding niet betalen, kunnen voortaan vier jaar lang het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) achter zich aan krijgen om de boete te incasseren. Tot nu toe werden deze gevallen na twee jaar overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM), dat vervolgens een besluit nam om de zaak al dan niet voor de rechter te brengen. De nieuwe werkwijze moet ertoe leiden dat bestraften alsnog betalen en dat tegelijk OM en rechters ontlast worden, schrijft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in een Kamerbrief.

9 uur geleden
Kabinet stopt 22 miljoen in modernisering ruimtevaartlab ESTEC

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet stopt de komende tien jaar in totaal 22,2 miljoen euro extra in de modernisering van het ruimtelab ESTEC in Noordwijk. Dat geld is toegezegd "vanwege het grote belang van ESTEC voor het vestigingsklimaat voor hightech-bedrijven", schrijft minister Mickey Adriaansens aan de Tweede Kamer.

9 uur geleden
Voorzitter Hein Pieper van partij Omtzigt opgestapt

DEN HAAG (ANP) - Voorzitter Hein Pieper van Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt, heeft zijn functie neergelegd. Dat staat in een verklaring van de partij. Pieper was medeoprichter en een van de drijvende krachten achter de partij.

11 uur geleden