
Meer mensen de weg op zonder geldig rijbewijs of kenteken
DEN HAAG (ANP) - Steeds meer mensen worden betrapt op rijden zonder geldig rijbewijs of kenteken. Het aantal was afgelopen halfjaar hoger dan in de eerste zes maanden van de jaren daarvoor. Deze categorie was zelfs de sterkste stijger onder de misdrijven op de weg, zowel ten opzichte van vorig jaar als voor de coronapandemie. Dat blijkt uit een analyse van politiecijfers door het ANP. De politie verklaart de toename onder andere door "minder bereidheid zich aan de verkeersregels te houden".
De politie telt alle misdrijven waarbij iemand zonder de juiste papieren of toestemming achter het stuur zit bij elkaar op. Binnen deze categorie valt onder meer rijden zonder geldig rijbewijs en rijden met een valse kentekenplaat. In het eerste halfjaar van 2023 registreerde de politie ruim 6400 van zulke overtredingen.
De stijging is al langer gaande. In de eerste zes maanden van 2013 werden zo'n 2600 van dergelijke misdrijven op de weg geregistreerd, in 2019 waren het er bijna 3700. De politie is niet vaker gaan controleren, zegt een woordvoerder. Wel neemt het aantal voertuigen met een kenteken toe. "De politie ziet dan ook als verklaring enerzijds de toename van het aantal voertuigen op de weg, tegelijk komen overtredingen vaker voor."
Individualistischer
Tijdens de coronapandemie - in 2020, 2021 en 2022 - steeg het aantal mensen dat zonder geldig rijbewijs of kenteken rondreed en door de politie werd gesnapt eveneens. En dat terwijl er vanwege maatregelen zoals het thuiswerkadvies een stuk minder auto's op de weg reden. De woordvoerder legt uit dat er in 2020 en 2021 sprake was van een tijdelijke stijging van onder meer het aantal straatraces en mensen die zonder rijbewijs de weg opgingen. "Minder bestuurders pleegden dus meer of andersoortige overtredingen".
Volgens verkeerspsycholoog en docent aan de politieacademie Matthijs Dicke ontbreekt onderzoek naar de precieze redenen voor de toename van het aantal verkeersovertredingen. "De meest voor de hand liggende gedachte is: de blik op autoriteit verandert, mensen denken meer individualistisch." Dat zou kunnen betekenen dat bijvoorbeeld minder mensen het een probleem vinden om zonder rijbewijs de weg op te gaan.
Volgens Dicke wordt het verkeer al jaren onveiliger. De mensen die zonder geldig rijbewijs of kenteken rondrijden, vinden het mogelijk ook minder nodig zich aan andere regels te houden, zoals een snelheidslimiet. "Hier moet echt wat aan gebeuren. Maar dat begint met goed inzicht in waar het gevaar precies zit."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Ook Nederland kijkt met belangstelling naar signalen uit de Verenigde Staten dat zij Europese bondgenoten meer wapens voor Oekraïne zouden willen verkopen. Duitsland overlegt met de VS over onder andere de aanschaf van Patriot-luchtverdedigingsraketten voor Oekraïne. "Eventuele nieuwe initiatieven van de VS bekijken we welwillend", laat het Nederlandse ministerie van Defensie weten.
3 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland gaat in Brussel opnieuw pleiten voor een nieuwe mestuitzondering, de zogeheten derogatie. Een brief met dat verzoek verstuurt landbouwminister Femke Wiersma (BBB) vrijdag aan verantwoordelijk Eurocommissaris Jessika Roswall (Milieu).
41 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben, zouden gemakkelijker gebruik moeten kunnen maken van media. Ook cultuur moet toegankelijker worden. Het kabinet komt daarom met een financiële regeling. Nederland had zich in 2016 aangesloten bij een VN-verdrag voor mensen met een beperking. Met de plannen, die vrijdag zijn gepresenteerd, moet dat negen jaar later daadwerkelijk worden uitgevoerd.
59 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion spant een kort geding aan tegen Schiphol omdat 37 klimaatactivisten een jarenlang toegangsverbod opgelegd hebben gekregen tot de luchthaven. De activisten vinden dit een zware sanctie die het demonstratierecht onder druk zet. Begin maart demonstreerden ze op Schiphol tegen het Flying Blue-programma van KLM.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat overheden, bedrijven en andere organisaties beter bijhouden welke algoritmes ze gebruiken en hoe ze kunstmatige intelligentie (AI) inzetten. Openheid is belangrijk om de rechten van mensen te beschermen en de inzet van de technologie te controleren, meldt de privacytoezichthouder van de overheid.
1 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Het RIVM kan niet vaststellen of de conclusies kloppen die Chemours naar buiten bracht op basis van onderzoek naar de gezondheidsrisico's van zijn luchtuitstoot. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had het rijksinstituut gevraagd om het rapport dat Chemours in april publiceerde, te verifiëren. Volgens het RIVM kan "de juistheid van de resultaten niet getoetst worden", onder meer omdat niet bekend is welke data zijn gebruikt.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Robert Tieman (Infrastructuur) wil niet dat er een "lappendeken" aan fietsregels ontstaat. Daarmee reageert hij op het plan van de gemeente Enschede om fatbikes uit de binnenstad te weren. "We moeten het wel allemaal begrijpbaar houden, niet dat je de grens overgaat van een gemeente en daar ineens andere regels gelden," aldus de BBB-bewindsman.
1 uur geleden