Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer mensen dan verwacht bij demonstratie voor Afghanistan

Meer mensen dan verwacht bij demonstratie voor Afghanistan

AMSTERDAM (ANP) - De demonstratie in Amsterdam om aandacht te vragen voor de onveilige situatie in Afghanistan is zaterdag door veel meer mensen bijgewoond dan de organisatie vooraf had ingeschat. "We hadden 1500 mensen verwacht, maar ik hoorde dat er zeker 4000 à 5000 mensen waren", zegt organisator Nadjla Akbari.

De manifestatie met de slogan 'Elke Afghaan recht op een veilig bestaan' werd georganiseerd door Azadi, een beweging van jonge Afghaanse Nederlanders, en maakt deel uit van de internationale protestbeweging 'Stop Killing Afghans Now'. Verschillende sprekers, allemaal Afghaans of met een Afghaanse achtergrond, deelden hun zorgen over de situatie in het land waar de Taliban aan de macht zijn.

Met hun aanwezigheid op de Dam demonstreerden de mensen tegen "de jarenlange bloedige aanslagen en huidige gruweldaden van de Taliban, de nalatigheid en wandaden van alle internationale partijen in Afghanistan en het gebrek aan mensenrechten voor Afghaanse vluchtelingen binnen en buiten de grenzen van Europa", zo beschrijft de organisatie de inzet.

Protestmars

In vijftien grote Europese en Amerikaanse steden werd zaterdag gedemonstreerd. De demonstranten roepen de Nederlandse regering op om Afghanistan als onveilig land te verklaren, zodat Afghanen recht krijgen op bescherming en asiel.

Aansluitend aan het programma op de Dam werd een protestmars gelopen naar het Museumplein. Door het hoge aantal aanwezigen kwamen de demonstranten daar twee uur later dan verwacht rond 19.00 uur aan. "Ondanks dat iedereen verdrietig was, was er een goede sfeer", blikt Akbari terug op de dag. Aan aanwezige politici, waaronder Sylvana Simons (Bij1), Laurens Dassen (VoltNederland) en Don Ceder (ChristenUnie), is een petitie aangeboden. Daarin wordt de overheid gevraagd verantwoordelijkheid te nemen en Afghaanse vluchtelingen veiligheid en asiel te verlenen. De petitie is zaterdagavond 18.000 keer ondertekend.

Meer uit Binnenland

Prinsengrachtconcert in Amsterdam viert veertigste editie

AMSTERDAM (ANP) - Het Prinsengrachtconcert in Amsterdam viert zaterdag zijn veertigste editie. Dit jaar is de hoofdgast van het jubileumconcert de Frans-Duitse cellist Nicolas Altstaedt. Mezzosopraan Maria Fiselier presenteert het concert. Jaarlijks luisteren ruim 10.000 bezoekers vanuit hun bootjes, raamkozijnen of vanaf de kade naar het gratis klassieke openluchtconcert. De afgelopen twee jaar kreeg het concert een andere vorm vanwege de coronamaatregelen die toen golden.

1 minuut geleden
Duizenden boeren voeren actie tijdens Spaanse wielerronde

UTRECHT (ANP) - Duizenden boeren voeren zaterdag actie langs het parcours waar de Vuelta, de Spaanse wielerronde, voorbijkomt. Zij verzamelen zich op een 'actieterrein' aan de Rumelaarseweg in Woudenberg (provincie Utrecht). Daar komt 's middags de Vuelta voorbij. De wielrenners verrijden zaterdag de tweede etappe van Den Bosch naar Utrecht.

3 minuten geleden
Politie arresteert tweetal dat blokkade wilde opwerpen bij Vuelta

UTRECHT (ANP) - De politie heeft vrijdag tijdens de Ronde van Spanje in Utrecht twee mensen gearresteerd, terwijl de ploegentijdritten van de Vuelta nog in volle gang waren. Deze verdachten probeerden op het parcours in de buurt van de startplek een blokkade te creëren. De politie twittert dat "voor de veiligheid van deelnemers is opgetreden".

7 uur geleden
FNV: Jeugdzorgers beslissen later over eventuele acties

UTRECHT (ANP) - Een besluit over eventuele acties in de jeugdzorg wordt nog even uitgesteld. Vakbond FNV Jeugdzorg stelde minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming vorige maand een ultimatum waarin de bond eist dat er snel structureel 400 miljoen euro extra wordt uitgetrokken om duizenden nieuwe jeugdbeschermers aan te nemen. Zou de minister niet vóór 19 augustus 17.00 uur ingaan op alle eisen, dan dreigden acties.

8 uur geleden
Rode Kruis: servicepunt Ter Apel maandag weer open

TER APEL (ANP) - Het humanitair servicepunt van het Rode Kruis in Ter Apel gaat maandag onder voorbehoud weer open, zegt een woordvoerster. Het servicepunt vlak bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel was deze week dicht, nadat er zondag een vechtpartij was uitgebroken op het terrein.

8 uur geleden
Duizenden boeren zaterdag langs Vueltaroute in Woudenberg

UTRECHT (ANP) - Tussen de 2000 en 4000 boeren komen naar verwachting zaterdag naar een protestbijeenkomst in Woudenberg (provincie Utrecht). Zij verzamelen zich op een 'actieterrein' langs het parcours waar de Vuelta, de Spaanse wielerronde, voorbijkomt. Op meerdere plekken langs de route proberen de boeren aandacht te vragen voor hun strijd tegen de voorgenomen stikstofmaatregelen van het kabinet. Er komen geen blokkades, verzekert voorzitter Bart Kemp van organisator Agractie.

14 uur geleden
LTO: mooi dat coalitiepartij eerste stap zet over stikstofdoel

DEN HAAG (ANP) - "Het is mooi dat een van de coalitiepartijen een eerste stap zet" in de richting van het loslaten van het jaartal van het stikstofdoel. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland over de uitspraken van minister Wopke Hoekstra, die vrijdag in het AD het kabinetsdoel om tegen 2030 de stikstofuitstoot met de helft verminderd te hebben "niet heilig" noemde.

15 uur geleden