Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg

Meer meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg

UTRECHT (ANP) - Meer mensen hebben afgelopen jaar gemeld dat ze seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben meegemaakt in de zorg of in de jeugdhulp. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) kreeg 240 meldingen binnen, tegenover 180 meldingen in 2021.

De inspectie vermoedt dat patiënten nu eerder aan de bel trekken bij seksueel grensoverschrijdend gedrag, doordat er afgelopen jaar veel aandacht was voor het onderwerp. Wel benadrukt de IGJ dat het werkelijke aantal gevallen waarschijnlijk nog veel hoger ligt.

Een groot deel van de meldingen was afkomstig uit de gehandicaptenzorg (50) en de geestelijke gezondheidszorg (50). Daarnaast kwamen veertig meldingen uit de jeugdhulp en veertig uit de eerstelijnszorg. Dat zijn onder meer de huisarts, tandarts en fysiotherapeut. Verder komt het ook in ziekenhuizen, verpleeghuizen en wijkverpleging voor, stelt de IGJ.

Scheve machtsverhouding

Het gaat om allerlei vormen van seksueel gedrag waarbij een zorgverlener de grens over ging: van verkeerde opmerkingen tot onnodige aanrakingen of verkrachting. "Elke vorm van seksualiteit tussen cliënt en zorgverlener is grensoverschrijdend en valt onder geweld in de zorgrelatie."

De IGJ benadrukt dat seks tussen een zorgverlener en een cliënt nooit is toegestaan, ook niet met instemming. "Want een zorgrelatie is gebaseerd op vertrouwen en veiligheid. Iemand die zorg of hulp nodig heeft is altijd afhankelijk van degene die de zorg verleent. Er is sprake van een scheve machtsverhouding."

Gevallen van patiënten die de grens zijn over gegaan richting hun zorgverlener zijn niet meegenomen in de cijfers, aldus de IGJ.

Meer uit Binnenland

Man (60) overleden na verblijf in politiecel in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 60-jarige man uit Rotterdam is donderdag overleden nadat hij een tijd had vastgezeten in het hoofdbureau aan het Doelwater in Rotterdam. Dat meldt de politie.

1 uur geleden
Johan Derksen voor het eerst in top 3 Media100, Arjen Lubach op 1

AMSTERDAM (ANP) - Johan Derksen staat dit jaar op de derde plek in de Media100, de jaarlijkse lijst van de honderd meest invloedrijke mensen in de Nederlandse media. Het is voor het eerst dat de tv-analist zo hoog in de lijst staat. Hij moet zijn baas John de Mol, die op de tweede plek staat, nog wel voor zich dulden. Arjen Lubach staat net als vorig jaar op de eerste plek.

1 uur geleden
Barendrecht wil alsnog opvanglocatie bij grens met Rotterdam

BARENDRECHT (ANP) - Barendrecht wil tegen de grens met Rotterdam alsnog een opvanglocatie voor asielzoekers realiseren. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

1 uur geleden
Grote spoorstaking in Duitsland begonnen, veel hinder verwacht

BERLIJN (ANP) - Een landelijke spoorstaking in Duitsland is donderdagavond om 22.00 uur van start gegaan. Spoorpersoneel legt in totaal 24 uur het werk neer. De verwachting is dat daardoor duizenden treinen niet zullen rijden, zowel op regionale verbindingen als langeafstandstrajecten. NS heeft al aangekondigd dat er vrijdag geen internationale treinen tussen Nederland en Duitsland zullen rijden.

1 uur geleden
Honderden mensen bijeen op de Dam in Amsterdam voor Chanoeka

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam is donderdagavond de nationale chanoekaviering begonnen. Tijdens de viering wordt een grote chanoekia, een negenarmige kandelaar, aangestoken. Onder anderen demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en rabbijn Simcho Stanton zijn aanwezig bij de start van het joodse feest, dat tot en met vrijdag 15 december duurt.

3 uur geleden
Nieuwe acties op stations voor staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere treinstations zijn donderdag weer honderden mensen bijeen gekomen voor sit-ins "in opstand tegen de genocide en etnische zuivering in Palestina". De actievoerders eisen onder andere dat de Nederlandse overheid oproept tot een permanent staakt-het-vuren en onvoorwaardelijke humanitaire toegang voor de bevolking in Gaza.

5 uur geleden
Politie: meerdere aangiften 'heftig' incident PowNed op Ameland

NES (ANP) - Er zijn inmiddels meerdere aangiften gedaan naar aanleiding van het incident dat zich dinsdagavond op Ameland heeft afgespeeld tussen eilandbewoners en een cameraploeg van PowNed. Zowel de omroep als inwoners van Ameland hebben aangifte gedaan, zegt een woordvoerder van de politie.

5 uur geleden