Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer meldingen van hartstilstand bij reanimatie-oproeporganisatie

Meer meldingen van hartstilstand bij reanimatie-oproeporganisatie

VOORSCHOTEN (ANP) - Bij de reanimatie-oproeporganisatie HartslagNu komen dagelijks meer meldingen van een hartstilstand binnen dan voor de coronacrisis. "Normaal hebben we gemiddeld 27,3 meldingen per dag, nu zijn dat er 30,4", aldus een woordvoerder. De laatste twee weken is het echt iedere dag hoger, zegt hij. Hoe dit komt, is nog niet te verklaren.

Het is onduidelijk of het met het coronavirus te maken heeft en met het feit dat nu, tijdens de crisis, mensen minder snel naar een dokter gaan. Dat wordt nog uitgezocht, meldt de zegsman.

De richtlijnen voor reanimatie buiten het ziekenhuis, door burgerhulpverleners en ambulancepersoneel bijvoorbeeld, zijn recent aangescherpt wegens het coronavirus. Mond-op-mondbeademing moet niet worden gegeven en afgeraden wordt het hoofd van het slachtoffer aan te raken, melden de Nederlandse Reanimatie Raad en HartslagNu.

Borstcompressies

"Voor het vaststellen van een normale ademhaling komen 'luisteren' en 'voelen' te vervallen. De hulpverlener dient de ademhaling alleen te beoordelen door te kijken", zegt de raad, die de corona-informatie op de eigen website deze week nog eens verduidelijkte. De telefoon stond "roodgloeiend" door mensen die meer wilden weten, aldus een woordvoerder van de raad.

Bij een slachtoffer zonder de door het virus veroorzaakte ziekte Covid-19 kunnen wel borstcompressies (het door te drukken nabootsen van de pompfunctie van het hart) worden toegepast, maar bij mensen die het virus mogelijk hebben opgelopen niet. Het aansluiten van een Automatische Externe Defibrillator (AED) om het hartritme te herstellen, kan wel.

Aangeraden wordt ook het aantal hulpverleners dat zich met de reanimatie bezighoudt, tot het minimum te beperken.

Meer uit Binnenland

Verkeer moet opletten, het kan glad zijn op de weg

DE BILT (ANP) - Verkeer in vooral het oosten van het land moet dinsdagavond rekening houden met plaatselijke gladheid door sneeuw, zo meldt het KNMI. En in het noorden van Zuid-Holland en Utrecht is het door hagelbuien plaatselijk kortdurend glad, aldus het weerinstituut dat code geel heeft afgegeven voor een aantal provincies. Dinsdagavond rond 22.00 uur geldt die waarschuwing voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland.

1 uur geleden
Nederlandse versie Brits royaltyboek per direct uit de handel

HAARLEM (ANP) - Eindstrijd, de Nederlandse versie van het nieuwe boek van de Britse schrijver Omid Scobie over het Britse koningshuis, wordt tijdelijk uit de handel gehaald. Dat bevestigt een zegsvrouw van Xander Uitgevers na berichtgeving van royaltyverslaggever Rick Evers.

3 uur geleden
Voor 1,7 miljoen euro aan iPhones gestolen bij bedrijf Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar de diefstal van een lading nieuwe iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro bij een vrachtbedrijf op Schiphol. Ook zaten er anderhalf miljoen diodes in de gestolen lading. Dat zijn onderdelen die worden gebruikt bij de fabricage van printplaten. De telefoons zijn iPhones 15 Pro Max, in verschillende kleuren.

4 uur geleden
Verbieden hoofddoek mag ook voor ambtenaar achter de schermen

LUXEMBURG (ANP) - Overheden mogen ambtenaren, ook die achter de schermen werken, verbieden om een hoofddoek te dragen. Ze moeten dan wel consequent zijn en ook andere religieuze uitingen als kruisjes en keppeltjes niet toestaan, oordeelt de hoogste Europese rechter.

4 uur geleden
OM eist 20 jaar cel tegen minderjarige verdachte huurmoord

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft twintig jaar cel geëist tegen de verdachte die nog minderjarig was toen hij opdracht zou hebben gegeven voor de moord op de 56-jarige Itzhak Meiri. Het slachtoffer uit Almere werd op 22 december 2021 na een bezoek aan de tandarts doodgeschoten in de Wieringerstraat in Amstelveen.

5 uur geleden
Asielzoekers blijven nog 3 jaar langer in Gronings dorp Farmsum

DELFZIJL (ANP) - De tijdelijke opvang voor asielzoekers in het Groningse dorp Farmsum blijft nog drie jaar open. De locatie wordt verlengd tot 31 december 2026. In het gebouw zitten 160 kansrijke asielzoekers.

6 uur geleden
Brand in gemeentehuis Soest mogelijk aangestoken

SOEST (ANP) - De brand die maandag rond middernacht woedde in het gemeentehuis in Soest is mogelijk aangestoken. De politie sluit dat niet uit na forensisch onderzoek en een buurtonderzoek.

6 uur geleden