Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer landen sluiten luchtruim voor Rusland

Meer landen sluiten luchtruim voor Rusland

HELSINKI/BOEKAREST/KOPENHAGEN (ANP/AFP/DPA/RTR) - Steeds meer landen sluiten vanwege de Russische invasie in Oekraïne hun luchtruim voor Russische vliegtuigen. Onder meer België, Zweden, Finland, Roemenië en Denemarken hebben zich zondag aan die lijst toegevoegd.

"België heeft besloten zijn luchtruim te sluiten voor alle Russische vliegmaatschappijen", zei premier Alexander De Croo. "Onze Europese luchten zijn open voor diegenen die mensen verbinden, niet voor diegenen die brute agressie zoeken".

Finland en Denemarken kondigden eveneens een ban op Russische vliegtuigen aan. Roemenië verbiedt alle commerciële en niet-commerciële vluchten, maar maakt wel een uitzondering voor noodvluchten en humanitaire hulp.

EU-landen

Eerder besloten veel Europese landen al tot dezelfde maatregel, waaronder Estland, Litouwen, Letland Bulgarije, Polen en Duitsland. Als gevolg hiervan moeten vluchten die vanuit Rusland westwaarts vliegen ver uitwijken. Als tegenmaatregel heeft Rusland zijn luchtruim ook gesloten voor vliegtuigen uit veel van deze landen.

Een functionaris van de Europese Unie laat zondag weten dat de EU vermoedelijk op korte termijn met een formeel besluit komt nu het merendeel van de EU-landen zijn luchtruim heeft gesloten voor Rusland. Volgens de functionaris kan een algehele ban onderdeel uitmaken van nieuwe sancties tegen Rusland. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU komen later op zondag bijeen om de nieuwe sancties te bespreken.

Meer uit Buitenland

Poetin gaat deze week nog naar China op uitnodiging van Xi 

MOSKOU/BEIJING (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin gaat op donderdag en vrijdag naar China, laat het Russische persagentschap TASS weten. Ook het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat het bezoek zal plaatsvinden.

27 minuten geleden
Ngo: nooit eerder waren zoveel mensen op de vlucht in eigen land

GENÈVE (ANP/AFP) - Eind 2023 waren wereldwijd 75,9 miljoen mensen op de vlucht in eigen land als gevolg van conflicten en rampen. Nooit eerder was het cijfer zo hoog, meldt de ngo Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC). Een jaar eerder stond het aantal zogenaamde IDP's (internally displaced people) nog op 71,1 miljoen. In de laatste vijf jaar is het aantal mensen dat op de vlucht is in eigen land met de helft toegenomen.

1 uur geleden
Eerste internationale VN-staflid gedood bij aanval Israël in Gaza

RAFAH (ANP/AFP/DPA) - Bij een Israëlische aanval op een voertuig in Gaza is een lid van de VN-veiligheidsdienst gedood, meldt een VN-woordvoerder. Het was de eerste internationale, dus niet-Palestijnse, VN-medewerker die op Palestijns grondgebied is gedood sinds het begin van de oorlog in oktober.

3 uur geleden
14 Palestijnen gedood bij Israëlische aanval op kamp Nuseirat

GAZA-STAD (ANP) - Bij een Israëlische luchtaanval op een huis in het vluchtelingenkamp Nuseirat, in centraal Gaza, zijn veertien Palestijnen gedood. Dat melden de gezondheidsautoriteiten in de Gazastrook.

3 uur geleden
Meer dan 50 doden op Sumatra door overstromingen

JAKARTA (ANP) - Op het Indonesische eiland Sumatra zijn minstens 52 mensen omgekomen door plotselinge overstromingen, die zaterdagavond begonnen. Huizen, wegen, rijstvelden en moskeeën raakten beschadigd. Zeker zeventien mensen zijn nog vermist, melden lokale autoriteiten. Lokale reddingswerkers, politie, soldaten en vrijwilligers zoeken naar de vermisten.

4 uur geleden
Amerikaanse jazzsaxofonist David Sanborn overleden

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse jazzsaxofonist David Sanborn is zondag op 78-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van prostaatkanker, maakte de familie maandag op X bekend.

5 uur geleden
Erdogan vergiste zich mogelijk toen hij sprak over Hamas-leden

ANKARA (ANP) - De Turkse president Erdogan heeft zich mogelijk vergist toen hij maandag zei dat meer dan duizend leden van de Palestijnse groepering Hamas worden behandeld in Turkse ziekenhuizen. Dat zei althans een Turkse functionaris, die op voorwaarde van anonimiteit sprak, tegen persbureau Reuters.

8 uur geleden