Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer landen nemen maatregelen rond ambassade in Kabul

Meer landen nemen maatregelen rond ambassade in Kabul

KOPENHAGEN/PARIJS/WASHINGTON (ANP/RTR/DPA) - Meer landen hebben besloten maatregelen te nemen voor hun ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kabul, nu de radicaalislamitische Taliban-beweging snel oprukt. Denemarken en Noorwegen sluiten hun ambassade door de verslechterende veiligheidssituatie en evacueren de medewerkers. Duitsland heeft besloten het aantal personeelsleden op de ambassade tot het "absolute minimum" te beperken, aldus minister Heiko Maas. De beveiliging wordt opgeschroefd.

Ook Zweden haalt een deel van het personeel terug. Ondertussen roept Frankrijk zijn burgers in Afghanistan opnieuw op het land zo snel mogelijk te verlaten. Zwitserland haalt zijn resterende drie medewerkers zo snel mogelijk terug van het kantoor in Kabul. Het land heeft daar geen ambassade, lokale medewerkers kunnen een visum aanvragen. Nederland haalt een deel van het ambassadepersoneel versneld terug.

De Verenigde Staten kondigden eerder al aan een aanzienlijk deel van de medewerkers van hun ambassade in Kabul te evacueren. De Britten hebben soortgelijke maatregelen aangekondigd. De regering in Londen hield vrijdag spoedberaad. Premier Boris Johnson liet naderhand weten Afghanistan te blijven te steunen. Hij verzekert dat zijn land nauw betrokken blijft bij de toekomst van Afghanistan, zodat er geen regering komt die opnieuw toestaat dat terroristen vrij spel hebben.

Militaire versterking

Door de terugtrekking van de internationale troepenmacht zien de Taliban kans het land te heroveren. Van de 34 provinciehoofdsteden zijn er inmiddels achttien onder controle van de fundamentalisten. De Taliban zouden Kabul inmiddels tot op 50 kilometer zijn genaderd.

De diplomatieke aanwezigheid van de VS in Kabul wordt teruggebracht tot een "rompbezetting". De Amerikanen sturen 3000 extra militairen om het vertrek van de ambassademedewerkers in goede banen te leiden. Het grootste deel is er tegen het eind van het weekend. Momenteel zijn nog 650 Amerikaanse militairen in Afghanistan om onder meer de ambassade te beschermen. Ook de Britten zenden tijdelijk militaire versterking. Genoemde landen nemen ook maatregelen om Afghaanse tolken en andere (oud-)medewerkers het land uit te krijgen. De komende dagen worden "duizenden" per dag uit het land gevlogen, zeggen de VS.

De Verenigde Naties evacueert vooralsnog geen medewerkers, maar houdt de situatie "van uur tot uur" in de gaten, zei een woordvoerder. De volkerenorganisatie heeft volgens hem maar weinig mensen zitten in gebieden die de Taliban hebben veroverd. Wel wordt een aantal medewerkers naar Kabul gehaald.

Meer uit Buitenland

Leger VS trekt 2000 leden Nationale Garde terug uit Los Angeles

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth heeft de terugtrekking bevolen van de helft van de 4000 leden van de Nationale Garde die vorige maand naar Los Angeles werden gestuurd tijdens protesten tegen het immigratiebeleid van president Donald Trump. Trump stuurde destijds ook 700 mariniers.

2 uur geleden
EU wil meer concrete stappen Israël zien, geen extra maatregelen

BRUSSEL (ANP) - De EU wil meer concrete stappen van Israël zien dat het daadwerkelijk de humanitaire situatie in Gaza aan het verbeteren is, zei EU-buitenlandchef Kaja Kallas na afloop van de vergadering van EU-buitenlandministers. Kallas had vorige week met Israël afgesproken flink meer humanitaire hulp toe te laten in Gaza.

10 uur geleden
Europese Commissie wil hoger en flexibeler EU-budget

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil vanaf 2028 het EU-budget verhogen, zo blijkt uit een conceptvoorstel dat in handen is van het ANP. Nu draagt elke lidstaat 1 procent van het bruto nationale inkomen bij aan de EU-begroting. In het concept voor de EU-meerjarenbegroting 2028-2034 staat geen nieuw percentage, maar in de Brusselse wandelgangen wordt gesproken over 1,5 procent. De Commissie presenteert woensdag haar voorstel.

12 uur geleden
Europese landen willen wapens voor Oekraïne kopen van VS

BRUSSEL (ANP) - Meerdere Europese landen zeggen klaar te staan om Patriot-luchtverdedigingssystemen en andere wapens voor Oekraïne te kopen van de Verenigde Staten. Maar het blijft vooralsnog onduidelijk welke wapens de VS precies willen leveren en hoe ze dat willen aanpakken.

13 uur geleden
Doden door nieuwe gevechten in Suwayda

SUWAYDA (ANP/AFP/RTR) - Het geweld in de Syrische regio Suwayda heeft dinsdag opnieuw meerdere levens geëist. Syrische en Israëlische militairen hebben aanvallen uitgevoerd. Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten spreekt van meer dan tien doden.

13 uur geleden
Oekraïense premier Sjmyhal biedt ontslag aan

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense premier Denys Sjmyhal heeft zijn ontslag aangeboden. Dat betekent dat de weg vrij is voor vicepremier Joelia Svyrydenko om aangesteld te worden als de nieuwe premier. Het parlement moet haar benoeming nog goedkeuren, maar aangezien de partij van president Volodymyr Zelensky daar een meerderheid heeft, lijkt dat een formaliteit.

13 uur geleden
VK haalde in het geheim duizenden Afghanen op na datalek

LONDEN (ANP) - De Britse regering heeft na een groot datalek in het geheim duizenden Afghanen naar het Verenigd Koninkrijk gehaald, heeft minister van Defensie John Healey bekendgemaakt. De namen en gegevens van bijna 19.000 Afghanen die hadden samengewerkt met de Britten waren uitgelekt, waardoor zij en hun familieleden mogelijk gevaar liepen. Van hen zijn zo'n negenhonderd mensen opgehaald via dit geheime beleid en 3600 van hun familieleden.

14 uur geleden