Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer landen nemen maatregelen rond ambassade in Kabul

Meer landen nemen maatregelen rond ambassade in Kabul

KOPENHAGEN/PARIJS/WASHINGTON (ANP/RTR/DPA) - Meer landen hebben besloten maatregelen te nemen voor hun ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kabul, nu de radicaalislamitische Taliban-beweging snel oprukt. Denemarken en Noorwegen sluiten hun ambassade door de verslechterende veiligheidssituatie en evacueren de medewerkers. Duitsland heeft besloten het aantal personeelsleden op de ambassade tot het "absolute minimum" te beperken, aldus minister Heiko Maas. De beveiliging wordt opgeschroefd.

Ook Zweden haalt een deel van het personeel terug. Ondertussen roept Frankrijk zijn burgers in Afghanistan opnieuw op het land zo snel mogelijk te verlaten. Zwitserland haalt zijn resterende drie medewerkers zo snel mogelijk terug van het kantoor in Kabul. Het land heeft daar geen ambassade, lokale medewerkers kunnen een visum aanvragen. Nederland haalt een deel van het ambassadepersoneel versneld terug.

De Verenigde Staten kondigden eerder al aan een aanzienlijk deel van de medewerkers van hun ambassade in Kabul te evacueren. De Britten hebben soortgelijke maatregelen aangekondigd. De regering in Londen hield vrijdag spoedberaad. Premier Boris Johnson liet naderhand weten Afghanistan te blijven te steunen. Hij verzekert dat zijn land nauw betrokken blijft bij de toekomst van Afghanistan, zodat er geen regering komt die opnieuw toestaat dat terroristen vrij spel hebben.

Militaire versterking

Door de terugtrekking van de internationale troepenmacht zien de Taliban kans het land te heroveren. Van de 34 provinciehoofdsteden zijn er inmiddels achttien onder controle van de fundamentalisten. De Taliban zouden Kabul inmiddels tot op 50 kilometer zijn genaderd.

De diplomatieke aanwezigheid van de VS in Kabul wordt teruggebracht tot een "rompbezetting". De Amerikanen sturen 3000 extra militairen om het vertrek van de ambassademedewerkers in goede banen te leiden. Het grootste deel is er tegen het eind van het weekend. Momenteel zijn nog 650 Amerikaanse militairen in Afghanistan om onder meer de ambassade te beschermen. Ook de Britten zenden tijdelijk militaire versterking. Genoemde landen nemen ook maatregelen om Afghaanse tolken en andere (oud-)medewerkers het land uit te krijgen. De komende dagen worden "duizenden" per dag uit het land gevlogen, zeggen de VS.

De Verenigde Naties evacueert vooralsnog geen medewerkers, maar houdt de situatie "van uur tot uur" in de gaten, zei een woordvoerder. De volkerenorganisatie heeft volgens hem maar weinig mensen zitten in gebieden die de Taliban hebben veroverd. Wel wordt een aantal medewerkers naar Kabul gehaald.

Meer uit Buitenland

Congo begint vaccinatiecampagne tegen mpox

GOMA (ANP/RTR/AFP) - In de Democratische Republiek Congo zijn de eerste vaccinaties tegen mpox toegediend. In een ziekenhuis in de oostelijke stad Goma werd een ceremonie gehouden om de start van de vaccinatiecampagne te vieren. De eerste vaccins werden toegediend aan ziekenhuismedewerkers.

21 minuten geleden
Gewonde Belgische journalisten op Nederlandse vlucht uit Libanon

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De twee Belgische journalisten die eerder deze week gewond raakten in Libanon vliegen mee met de Nederlandse repatriëringsvlucht die momenteel onderweg is vanuit Libanon naar Eindhoven. In totaal zijn 35 Belgen aan boord volgens het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken.

22 minuten geleden
Jaar na Hamas-aanval: betogingen voor steun aan inwoners Gaza

LONDEN (ANP/AFP) - Bijna een jaar na de aanval van de Palestijnse beweging Hamas op Israël zijn in de Britse hoofdstad Londen duizenden mensen, onder wie politici, de straten opgegaan om steun te betuigen aan de inwoners van Gaza. Die hebben zwaar te lijden onder de oorlog tussen Israël en Hamas, die uitbrak na het Hamas-bloedbad.

2 uur geleden
Zweedse activiste Thunberg opgepakt in Brussel

BRUSSEL (ANP) - De Zweedse activiste Greta Thunberg is aangehouden in Brussel tijdens een manifestatie tegen Europese subsidies voor fossiele brandstoffen. De politie greep in toen zij en andere actievoerders een drukke verkeersweg blokkeerden, melden Vlaamse media.

3 uur geleden
Macron wil einde aan wapenleveringen aan Israël

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron roept op wapenleveringen aan Israël voor de gevechten in Gaza te stoppen. Dat zei hij tegen de Franse radiozender Inter.

3 uur geleden
Hezbollah: gevechten met Israëlische troepen in zuiden Libanon

BEIROET (ANP/AFP/DPA) - De Libanese beweging Hezbollah meldt gevechten met Israëlische troepen in het zuidelijke grensgebied van Libanon. Volgens het Israëlische leger hebben Israëlische grondtroepen daar opnieuw tunnels en wapenopslagplaatsen van de Hezbollah-militie vernietigd.

5 uur geleden
Minister Iran roept op tot staakt-het-vuren in Gaza en Libanon

DAMASCUS (ANP/AFP/DPA) - De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi heeft in Syrië opgeroepen tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook en Libanon. Hij is in het land om te praten over de toegenomen onrust in het Midden-Oosten.

6 uur geleden