Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer kinderen sloegen tandartscontrole over in coronajaar 2020

Meer kinderen sloegen tandartscontrole over in coronajaar 2020

DEN HAAG (ANP) - De groep kinderen die niet voor controle op bezoek is geweest bij de tandarts is gegroeid in coronajaar 2020. Dat zocht kenniscentrum Vektis uit in opdracht van Pharos. Het laatstgenoemde expertisecentrum op het gebied van gezondheid waarschuwt voor de gevolgen. Als kinderen niet aan gaatjes worden behandeld, kan dat later leiden tot diabetes, long-, hart- en vaatziekten, reuma en zwangerschapscomplicaties.

Zowel peuters, kinderen in de basisschoolleeftijd als middelbare scholieren gingen in 2020 minder naar de tandarts voor controle dan een jaar eerder. Bij kinderen van 2 en 3 jaar groeide deze groep van 56 naar 61 procent. Bij 4- tot en met 11-jarigen was een toename van 13 naar 18 procent te zien en bij 12- tot en met 17-jarigen was een vergelijkbare ontwikkeling zichtbaar.

De onderzoekers vermoeden dat door de uitbraak van het coronavirus minder kinderen de praktijkruimte van de tandarts van binnen hebben gezien. Tandartsen mochten een periode alleen spoedgevallen behandelen. Bovendien bleven mensen weg uit angst om besmet te raken. Veel van de volwassen tandartsmijders stuurden ook hun kind niet meer op controle, blijkt uit onderzoek.

Als kinderen te lang blijven rondlopen met gaatjes, kunnen ze last krijgen van pijn en ontstekingen en zelfs melktanden verliezen. Ze lopen nog meer risico als ze al gezondheidsproblemen hebben, waarschuwen de onderzoekers. "Als bacteriën uit de mond van deze kinderen in de bloedbaan terechtkomen, kan dat ervoor zorgen dat zij chronisch ziek worden."

Meer uit Binnenland

Maastricht wil zijn mosasaurus terug

MAASTRICHT (ANP) - Maastricht wil zijn mosasaurus terug. Een schedel van het préhistorische dier werd voor het eerst eind 18e eeuw gevonden in de kalksteengroeves in de Sint-Pietersberg en is destijds door Franse troepen na de belegering van Maastricht als oorlogsbuit meegenomen. Sinds 1795 ligt dat fossiel in het natuurhistorisch museum in Parijs. In het kader van het Darwinjaar 2009 was de schedel even in bruikleen aan het Maastrichtse museum gegeven, maar daarnaar weer terug naar Parijs gebracht. De gemeenteraad heeft nu besloten dat geprobeerd moet worden het fossiel blijvend naar Maastricht te halen.

50 minuten geleden
Pro-Palestijnse actievoerders houden sit-ins op stations

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere treinstations in Nederland wordt donderdagavond weer actiegevoerd voor de situatie in de Gazastrook. Verschillende pro-Palestijnse bewegingen en Israël-kritische organisaties houden dan sit-ins.

2 uur geleden
Signalen van uitbuiting van jongeren bij explosies Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Achter een deel van de explosies die Amsterdam de afgelopen maanden teisterden, zitten vermoedelijk uitgebuite jongeren. De politie heeft signalen die duiden op criminele uitbuiting, schrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad.

2 uur geleden
Honderden daklozen in winteropvang, extra opvang sluit vrijdag

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen dagen hebben honderden dakloze en thuisloze mensen overnacht in de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. De extra voorziening voor daklozen in de vier grote steden ging op maandag 27 november open omdat de temperatuur in de periode daarna in de buurt van het vriespunt zou komen. De winterkoudeopvang is nog tot en met vrijdagochtend open, laten woordvoerders van de gemeenten weten.

2 uur geleden
Valkenburg krijgt 2,3 miljoen euro voor watersnoodschade

VALKENBURG (ANP) - Het Rijk geeft de gemeente Valkenburg aan de Geul 2,3 miljoen euro voor de schade als gevolg van de overstromingen in 2021. Het bedrag is toegekend door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, maakte het gemeentebestuur woensdag bekend. Het geld is bedoeld voor de kosten die de gemeente maakte bij het herstel van onder meer gebouwen, wegen, stoepen, parkeerterreinen, bruggen, riolering en groenvoorzieningen.

2 uur geleden
Oud-Hart van Nederland-presentatrice Cilly Dartell (66) overleden

AMSTERDAM (ANP) - Cilly Dartell, voormalig presentatrice van onder meer Hart van Nederland en Shownieuws, is woensdagochtend overleden. Dat heeft haar familie laten weten. Dartell was 66 jaar en al enkele jaren ziek. Vorige maand werd bekend dat de longkanker waar ze aan leed, was uitgezaaid en dat Dartell niet lang meer te leven had.

2 uur geleden
OM: onbekend hoe DNA op wapen schietpartijen Rotterdam belandde

ROTTERDAM (ANP) - Het is nog onduidelijk hoe het DNA van de tweede aangehouden verdachte in het onderzoek naar de dodelijke schietpartijen in Rotterdam op een van de wapens is terechtgekomen. Het OM denkt niet dat de maandag aangehouden 21-jarige verdachte uit Den Haag rechtstreeks betrokken was bij de schietpartijen die eind september drie levens eisten. "Maar omdat het DNA van deze persoon is gevonden op het wapen, hopen we meer te weten te komen over de herkomst ervan", zegt een woordvoerder.

3 uur geleden