
Meer jongeren krijgen jeugdzorg dan eerder gedacht
DEN HAAG (ANP) - Het aantal jongeren dat jeugdzorg ontvangt, ligt hoger dan eerder gedacht. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft zijn onderzoeksmethode aangepast en daardoor zijn in het eerste halfjaar van 2021 ruim 21.000 meer jongeren met jeugdzorg in beeld gekomen. In totaal ontvingen zo'n 380.000 jongeren tot 23 jaar jeugdzorg.
De onderzoekers monitoren nu meer aanbieders van jeugdzorg dan voorheen. Daardoor valt niet te zeggen of het aantal jongeren met jeugdzorg is gestegen of gedaald vergeleken met eerdere jaren, gezien die cijfers volgens de oude methode zijn berekend. Wel weten de statistici dat de groep jongeren met jeugdzorg met 0,6 procent is gegroeid vergeleken met een jaar eerder als ook de cijfers over het eerste halfjaar van 2021 op de oude manier worden berekend.
Jeugdzorg is een verzamelnaam voor jeugdbescherming, jeugdreclassering en jeugdhulp. Jeugdbescherming is een maatregel die wordt opgelegd door een rechter. Dat kan gaan om verplichte hulp bij opvoeding of zelfs het onttrekken van het ouderlijk gezag. Jeugdreclassering behelst begeleiding van kinderen die strafbare feiten hebben gepleegd. Jeugdhulp gaat om andere vormen van steun aan kinderen en hun ouders, bijvoorbeeld bij gedragsproblemen.
De jongeren ontvangen in negen op de tien gevallen alleen jeugdhulp. Verder vallen 37.000 jongeren onder de jeugdbescherming en 7000 jongeren onder jeugdreclassering, vaak ook in combinatie met jeugdhulp.
Het verschilt sterk per gemeente hoeveel jongeren jeugdzorg ontvangen. Zo kreeg in het eerste halfjaar van 2021 in Staphorst, Vlieland, Westvoorne, Raalte en Urk 5 procent van de jongeren jeugdzorg, terwijl dit percentage in Tiel, Veendam, Terneuzen en Heerde boven de 12,5 procent lag. Die verschillen zijn volgens onderzoekers onder meer zo groot vanwege sociaaleconomische omstandigheden en omdat gemeentes andere keuzes maken bij het inrichten van de jeugdzorg.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Treinreizigers moeten komend weekend en van 13 tot en met 19 december rekening houden met minder treinen rondom Schiphol Airport. Dat meldt de NS dinsdag. Spoorwegbeheerder ProRail werkt dan namelijk opnieuw aan het spoor rondom de luchthaven.
8 minuten geledenMAASTRICHT (ANP) - Vanaf maandag 11 december rijden er tot uiterlijk eind januari 2024 geen sneltreinen tussen Maastricht en Heerlen. In plaats daarvan rijden er twee keer per uur snelbussen. Dat heeft te maken met testritten die Arriva uitvoert voor de nieuwe drielandenlijn Luik-Maastricht-Heerlen-Aken. De stoptreinen op dat traject blijven wel rijden, twee keer per uur volgens de normale dienstregeling, maakte Arriva dinsdag bekend.
10 minuten geledenKNOKKE (ANP) - Nederland en België hebben zes mensen opgepakt die handelssancties voor Rusland zouden hebben geschonden. Een Belgische zakenman verkocht Rusland elektronica en andere technologie die het voor de oorlog tegen Oekraïne zou kunnen gebruiken, melden Belgische media.
14 minuten geledenMOERDIJK (ANP) - Bij een bedrijf in Moerdijk is dinsdagmiddag een gevaarlijke stof vrijgekomen, waardoor twee mensen onwel zijn geworden. Dat meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Aanvankelijk meldde de veiligheidsregio dat beide slachtoffers naar het ziekenhuis waren gebracht, maar een woordvoerster licht toe dat een van hen in de ambulance kon worden behandeld. Over hun precieze toestand is niets bekendgemaakt.
41 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De avondspits is dinsdag al vroeg begonnen. De ANWB meldt rond 16.20 uur ruim 660 kilometer file, "ruim twee keer zoveel als normaal op dit tijdstip", aldus een woordvoerder van de ANWB.
41 minuten geledenHILVERSUM (ANP) - De familie van de twee meisjes die zaterdag om het leven kwamen bij een ongeluk met een spookrijder op de A1 is "volledig uit het lood geslagen". Dat zeggen ze in een verklaring die is verspreid door de organisatie Namens de Familie. "Het behoeft geen betoog dat er simpelweg geen woorden zijn te vinden om ons verdriet te beschrijven."
59 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Dat scholieren steeds meer moeite hebben met lezen, was al wel bekend, maar het tempo waarin de vaardigheden van de kinderen achteruitgaan is "heftiger dan verwacht". Dat zegt de Stichting Lezen en Schrijven. Die wil dat het onderwijs meer doet om de basisvaardigheden van kinderen te verbeteren. "Alleen dan worden jongeren voorbereid om mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt en in de samenleving."
1 uur geleden