
Meer jongeren krijgen jeugdzorg dan eerder gedacht
DEN HAAG (ANP) - Het aantal jongeren dat jeugdzorg ontvangt, ligt hoger dan eerder gedacht. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft zijn onderzoeksmethode aangepast en daardoor zijn in het eerste halfjaar van 2021 ruim 21.000 meer jongeren met jeugdzorg in beeld gekomen. In totaal ontvingen zo'n 380.000 jongeren tot 23 jaar jeugdzorg.
De onderzoekers monitoren nu meer aanbieders van jeugdzorg dan voorheen. Daardoor valt niet te zeggen of het aantal jongeren met jeugdzorg is gestegen of gedaald vergeleken met eerdere jaren, gezien die cijfers volgens de oude methode zijn berekend. Wel weten de statistici dat de groep jongeren met jeugdzorg met 0,6 procent is gegroeid vergeleken met een jaar eerder als ook de cijfers over het eerste halfjaar van 2021 op de oude manier worden berekend.
Jeugdzorg is een verzamelnaam voor jeugdbescherming, jeugdreclassering en jeugdhulp. Jeugdbescherming is een maatregel die wordt opgelegd door een rechter. Dat kan gaan om verplichte hulp bij opvoeding of zelfs het onttrekken van het ouderlijk gezag. Jeugdreclassering behelst begeleiding van kinderen die strafbare feiten hebben gepleegd. Jeugdhulp gaat om andere vormen van steun aan kinderen en hun ouders, bijvoorbeeld bij gedragsproblemen.
De jongeren ontvangen in negen op de tien gevallen alleen jeugdhulp. Verder vallen 37.000 jongeren onder de jeugdbescherming en 7000 jongeren onder jeugdreclassering, vaak ook in combinatie met jeugdhulp.
Het verschilt sterk per gemeente hoeveel jongeren jeugdzorg ontvangen. Zo kreeg in het eerste halfjaar van 2021 in Staphorst, Vlieland, Westvoorne, Raalte en Urk 5 procent van de jongeren jeugdzorg, terwijl dit percentage in Tiel, Veendam, Terneuzen en Heerde boven de 12,5 procent lag. Die verschillen zijn volgens onderzoekers onder meer zo groot vanwege sociaaleconomische omstandigheden en omdat gemeentes andere keuzes maken bij het inrichten van de jeugdzorg.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - In de eerste zes maanden van 2025 waren er 678 aanslagen met explosieven en pogingen daartoe, tegenover 610 in het eerste halfjaar van vorig jaar. Dat is een stijging van 5 procent, blijkt uit cijfers die het ANP heeft opgevraagd bij de politie.
30 minuten geledenDE BILT (ANP) - Na veel weerwaarschuwingen de afgelopen dagen van het KNMI kleurt Nederland woensdagavond weer volledig groen. Dat betekent dat er een einde is gekomen aan de extreme hitte en de fikse onweersbuien met windstoten.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft 100.000 euro beschikbaar gesteld voor ondernemers langs het Valkenburgse Meer, als tegemoetkoming voor gemiste inkomsten. De recreatieplas bij Leiden was bijna drie maanden afgesloten, nadat een stuk van de oever was ingestort. De gemeente Katwijk trok de noodverordening vorige week in. Het grootste deel van het gebied is nu weer toegankelijk voor recreanten, zoals surfers en wandelaars.
11 uur geledenLICHTENVOORDE (ANP) - Orgel Joke is de nieuwe zaterdagheadliner op het festival Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Ze vervangt op 19 juli Goldband, die zich vorige maand terugtrok om de omstreden nieuwe Amerikaanse eigenaar KKR. Ook Mental Theo, Bökkers, Jeffrey Parmentier, Sven Versteeg en Frans Bauer zullen het hoofdpodium betreden.
12 uur geledenDE BILT (ANP) - Het gebied waar code oranje is afgegeven wegens verwachte zware onweersbuien is uitgebreid met de provincies Groningen en Drenthe, meldt het KNMI. Eerder gold die weerwaarschuwing al in de provincies Limburg, Gelderland en Overijssel.
13 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het spoor heeft woensdag verspreid over het land te kampen met verstoringen. Er is onder meer een wisselstoring tussen Amsterdam en Schiphol, tussen Breda en Roosendaal is er een seinstoring en op diverse trajecten staan defecte treinen.
14 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een 38-jarige man uit Amsterdam aangehouden die wordt verdacht van het bedreigen van Douwe Bob.
16 uur geleden