Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer jongeren en ouderen plegen zelfmoord

Meer jongeren en ouderen plegen zelfmoord

DEN HAAG (ANP) - Het aantal zelfmoorden onder jongeren en ouderen stijgt. Vorig jaar maakten 67 tieners een einde aan hun leven. Dat zijn er 16 meer dan een jaar eerder, een toename van bijna een derde. Bij jongens steeg het aantal zelfmoorden van 30 naar 43, bij meisjes van 21 naar 24. Verder beroofden 614 zestigplussers zichzelf vorig jaar van het leven, tegen 584 in 2018. Verklaringen hiervoor geeft het Centraal Bureau voor de Statistiek niet.

Het totaal aantal zelfmoorden in Nederland daalt wel. Vorig jaar maakten 1811 mensen een einde aan hun leven. Dat is het laagste aantal sinds 2012.

Op elke miljoen Nederlanders pleegden 104 zelfmoord. Begin jaren tachtig was dit cijfer het hoogst, met 148 zelfmoorden per miljoen inwoners. In 2007 stond het op 84.

Het zijn relatief vaak vijftigers die zichzelf van het leven beroven. Bijna een kwart van alle mensen die zelfmoord plegen, is in de vijftig. Het aantal zelfmoorden onder mannen steeg van 1176 naar 1232, een toename van bijna 5 procent. Bij vrouwen daalde het aantal zelfdodingen juist met ruim 11 procent, van 653 naar 579.

Zeeland heeft naar verhouding de meeste zelfdodingen, Flevoland de minste. In januari en maart zijn gemiddeld 5,5 zelfdodingen per dag. December heeft naar verhouding het laagste aantal, met elke dag gemiddeld 4,6 zelfmoorden.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Deens kroonprinselijk paar bezoekt Nederland

KOPENHAGEN (ANP) - Kroonprins Frederik en kroonprinses Mary van Denemarken zijn van plan op 2 en 3 november samen met een grote handelsdelegatie een bezoek te brengen aan Nederland. Dat heeft het Deense hof maandagavond bekendgemaakt. De economische missie staat in het teken van de 'groene transitie'.

43 minuten geleden
Jongen (14) neergestoken in Rotterdam, twee vrouwen aangehouden

ROTTERDAM (ANP) - Bij een steekincident op de Kruiskade in Rotterdam is maandagavond een 14-jarige jongen uit Rotterdam gewond geraakt. De politie heeft twee vrouwen van 17 jaar uit Rotterdam en Vlaardingen aangehouden op de Diergaardesingel en sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen worden verricht.

43 minuten geleden
'Geen landelijke lockdown te verwachten bij oplaaien virus'

UTRECHT (ANP) - Als er al sprake is in ons land van een nieuwe 'lockdown' omdat het coronavirus weer oplaait dan zal het geen landelijke zijn. Mogelijk zullen mensen of groepen in quarantaine moeten, maar dat zal dan plaatselijk of regionaal zijn. Dat zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen maandag na afloop van het Veiligheidsberaad van de 25 Veiligheidsregio's.

3 uur geleden
'Geen landelijk verbod op boerenprotesten met landbouwvoertuigen'

UTRECHT (ANP) - Een landelijk verbod op boerenprotesten waarbij landbouwvoertuigen zoals trekkers worden ingezet, komt er niet. "Dat is juridisch niet haalbaar en is te vergaand. Zolang de boeren zich houden aan de regels, mogen zij demonstreren." Dit liet burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen maandag weten na afloop van het Veiligheidsberaad van de 25 Veiligheidsregio's.

4 uur geleden
Zoekactie naar vermist meisje bij Ameland gaat dinsdag verder

NES (ANP) - De zoekactie naar het vermiste Duitse meisje voor de kust van Ameland is maandagavond gestaakt. Dinsdagochtend wordt bij daglicht verder gezocht, meldt de politie.

4 uur geleden
'Aruba kan salarissen van ambtenaren niet garanderen’

ORANJESTAD (ANP) - Minister-president van Aruba Evelyn Wever-Croes kan niet garanderen dat Aruba de salarissen van de ambtenaren volgende maand kan betalen. "Sorry, dat kan ik niet", aldus de minister-president maandag tegenover lokale pers.

6 uur geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuis weer licht gestegen

ROTTERDAM (ANP) - In ziekenhuizen in Nederland liggen 118 coronapatiënten. Dat zijn er 11 meer dan zondag. Toen was ook al sprake van een lichte stijging van het aantal. Van de ziekenhuispatiënten met corona verblijven er 24 op de intensive care (ic), dat zijn er evenveel als zondag. In totaal liggen er 545 mensen op de ic.

9 uur geleden