Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer incidenten op asielopvanglocaties, kleine groep betrokken

Meer incidenten op asielopvanglocaties, kleine groep betrokken

DEN HAAG (ANP) - In 2023 vonden op locaties waar asielzoekers worden opgevangen veel meer incidenten plaats als "verbale suïcidedreiging, zelfdestructieve acties, agressie en geweld" dan in het jaar ervoor. Het gaat om een stijging van 43 procent, terwijl de gemiddelde dagelijkse bezetting met minder steeg: 28 procent, blijkt uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC). Zoals al jaren het geval is, was ook vorig jaar een relatief kleine groep betrokken bij agressie- of geweldsincidenten: 9 procent van de mensen die worden opgevangen.

De betrokkenen bij agressie- en geweldsincidenten zijn bijna altijd man (88 procent). Bijna twee op de drie betrokkenen zijn minderjarig. Het gaat vooral om Algerijnen, Tunesiërs, Marokkanen en Libiërs die betrokken zijn.

Bij bijna een op de drie incidenten ging het om iemand die op een speciale locatie voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen wordt opgevangen. Volgens de onderzoekers hangt dit mogelijk samen met streng toezicht op die locaties.

Driekwart vermogensmisdrijven

Het aantal misdrijven waarvan bewoners van opvanglocaties worden verdacht, steeg met 14 procent. Het gaat in bijna driekwart van de gevallen om vermogensmisdrijven, waaronder diefstal en inbraak. Veel minder vaak gaat het om geweldsmisdrijven. Het WODC, verbonden aan het ministerie van Justitie, merkt op dat het aandeel van geweldsmisdrijven verdachte bewoners van opvanglocaties lager ligt dan het gemiddelde onder de Nederlandse bevolking.

COA-bestuurslid Joeri Kapteijns zegt dat de organisatie de cijfers herkent uit de praktijk. "De leefbaarheid en veiligheid staan onder druk door het gebrek aan opvanglocaties." Vorig jaar zat 40 procent van de bewoners in de tijdelijke noodopvang, en andere COA-locaties zijn vaak helemaal bezet, iets wat ook niet bijdraagt aan de veiligheid. "Daar komt nog bij dat de bewoners te maken hebben met lange wachttijden in de asielprocedure, wat invloed heeft op hun welzijn en welbevinden."

Meer uit Binnenland

Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

17 minuten geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

2 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

7 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

9 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

9 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

9 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

12 uur geleden