Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer Groningse gemeenten houden spoeddebat over gasplannen

Meer Groningse gemeenten houden spoeddebat over gasplannen

HOOGEZAND (ANP) - Nog meer Groningse gemeenten houden spoeddebatten over de aankondiging vanuit Den Haag dat er meer gas nodig is uit het Groningenveld. De gemeenteraden zijn daar verontwaardigd over en willen in de meeste gevallen ook dat de subsidieregeling voor huiseigenaren in het aardbevingsgebied wordt opgehoogd.

In navolging van de gemeente Groningen en Provinciale Staten willen ook de raadsleden van Midden-Groningen, Eemsdelta, Het Hogeland en Stadskanaal opheldering over de meest recente ontwikkelingen in het gasdossier. In alle vier gemeenten vindt het spoeddebat donderdagavond plaats. Overigens ligt Stadskanaal niet in het aardbevingsgebied, maar wil de raad steun betuigen aan de 'bevingsgemeenten', zei raadslid Jur Mellies (Lokaal Betrokken) tegen RTV Noord.

Oud-minister Stef Blok (Economische Zaken) zei vorige week dat er komend jaar mogelijk twee keer meer Gronings gas nodig is. Dat komt volgens de regering onder andere door toegenomen vraag uit Duitsland en doordat de bouw van een stikstoffabriek die geïmporteerd gas geschikt moet maken voor de Nederlandse huishoudens, vertraging oploopt.

Onacceptabel

De provincie en de aardbevingsgemeenten vinden dat onacceptabel en zeggen dat Den Haag de afspraken over het dichtdraaien van de gaskraan niet nakomt. Provinciale Staten en de Groningse gemeenteraad riepen hun bestuurders woensdag op bezwaar te maken.

Ook willen de lokale overheden dat alle opbrengsten van de extra gaswinning terugvloeien naar het aardbevingsgebied en moeten alle Groningers die daarvoor in aanmerking komen 10.000 euro krijgen om huis te versterken of te verduurzamen. De overheid stelde daar onlangs 220,8 miljoen euro voor beschikbaar, maar het subsidieplafond was maandag binnen een dag bereikt, waardoor niet iedereen die dat wilde, de aanvraag kon indienen.

Meer uit Binnenland

Vernield monument voor overleden kankerpatiënten herbouwd in 2024

DRONTEN (ANP) - Het monument voor overleden kankerpatiënten in Dronten dat eerder dit jaar werd vernield, wordt in maart 2024 herbouwd. Dat laat KWF Kankerbestrijding vrijdag weten.

2 minuten geleden
Slachtofferhulp: het is erg druk na schietpartijen in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het is erg druk met mensen die slachtofferhulp nodig hebben na de schietpartijen in Rotterdam donderdag. Slachtofferhulp Nederland houdt daarom meerdere groepsbijeenkomsten, laat een woordvoerder vrijdag weten. Vlak na de incidenten kwamen ook al meerdere groepen bij elkaar om te praten over de gebeurtenissen.

30 minuten geleden
Bloemen en verdriet bij huis doodgeschoten vrouw en dochter

ROTTERDAM (ANP) - Bij het huis van de donderdag doodgeschoten moeder en haar 14-jarige dochter hebben enkele mensen een bosje bloemen gestoken in de zwarte schermen die rondom het woningblok staan. Er heerst een verdrietige sfeer op het Heiman Dullaertplein in de Rotterdamse wijk Delfshaven, aldus een verslaggever ter plaatse. Politie is op het plein in gesprek met buurtbewoners. Er wordt gehuild en sommige mensen omhelzen elkaar.

34 minuten geleden
Politie: aantal slachtoffers schietpartijen Rotterdam blijft drie

ROTTERDAM (ANP) - De politie Rotterdam bevestigt dat er donderdag niet meer dan drie slachtoffers zijn gevallen door de twee schietincidenten in het Erasmus MC en op het Heiman Dullaertplein. Donderdagavond was er nog enige onduidelijkheid over of er mogelijk meer slachtoffers waren. De politie laat nu weten dat er niet meer slachtoffers zijn aangetroffen.

1 uur geleden
Sfeer gelaten bij Erasmus MC dag na schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Bij het Erasmus MC heerst een dag na de schietpartij een gelaten sfeer onder de werknemers. Toch gaat voor de meeste ziekenhuismedewerkers het werk "gewoon weer door", zegt een medewerker tegen een verslaggever ter plaatse. Wel zal er in het ziekenhuis onderling veel nagepraat worden.

1 uur geleden
Openbaar Ministerie waarschuwde Erasmus MC voor verdachte

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het Erasmus MC eerder gewaarschuwd voor de man die donderdag is opgepakt voor de fatale schietincidenten in Rotterdam. GeenStijl publiceert een brief van het OM aan het Erasmus Medisch Centrum daarover.

9 uur geleden
COA: onzeker of er voor iedereen slaapplek is in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het is onzeker of er donderdagavond voor iedereen een slaapplek is bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ook voor de komende dagen blijft het onzeker of het blijft lukken om iedere asielzoeker opvang te bieden, aldus het COA.

10 uur geleden