Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer Groningse gemeenten houden spoeddebat over gasplannen

Meer Groningse gemeenten houden spoeddebat over gasplannen

HOOGEZAND (ANP) - Nog meer Groningse gemeenten houden spoeddebatten over de aankondiging vanuit Den Haag dat er meer gas nodig is uit het Groningenveld. De gemeenteraden zijn daar verontwaardigd over en willen in de meeste gevallen ook dat de subsidieregeling voor huiseigenaren in het aardbevingsgebied wordt opgehoogd.

In navolging van de gemeente Groningen en Provinciale Staten willen ook de raadsleden van Midden-Groningen, Eemsdelta, Het Hogeland en Stadskanaal opheldering over de meest recente ontwikkelingen in het gasdossier. In alle vier gemeenten vindt het spoeddebat donderdagavond plaats. Overigens ligt Stadskanaal niet in het aardbevingsgebied, maar wil de raad steun betuigen aan de 'bevingsgemeenten', zei raadslid Jur Mellies (Lokaal Betrokken) tegen RTV Noord.

Oud-minister Stef Blok (Economische Zaken) zei vorige week dat er komend jaar mogelijk twee keer meer Gronings gas nodig is. Dat komt volgens de regering onder andere door toegenomen vraag uit Duitsland en doordat de bouw van een stikstoffabriek die geïmporteerd gas geschikt moet maken voor de Nederlandse huishoudens, vertraging oploopt.

Onacceptabel

De provincie en de aardbevingsgemeenten vinden dat onacceptabel en zeggen dat Den Haag de afspraken over het dichtdraaien van de gaskraan niet nakomt. Provinciale Staten en de Groningse gemeenteraad riepen hun bestuurders woensdag op bezwaar te maken.

Ook willen de lokale overheden dat alle opbrengsten van de extra gaswinning terugvloeien naar het aardbevingsgebied en moeten alle Groningers die daarvoor in aanmerking komen 10.000 euro krijgen om huis te versterken of te verduurzamen. De overheid stelde daar onlangs 220,8 miljoen euro voor beschikbaar, maar het subsidieplafond was maandag binnen een dag bereikt, waardoor niet iedereen die dat wilde, de aanvraag kon indienen.

Meer uit Binnenland

Forse toename kosten asielopvang: van 1,6 naar 2,7 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De asielopvang heeft vorig jaar 2,7 miljard euro gekost, zo staat in het jaarverslag van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat is een flinke toename vergeleken met het jaar ervoor, toen het COA 1,6 miljard euro nodig had voor de opvang van vreemdelingen. De voornaamste oorzaak is de hoge prijs die betaald wordt voor (crisis)noodopvang.

2 uur geleden
Aankomst MH17-slachtoffers herdacht op vliegbasis Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Op de vliegbasis in Eindhoven is herdacht dat tien jaar geleden de eerste veertig slachtoffers van de vliegramp met de MH17 arriveerden. In de drie opvolgende dagen in 2014 kwamen nog eens 187 kisten aan en in de maanden daarna nog enkele tientallen, tot een totaal van 296 slachtoffers. Twee van de omgekomenen zijn nooit teruggevonden.

4 uur geleden
Nog eens vier keer celstraf voor supportersgeweld bij FC Twente

ALMELO (ANP) - Bij de rechtbank in Almelo zijn dinsdag nog eens vier mannen veroordeeld tot celstraffen van twee en drie maanden wegens geweldpleging en mishandeling bij rellen na de wedstrijd FC Twente tegen het Zweedse Hammarby IF vorig jaar juli. Twee andere verdachten kregen voorwaardelijke celstraffen en een taakstraf van 240 uur. Een week geleden werden al vijf relschoppers wegens geweldpleging veroordeeld tot celstraffen van een en twee maanden en vijf anderen tot taakstraffen van honderd tot 240 uur.

6 uur geleden
Man die overleed door mishandeling in Den Haag woonde in azc

DEN HAAG (ANP) - Het slachtoffer van een dodelijke mishandeling afgelopen weekend in het centrum van Den Haag is een 23-jarige man uit Somalië, meldt de politie dinsdag. Hij woonde in een asielzoekerscentrum in Heerhugowaard (Noord-Holland). De politie wil dinsdag nog geen vragen beantwoorden over eventuele aanhoudingen.

6 uur geleden
In hoger beroep 22 jaar cel voor schutter moord Ayla Mintjes

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 25-jarige Jeremia T. dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de moord op Ayla Mintjes, ruim drie jaar geleden. Tegen T. was twee weken geleden door het Openbaar Ministerie 28 jaar celstraf geëist.

6 uur geleden
Tekening Liebermann uit Boijmans terug naar diens erven

ROTTERDAM (ANP) - De tekening Schrijvend meisje aan een tafel van Max Liebermann moet terug naar de erven van deze Duitse kunstenaar (1847 - 1935), vindt de zogenoemde Restitutiecommissie. Zij acht het voldoende aannemelijk dat zijn weduwe Martha Liebermann de tekening onvrijwillig is kwijtgeraakt als gevolg van omstandigheden die verband hielden met het naziregime. De tekening is sinds 1959 onderdeel van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en officieel in het bezit van de gemeente Rotterdam.

6 uur geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

7 uur geleden