Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer ggz-instellingen lijden verlies, ondanks hogere winst sector

Meer ggz-instellingen lijden verlies, ondanks hogere winst sector

WAARDENBURG (ANP) - Hoewel het financieel beter gaat met de Nederlandse ggz-sector als geheel, draaien er wel meer organisaties in de geestelijke gezondheidszorg met verlies. Dat staat in een rapport van zorginkooporganisatie Intrakoop, gebaseerd op 224 jaarverslagen over 2019.

Volgens de onderzoekers komen deze verliezen vooral doordat geleverde zorg structureel niet volledig wordt vergoed door gemeenten en zorgverzekeraars. "Met de verwachte groei van het aantal cliënten het komende jaar als gevolg van de coronacrisis staat de sector voor grote uitdagingen", stelt Intrakoop.

Het aantal ggz-organisaties dat vorig jaar verlies draaide, steeg van 61 in 2018 naar 65 in 2019. Tegelijk groeide de winst van de gehele sector tot 142 miljoen euro, van 28 miljoen een jaar eerder. Daarmee presteert de ggz-sector beter dan de andere grote zorgsectoren als ziekenhuizen, ouderenzorg en gehandicaptenzorg.

Intrakoop schrijft de winstsprong echter voor een deel toe aan boekwinsten op de verkoop van onroerend goed door de zorginstellingen. De stijgende personeelskosten, hoog ziekteverzuim en krapte op de arbeidsmarkt blijven de resultaten onder druk zetten, aldus de organisatie.

Intrakoop stelt ook vast dat vooral de grote ggz-organisaties groei hebben laten zien in het afgelopen jaar. Zo boekten de tien grootste, zonder uitzondering, fors meer omzet.

Meer uit Binnenland

Tweede zitting over drugsproductie in geëxplodeerde garagebox

ROTTERDAM (ANP) - In de rechtbank in Rotterdam begint dinsdag een tweede inleidende zitting in de zaak tegen de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de productie van drugs in een garagebox aan de Schammenkamp in Rotterdam. Mogelijk was het drugslab de oorzaak van de enorme explosie waarbij op maandagavond 29 januari drie mensen om het leven kwamen.

3 uur geleden
Nijmeegse Vierdaagse officieel van start met Dag van Elst

NIJMEGEN (ANP) - De wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse beginnen dinsdag met hun wandeltocht van 30, 40 of 50 kilometer. Alle 47.000 beschikbare plaatsen waren dit jaar vergeven, maar niet iedereen heeft zich gemeld. Ruim 1500 mensen die zich wel hadden ingeschreven, hebben zich de afgelopen dagen niet aangemeld in Nijmegen en doen dus niet mee aan het wandelevenement. Later op dinsdag zal blijken hoeveel mensen er ook daadwerkelijk gestart zijn.

3 uur geleden
Duizenden buitenlandse militairen lopen weer mee in Vierdaagse

NIJMEGEN (ANP) - Aan de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, doen ook ruim 6400 militairen mee. 2446 militairen komen uit Nederland, maar traditiegetrouw is er ook veel buitenlandse inbreng. Militairen uit veel NAVO-lidstaten, maar ook uit onder meer Ghana, Indonesië, Nepal en de Caribische eilandstaat Saint Vincent en de Grenadines lopen de komende dagen door Nijmegen en omgeving. De Vierdaagse en Defensie zijn al sinds het begin met elkaar verbonden: in 1909 begon het wandelevenement als een militaire mars.

3 uur geleden
Huurprijzen blijven stijgen, aanbod droogt op mede door wet

ROTTERDAM (ANP) - Het vinden van een betaalbare huurwoning wordt met de dag lastiger. De gemiddelde vierkantemeterprijs steeg de afgelopen drie maanden met bijna 10 procent vergeleken met een jaar eerder, het aanbod nam met bijna een derde af. Volgens woningplatform Pararius komt dit voor een belangrijk deel door overheidsmaatregelen die de huurmarkt juist toegankelijker zouden moeten maken.

4 uur geleden
Alkmaarse gemeenteraad stemt in met vuurwerkverbod

ALKMAAR (ANP) - De Alkmaarse gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met een algemeen vuurwerkverbod. Begin juni stemde een meerderheid van de Alkmaarders via een raadplegend referendum voor zo'n verbod. De details van het verbod moeten nog worden uitgewerkt, maar het geldt in principe vanaf "de komende jaarwisseling", aldus een woordvoerder van de Noord-Hollandse gemeente.

8 uur geleden
Bijna 45.500 wandelaars hebben startnummer Vierdaagse opgehaald

NIJMEGEN (ANP) - Precies 45.445 wandelaars hebben hun startnummer voor de Vierdaagse in Nijmegen opgehaald, meldt de organisatie na afloop van de aanmelddagen. Zo'n 1555 deelnemers hebben zich niet gemeld.

12 uur geleden
Extra Nederlandse getuigen in zaak Joost Klein gehoord door OM

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de zaak rondom Joost Klein de extra Nederlandse getuigen gehoord voor wie een Europees onderzoeksbevel was gestuurd door het OM in Zweden. Dat laat een woordvoerder van het Landelijk Parket weten aan het ANP.

14 uur geleden