Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer ggz-instellingen lijden verlies, ondanks hogere winst sector

Meer ggz-instellingen lijden verlies, ondanks hogere winst sector

WAARDENBURG (ANP) - Hoewel het financieel beter gaat met de Nederlandse ggz-sector als geheel, draaien er wel meer organisaties in de geestelijke gezondheidszorg met verlies. Dat staat in een rapport van zorginkooporganisatie Intrakoop, gebaseerd op 224 jaarverslagen over 2019.

Volgens de onderzoekers komen deze verliezen vooral doordat geleverde zorg structureel niet volledig wordt vergoed door gemeenten en zorgverzekeraars. "Met de verwachte groei van het aantal cliënten het komende jaar als gevolg van de coronacrisis staat de sector voor grote uitdagingen", stelt Intrakoop.

Het aantal ggz-organisaties dat vorig jaar verlies draaide, steeg van 61 in 2018 naar 65 in 2019. Tegelijk groeide de winst van de gehele sector tot 142 miljoen euro, van 28 miljoen een jaar eerder. Daarmee presteert de ggz-sector beter dan de andere grote zorgsectoren als ziekenhuizen, ouderenzorg en gehandicaptenzorg.

Intrakoop schrijft de winstsprong echter voor een deel toe aan boekwinsten op de verkoop van onroerend goed door de zorginstellingen. De stijgende personeelskosten, hoog ziekteverzuim en krapte op de arbeidsmarkt blijven de resultaten onder druk zetten, aldus de organisatie.

Intrakoop stelt ook vast dat vooral de grote ggz-organisaties groei hebben laten zien in het afgelopen jaar. Zo boekten de tien grootste, zonder uitzondering, fors meer omzet.

Meer uit Binnenland

OM in hoger beroep in zaak misbruiken oppaskinderen

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de zaak tegen de Limburgse man en vrouw die zeven oppaskinderen in de regio Eindhoven zouden hebben misbruikt. De twee werden eerder deze maand veroordeeld tot twaalf jaar cel, de man kreeg er ook tbs met dwangverpleging bij. Het OM, dat sprak van een "weerzinwekkende zedenzaak", eiste in januari vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen beide verdachten.

15 minuten geleden
Politiebonden: meer geld nodig voor bewaken en beveiligen

BAARN (ANP) - Politiebonden roepen in een brief aan minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) op snel meer geld beschikbaar te stellen voor het zogenoemde stelsel Bewaken en Beveiligen, dat toeziet op het beschermen van bedreigde personen. Door een tekort aan geld lopen die personen en politie momenteel "onnodige extra risico’s", melden politievakbonden ACP, ANPV, NPB en Equipe dinsdag.

1 uur geleden
CPB: pas op met belastingmaatregelen om gedrag te sturen

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet spaarzamer gebruikmaken van belastingmaatregelen om het gedrag van burgers en bedrijven te sturen. Deze instrumenten zijn vaak nodeloos ingewikkeld en leiden tot hoge kosten of lastenverzwaringen, zonder dat het beoogde doel ermee wordt bereikt. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in een rapport.

2 uur geleden
4 musea, waaronder Tropenmuseum, verder onder naam Wereldmuseum

DEN HAAG (ANP) - Het Tropenmuseum, Afrika Museum, Museum Volkenkunde en Wereldmuseum gaan later dit jaar verder onder de naam Wereldmuseum. De musea hebben sinds de fusie in 2014 een andere koers ingezet, meldt de museumkoepel Nationaal Museum van Wereldculturen dinsdag. "De nieuwe naam is een logische nieuwe stap van deze transitie."

2 uur geleden
Tata Steel naar rechter om cameratoezicht van omgevingsdienst

IJMUIDEN (ANP) - Tata Steel stapt naar de rechter wegens de camera's die de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft opgehangen om toezicht te houden op de staalfabriek. Tata eist met een kort geding dat het cameratoezicht stopt, omdat volgens het bedrijf de privacy van de medewerkers niet gegarandeerd is.

2 uur geleden
Zembla: OM verwijdert aantekening strafblad Zembla-journalist

HILVERSUM (ANP) - De aantekening op het strafblad van Zembla-journalist Ton van der Ham na zijn arrestatie in 2018 is door het Openbaar Ministerie verwijderd, meldt Zembla dinsdagochtend. Van der Ham was destijds aan het werk in het UMC Utrecht toen beveiligers hem aanhielden. Het OM concludeert volgens Zembla na nieuw onderzoek dat de aanhouding was gebaseerd op een dwaling.

4 uur geleden
Zorg en onderwijs: stop met verplaatsen asielkinderen

DEN HAAG (ANP) - Beroepskrachten uit jeugdgezondheidszorg en onderwijs vinden dat het afgelopen moet zijn met de in hun ogen "zinloze" verplaatsingen van kinderen in de asielopvang. Die veroorzaken in hun optiek "onnodige ontwikkelingsschade en psychosociale problematiek", maar ze zouden ook een verspilling van arbeid, tijd en geld van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en andere betrokken organisaties betekenen.

6 uur geleden