Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer geld en flexibiliteit voor beveiliging bedreigde bestuurders

Meer geld en flexibiliteit voor beveiliging bedreigde bestuurders

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt meer geld uit voor de beveiliging van politici in de gemeenten, provincies en waterschappen. De huidige financiële regeling is in de praktijk niet goed werkbaar en bovendien te krap, vindt minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken. Ze wil "meer maatwerk" gaan leveren, zegt ze in een verklaring.

De verantwoordelijkheid voor de beveiliging van burgemeesters, gedeputeerden en andere zogenoemde decentrale bestuurders ligt nu nog bij verschillende partijen. Deels worden ze geacht dat zelf te betalen, voor zover het gaat om zaken als goed onderhoud en fatsoenlijke sloten op de deur. Als de dreiging heel ernstig wordt, komt het ministerie van Justitie en Veiligheid in actie. De nieuwe plannen van de minister gaan om beveiligingsmaatregelen die daartussenin vallen, die voor een veel grotere groep van belang zijn.

Nu is het nog zo dat de bestuurders een vergoeding kunnen krijgen van maximaal 2500 euro om maatregelen te treffen, ook als de politie of andere beveiligingsdeskundigen vinden dat er meer nodig is. Ze kunnen dan om extra steun vragen bij de volksvertegenwoordiging. Dan ontstaat er debat over, zegt de minister. Dat vindt ze onwenselijk.

Toenemend probleem

Volgens de nieuwe plannen voor de zogenoemde Regeling veilig wonen komt er voortaan een onafhankelijk veiligheidsadvies. Als aangeraden wordt om bijvoorbeeld een alarmsysteem te installeren of een training te volgen, hebben de gemeenten, provincies en waterschappen beloofd dat advies over te nemen. De Rijksoverheid draagt daaraan jaarlijks 2,5 miljoen euro extra bij, aldus het ministerie. Dat geld komt uit het budget voor de weerbaarheid van het openbaar bestuur.

De bedreiging van politici en bestuurders is een toenemend probleem, zowel op landelijk niveau als bij de lagere overheden. Niet alleen het aantal mensen dat bedreigd wordt neemt toe, maar ook de ernst van de bedreigingen. De meest ernstige gevallen vallen onder het zogenoemde stelsel Bewaken en Beveiligen, waarvoor het ministerie van Justitie verantwoordelijk is. Het stelsel kampt met grote werkdruk, te krappe bemensing een ontoereikende werkwijze. De problemen kwamen ook naar voren in een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid van begin deze maand.

Meer uit Politiek

Meerderheid voor asielnoodmaatregelenwet na toezegging Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.

6 uur geleden
Kamermeerderheid stemt voor asielwet over tweestatusstelsel

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.

6 uur geleden
NSC en SGP steunen asielwet na geruststellende brief Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.

7 uur geleden
VVD en CDA willen boycot van illegale Israëlische nederzettingen

DEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.

7 uur geleden
NSC wil 'zwart op wit' dat humanitaire hulp aan illegalen mag

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.

8 uur geleden
Kamer wil staatscommissie die kinder uithuisplaatsing onderzoekt

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet een staatscommissie instelt die grondig gaat onderzoeken hoe het is gesteld met uithuisplaatsingen van kinderen vanwege problemen in de gezinnen. Daarbij moet de commissie zich onder meer richten op de praktijk van drang en dwang die vanuit de overheid wordt toegepast in de jeugdzorg. Ook de rol van onder meer scholen, rechtbanken, familie en de omgeving daarin moet worden bekeken.

8 uur geleden
Halsema: kans dat volgende keer geen Maccabi-fans welkom zijn

AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam noemt het "hoogstwaarschijnlijk" dat bij een volgende voetbalwedstrijd in de hoofdstad tegen de Israëlische club Maccabi Tel Aviv er geen supporters welkom zijn. Ze zei dat in een debat met de gemeenteraad over het onderzoek van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) naar het geweld rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv in de nacht van 7 op 8 november vorig jaar.

13 uur geleden