Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer geld en flexibiliteit voor beveiliging bedreigde bestuurders

Meer geld en flexibiliteit voor beveiliging bedreigde bestuurders

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt meer geld uit voor de beveiliging van politici in de gemeenten, provincies en waterschappen. De huidige financiële regeling is in de praktijk niet goed werkbaar en bovendien te krap, vindt minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken. Ze wil "meer maatwerk" gaan leveren, zegt ze in een verklaring.

De verantwoordelijkheid voor de beveiliging van burgemeesters, gedeputeerden en andere zogenoemde decentrale bestuurders ligt nu nog bij verschillende partijen. Deels worden ze geacht dat zelf te betalen, voor zover het gaat om zaken als goed onderhoud en fatsoenlijke sloten op de deur. Als de dreiging heel ernstig wordt, komt het ministerie van Justitie en Veiligheid in actie. De nieuwe plannen van de minister gaan om beveiligingsmaatregelen die daartussenin vallen, die voor een veel grotere groep van belang zijn.

Nu is het nog zo dat de bestuurders een vergoeding kunnen krijgen van maximaal 2500 euro om maatregelen te treffen, ook als de politie of andere beveiligingsdeskundigen vinden dat er meer nodig is. Ze kunnen dan om extra steun vragen bij de volksvertegenwoordiging. Dan ontstaat er debat over, zegt de minister. Dat vindt ze onwenselijk.

Toenemend probleem

Volgens de nieuwe plannen voor de zogenoemde Regeling veilig wonen komt er voortaan een onafhankelijk veiligheidsadvies. Als aangeraden wordt om bijvoorbeeld een alarmsysteem te installeren of een training te volgen, hebben de gemeenten, provincies en waterschappen beloofd dat advies over te nemen. De Rijksoverheid draagt daaraan jaarlijks 2,5 miljoen euro extra bij, aldus het ministerie. Dat geld komt uit het budget voor de weerbaarheid van het openbaar bestuur.

De bedreiging van politici en bestuurders is een toenemend probleem, zowel op landelijk niveau als bij de lagere overheden. Niet alleen het aantal mensen dat bedreigd wordt neemt toe, maar ook de ernst van de bedreigingen. De meest ernstige gevallen vallen onder het zogenoemde stelsel Bewaken en Beveiligen, waarvoor het ministerie van Justitie verantwoordelijk is. Het stelsel kampt met grote werkdruk, te krappe bemensing een ontoereikende werkwijze. De problemen kwamen ook naar voren in een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid van begin deze maand.

Meer uit Politiek

Yeşilgöz geërgerd over tweet Wilders: 'dit moet echt ophouden'

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz is niet te spreken over een tweet van Geert Wilders, die daarin demissionair staatssecretaris Eric van der Burg beschreef als een "eng mannetje". Ook hoopte hij dat Van der Burg "snel opkrast". Wilders tweette dat, omdat de staatssecretaris in een debat zijn blijdschap had uitgesproken dat er geen kabinet-Wilders 1 gaat komen.

11 minuten geleden
Rutte: 'geld is niet eerste probleem' bij wapenleveringen Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Bij het zoeken naar mogelijkheden om Oekraïne op het slagveld te helpen, is "geld niet het eerste probleem", aldus demissionair premier Rutte. Volgens hem is geld bij de lidstaten van de EU en de NAVO makkelijk bij elkaar te brengen. De moeilijkheid zit er volgens Rutte in de gevechtssystemen en de munitie zelf te bemachtigen.

15 uur geleden
Kamer ontevreden over extra tijd IND-beoordeling asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is ontevreden over het wetsvoorstel om de wettelijke termijn te verlengen waarop een besluit moet worden genomen over een asielaanvraag. De redenen van die ontevredenheid verschillen, maar de Kamer is het er wel over eens dat het voorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) niet de oplossing is voor de dichtgeslibde asielketen. Het is nog niet duidelijk of het wetsvoorstel de steun krijgt van een Kamermeerderheid, zo is na het debat over het wetsvoorstel duidelijk geworden.

17 uur geleden
FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

DELFT (ANP) - FNV vindt dat onderwijsminister Robbert Dijkgraaf moet ingrijpen bij de TU Delft "nu de sociale veiligheid niet langer te garanderen is", aldus de vakbond in een verklaring. Volgens FNV "rommelt het aan alle kanten" bij de universiteit, nu het bestuur daar "censuur toepast om een kritisch artikel over sociale veiligheid en zwijgplicht in het eigen universiteitsblad Delta onder het tapijt te vegen", zo staat te lezen.

17 uur geleden
Van der Burg is blij dat er geen kabinet-Wilders I komt

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) vindt het een "uitstekende keuze" dat de onderhandelaars voor een nieuw kabinet hebben besloten dat er geen kabinet-Wilders I komt. Dat zei hij in een debat met de Tweede Kamer over het asielbeleid. Hij wordt geen minister voor migratie als er een kabinet komt van PVV, VVD, NSC en BBB, zei hij verder.

19 uur geleden
Informateurs wachten nog even met doorpraten over migratie

DEN HAAG (ANP) - De informateurs brengen migratie ook donderdag niet ter tafel, omdat de onderhandelende partijen tijd nodig zouden hebben. Zo kunnen partijen informeren of bepaalde maatregelen mogelijk zijn en ook "überhaupt effect kunnen hebben", zegt informateur Richard van Zwol. "En de gesprekken vinden natuurlijk niet alleen plaats aan de vergadertafel", voegt hij daaraan toe, wat wijst op mogelijke gesprekken hierover achter de schermen.

19 uur geleden
Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van der Wal woensdag in een commissiedebat. "We kunnen het ons niet permitteren. Want de natuur kan het inderdaad niet aan." De maatregel zou leiden tot hogere uitstoot en neerslag van stikstof, "door het snellere rijden en doordat mensen andere routes gaan kiezen. Het kan alleen als we significante negatieve gevolgen in Natura2000-gebieden kunnen uitsluiten".

20 uur geleden