Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer geld en flexibiliteit voor beveiliging bedreigde bestuurders

Meer geld en flexibiliteit voor beveiliging bedreigde bestuurders

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt meer geld uit voor de beveiliging van politici in de gemeenten, provincies en waterschappen. De huidige financiële regeling is in de praktijk niet goed werkbaar en bovendien te krap, vindt minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken. Ze wil "meer maatwerk" gaan leveren, zegt ze in een verklaring.

De verantwoordelijkheid voor de beveiliging van burgemeesters, gedeputeerden en andere zogenoemde decentrale bestuurders ligt nu nog bij verschillende partijen. Deels worden ze geacht dat zelf te betalen, voor zover het gaat om zaken als goed onderhoud en fatsoenlijke sloten op de deur. Als de dreiging heel ernstig wordt, komt het ministerie van Justitie en Veiligheid in actie. De nieuwe plannen van de minister gaan om beveiligingsmaatregelen die daartussenin vallen, die voor een veel grotere groep van belang zijn.

Nu is het nog zo dat de bestuurders een vergoeding kunnen krijgen van maximaal 2500 euro om maatregelen te treffen, ook als de politie of andere beveiligingsdeskundigen vinden dat er meer nodig is. Ze kunnen dan om extra steun vragen bij de volksvertegenwoordiging. Dan ontstaat er debat over, zegt de minister. Dat vindt ze onwenselijk.

Toenemend probleem

Volgens de nieuwe plannen voor de zogenoemde Regeling veilig wonen komt er voortaan een onafhankelijk veiligheidsadvies. Als aangeraden wordt om bijvoorbeeld een alarmsysteem te installeren of een training te volgen, hebben de gemeenten, provincies en waterschappen beloofd dat advies over te nemen. De Rijksoverheid draagt daaraan jaarlijks 2,5 miljoen euro extra bij, aldus het ministerie. Dat geld komt uit het budget voor de weerbaarheid van het openbaar bestuur.

De bedreiging van politici en bestuurders is een toenemend probleem, zowel op landelijk niveau als bij de lagere overheden. Niet alleen het aantal mensen dat bedreigd wordt neemt toe, maar ook de ernst van de bedreigingen. De meest ernstige gevallen vallen onder het zogenoemde stelsel Bewaken en Beveiligen, waarvoor het ministerie van Justitie verantwoordelijk is. Het stelsel kampt met grote werkdruk, te krappe bemensing een ontoereikende werkwijze. De problemen kwamen ook naar voren in een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid van begin deze maand.

Meer uit Politiek

Yeşilgöz na advies: geen reden voor vervolging collega Wiersma

DEN HAAG (ANP) - Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz geeft geen opdracht om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar minister Dennis Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Procureur-Generaal (PG) bij de Hoge Raad Edwin Bleichrodt heeft gekeken naar de aangifte die tegen Wiersma was gedaan, en ziet geen aanknopingspunten voor vervolging. Het is nu aan de Tweede Kamer.

2 uur geleden
VVD boos: Rotterdamse terrassen niet open op Koningsdag

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdamse horecazaken kunnen tijdens Koningsdag op 27 april en ook tijdens de Rotterdam Marathon op zondag 16 april geen gasten op hun terrassen ontvangen. Ondernemers die bij de gemeente een terrasvergunning hebben aangevraagd en gekregen, bemerkten dat de vergunning pas vanaf 15 mei ingaat.

2 uur geleden
Yeşilgöz: begin aan transitie bij Landelijke Eenheid politie

DEN HAAG (ANP) - De politie kan beginnen met de grote verbouwing van de Landelijke Eenheid. Naar aanleiding van verschillende rapporten zijn plannen gemaakt voor de transitie en daar kan mee begonnen worden, schrijft minister van Justitie Dilan Yeşilgöz aan de Tweede Kamer. Ze spreekt van "een meerjarige, complexe en omvangrijke opgave".

3 uur geleden
60 uur taakstraf en week voorwaardelijk voor Gideon van Meijeren

DEN HAAG (ANP) - Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie is vrijdagmiddag veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een week. Hij was niet bij zijn strafzaak aanwezig.

3 uur geleden
Minister Kaag ziet tegenvallers in aanloop naar voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - In het kabinet beginnen volgende week de gesprekken over de voorjaarsnota. Minister Sigrid Kaag (Financiën) spreekt dan met ministers over de lopende begroting. Ze zei vrijdag vooral tegenvallers te zien. "We leven in heel onzekere tijden."

3 uur geleden
FVD'er Gideon van Meijeren blijft weg bij politierechter

DEN HAAG (ANP) - Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie is vrijdagmiddag niet komen opdagen bij de politierechter in Den Haag. Hij heeft zich bij de rechtbank afgemeld, bleek bij aanvang van de zitting. De zaak wordt nu zonder hem behandeld.

3 uur geleden
Harbers: ook ‘kampioen’ Nederland heeft problemen met water

NEW YORK (ANP) - Nederland mag dan "kampioen" zijn als het aankomt op het bouwen van dijken of waterweringen, maar problemen met water blijven ook ons land niet bespaard. Vooral het vasthouden van water en het op peil houden van de kwaliteit zijn uitdagingen, zegt minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) tijdens de New York Water Week tegen het ANP.

4 uur geleden