Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer euthanasiegevallen gemeld, ook vaker om psychische redenen

Meer euthanasiegevallen gemeld, ook vaker om psychische redenen

UTRECHT (ANP) - Ook vorig jaar zijn weer meer euthanasieverzoeken ingewilligd in Nederland. Het aantal gemelde gevallen van euthanasie steeg met 4 procent tot 9068. Dat is 5,4 procent van alle mensen die in Nederland overleden, zo maken jaarcijfers van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) duidelijk. Uit de cijfers blijkt dat euthanasie om ernstig psychisch lijden te beëindigen vorig jaar 20 procent vaker voorkwam. In totaal ging het om 138 gevallen.

"Het blijft treurig dat voor sommige mensen met ernstig psychisch lijden euthanasie de enige uitweg blijkt", reageert voorzitter Niels Mulder van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP). Mensen met suïcidale gevoelens helpen weer perspectief te zien is "een belangrijk deel van ons werk", benadrukt hij. Psychiaters zijn daarom nog altijd terughoudend met euthanasie. Ze vinden het "ingewikkeld te beoordelen of er echt geen behandeling meer mogelijk is en het lijden dus uitzichtloos is".

Toch is het volgens de vereniging ook belangrijk dat patiënten "zich gehoord voelen als zij een aanhoudende doodswens hebben, ook als die leidt tot een euthanasieverzoek". In ongeveer de helft van de gevallen wordt de euthanasie uiteindelijk verleend door een gespecialiseerde arts van het Expertisecentrum Euthanasie (EE). De laatste jaren wordt euthanasie wel vaker uitgevoerd buiten dit centrum. Volgens de psychiaters is het voor de patiënt ook beter als die de euthanasiewens met de eigen behandelaar kan bespreken. Standaard is ook advies van een andere arts vereist.

Jongvolwassenen

EE zag afgelopen jaar een "opvallende toename" in het aantal hulpvragen van jongvolwassenen met psychisch lijden. Het centrum kreeg afgelopen jaar 322 aanvragen van mensen in de leeftijdscategorie van 18 tot 30 jaar, ruim de helft meer dan een jaar eerder. Het overgrote deel van deze verzoeken werd ingetrokken of afgewezen, bijvoorbeeld omdat betrokkenen toch nog in behandeling gingen, of geen toestemming gaven voor het opvragen van hun medische gegevens. De RTE-cijfers maken duidelijk dat veertig euthanasieverzoeken van mensen tot 30 jaar werden ingewilligd.

Een belangrijk criterium voor euthanasie is dat iemand uitzichtloos en ondraaglijk lijdt. Vaak gaat het om een stapeling van ouderdomsaandoeningen of uitbehandelde kanker. Euthanasie om psychische redenen vormt 1,5 procent van het totale aantal gevallen.

Volgens de RTE werd in vijf euthanasiegevallen niet aan alle zorgvuldigheidseisen voldaan.

Meer uit Binnenland

GL-PvdA wil loon van minimaal 16 euro per uur in de zorg

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA wil dat alle zorgmedewerkers minimaal 16 euro per uur verdienen. De partij dient het voorstel in tijdens het debat over de voorjaarsnota begin juni, meldt een woordvoerder. Meer dan 60.000 zorgmedewerkers zouden erdoor op vooruitgaan, ook jongeren die op dit moment het minimumjeugdloon verdienen.

2 uur geleden
Musical over leven prinses Beatrix op komst

BEST (ANP) - Productiehuis MediaDome werkt aan een musical over het leven van prinses Beatrix. Voor het stuk wordt een nieuw theater gebouwd in een bestaande hal in het Brabantse Best.

7 uur geleden
Halsema 'beetje gespannen' voor dodenherdenking op Dam

HILVERSUM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is "een beetje gespannen" voor de Nationale Dodenherdenking zaterdag op de Dam, liet ze dinsdagavond weten bij Nieuwsuur. Dit jaar gelden extra veiligheidsmaatregelen om spontane protestacties of verstoringen te voorkomen. Mensen moesten zich aanmelden om bij de herdenking op de Dam te zijn; alle 10.000 plekken zijn inmiddels vergeven.

9 uur geleden
Nederlandse vrouw opgepakt voor moordaanslag Spaanse politicus

MADRID (ANP) - Een Nederlandse vrouw is aangehouden voor betrokkenheid bij de moordaanslag op de Spaanse politicus Alejo-Vidal Quadras. Ze is op basis van een Europees arrestatiebevel in Nederland aangehouden, melden Spaanse media. De vrouw wordt onder meer verdacht van het financieren en voorbereiden van de moordaanslag. Een woordvoerder van de Nederlandse politie laat weten niets te zeggen over de aanhouding en verwijst naar de Spaanse politie.

11 uur geleden
Alle 10.000 plekken Nationale Herdenking op Dam vergeven

AMSTERDAM (ANP) - Alle 10.000 plekken voor de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam zijn vergeven. Iets voor 19.30 uur was het niet meer mogelijk een plek te reserveren.

12 uur geleden
Nijmeegse asielopvang blijft toch opnieuw langer open

NIJMEGEN (ANP) - De asielopvang op voormalig sportpark Winkelsteeg in Nijmegen hoeft ondanks eerdere waarschuwingen van de gemeente toch niet volledig dicht op 1 mei. Dat maakt de gemeente bekend op de middag voor de locatie dicht moeten gaan. "Dat er nog maximaal tweehonderd personen voor maximaal twee weken blijven, vinden wij acceptabel", aldus burgemeester Hubert Bruls in de aankondiging.

14 uur geleden
OM eist zes jaar cel en tbs voor onlinemisbruik minderjarigen

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een celstraf van zes jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 37-jarige man uit Noordwijk voor onlinemisbruik van achttien minderjarige slachtoffers.

16 uur geleden