Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer Europese landen kondigen coronamaatregelen aan

Meer Europese landen kondigen coronamaatregelen aan

ATHENE (ANP/RTR/DPA) - Zowel de Griekse als de Noorse regering kondigen donderdag nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus aan. In beide landen loopt het aantal besmettingen snel op.

In Griekenland heeft de regering een landelijke lockdown aangekondigd, die aankomende zaterdag in moet gaan en drie weken zal duren. In verschillende steden golden sinds dinsdag al extra maatregelen, maar omdat volgens de Griekse krant Kathimerini het aantal besmettingen sterk oploopt en de druk op ziekenhuizen toeneemt, is besloten toch een landelijke lockdown in te stellen.

De krant schrijft dat alle winkels behalve supermarkten en apotheken dichtgaan en het verkeer tussen verschillende regio's wordt stilgelegd. Ook wordt verwacht dat iedereen die zijn huis wil verlaten verplicht de overheid op de hoogte moet brengen. Verder sluiten middelbare scholen. Basisscholen en de kinderopvang blijven wel geopend.

Recordaantal besmettingen in Griekenland

Sinds oktober loopt het aantal besmettingen in Griekenland sterk op. Woensdag werd een recordaantal van 2646 nieuwe besmettingen gemeld. "Ik heb er voor gekozen om drastische maatregelen te nemen, liever nu dan later", aldus premier Kyriakos Mitsotakis.

Ook de Noorse premier Erna Solberg trekt de teugels aan in haar land. Ze vraagt Noren om zoveel mogelijk thuis te blijven. Ook moeten bars eerder dicht en wordt gevraagd sociale interactie zoveel mogelijk te vermijden. Noorwegen had lange tijd een van de laagste besmettingsgraden van Europa, maar het aantal loopt op. Afgelopen week werden 3118 nieuwe gevallen gemeld, de week ervoor 1718.

In Polen werd donderdag een record van 27.143 nieuwe besmettingen gemeld. Zaterdag gaat het land in een gedeeltelijke lockdown. Winkels, met uitzondering van supermarkten en apotheken, moeten sluiten en kerken mogen nog maar een maximum aantal bezoekers toelaten. Theaters, musea, bioscopen en galerieën moeten dicht. De maatregelen gelden tot minimaal 29 november.

Als het gemiddelde aantal besmettingen gedurende een week hoger is dan 29.000 per dag gaat het land in een nog strengere lockdown, zo vertelde een woordvoerder van de regering donderdag aan de radiozender Polskie Radio 1.

Meer uit Buitenland

Bemande proefvlucht met Starliner niet voor 17 mei

CAPE CANAVERAL (ANP/AFP) - Het bemande ruimtevaartuig Starliner vertrekt op zijn vroegst vrijdag 17 mei naar het Internationaal Ruimtestation (ISS), meldt NASA. De proefvlucht werd maandagnacht uitgesteld omdat er een probleem was met de raket.

49 minuten geleden
Tijdelijke pier voor kust Gaza gereed maar nog niet in gebruik

WASHINGTON (ANP/AFP) - De aanleg van de tijdelijke pier voor de kust van de Gazastrook is afgerond, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. De tijdelijke haven is bedoeld voor de levering van humanitaire hulp aan mensen in de Gazastrook, maar door slechte weersomstandigheden kan de pier nog niet worden geïnstalleerd en in gebruik genomen.

2 uur geleden
Ierse deelnemer songfestival moest steunbetuiging Gaza verwijderen

MALMÖ (ANP) - De Ierse songfestivalinzending Bambie Thug heeft verborgen steunbetuigingen aan de Palestijnen in de Gazastrook van diens lichaam moeten verwijderen. De artiest had in het Ierse Ogham-alfabet 'ceasefire' (staakt-het-vuren) en 'freedom for Palestine' op het lichaam staan, maar dat mocht niet van songfestivalorganisator European Broadcasting Union (EBU).

3 uur geleden
Proces tegen Trump in documentenzaak tot nader order uitgesteld

WASHINGTON (ANP) - De rechtszaak tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump in de affaire rond het achterhouden van geheime documenten is voor onbepaalde tijd uitgesteld, melden Amerikaanse media. Daarmee is de startdatum van 20 mei van de baan, laat rechter Aileen Cannon weten.

4 uur geleden
Openingsact songfestival toont Palestijns sjaaltje

STOCKHOLM (ANP) - De Zweedse zanger Eric Saade heeft tijdens de openingsact van de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival zijn steun betuigd aan Gaza. Tijdens zijn optreden droeg hij een Palestijns sjaaltje om zijn pols.

6 uur geleden
Politie beëindigt pro-Palestijnse betoging universiteit Berlijn

BERLIJN (ANP/DPA) - De politie heeft een einde gemaakt aan een pro-Palestijns studentenprotest bij de Vrije Universiteit van Berlijn. Ongeveer 150 activisten hadden dinsdagochtend met tenten de binnenplaats van de universiteit bezet uit solidariteit met de Palestijnen in de Gazastrook.

10 uur geleden
Netanyahu zegt dat voorstel bestand niet aan eisen Israël voldoet

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat het laatste voorstel voor een bestand in de Gazastrook niet voldoet aan de eisen van Israël. Hamas liet maandag weten akkoord te zijn met de voorwaarden voor een staakt-het-vuren, maar Israël is nog niet zover.

10 uur geleden