Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer Europeanen van plan te stemmen in Europese verkiezingen

Meer Europeanen van plan te stemmen in Europese verkiezingen

BRUSSEL (ANP) - Meer inwoners van de Europese Unie zeggen de komende Europese verkiezingen te gaan stemmen dan ze zich vorige keer voornamen. Ook meer Nederlanders denken ditmaal naar de stembus te gaan. De prille groei van de opkomst, na jaren kommer en kwel, zou in juni kunnen doorzetten, suggereert een peiling van het Europees Parlement.

De opkomst is steevast in veel EU-landen een kopzorg bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Het aantal mensen dat de moeite neemt om te komen stemmen, daalde decennialang. Tot de verkiezingen van vijf jaar geleden, toen de opkomst plotseling weer flink hoger uitviel. Meer dan de helft van de kiesgerechtigden bracht een stem uit. Nederland schommelde daarvoor wat rond de 37 procent, maar haalde ook ineens 41,8 procent.

Dat kan weleens een vervolg krijgen, denken onderzoekers van het Europees Parlement. Van de ondervraagde Europeanen die in juni mogen stemmen zegt 71 procent dat waarschijnlijk te zullen doen. Vijf jaar geleden was dat 61 procent. Van de Nederlanders is 86 procent dat van plan, 2 procent meer dan in 2019. En dat terwijl ze nog geen benul hebben wanneer die verkiezingen dan plaatsvinden. Van de ondervraagde Nederlanders heeft 55 procent geen flauw idee of het helemaal mis.

Weerzin

Nederlanders zijn het EU-lidmaatschap sinds afgelopen oktober nog een stuk meer gaan waarderen (80 procent). Weerzin tegen de EU is nu vooral iets van rechtse kiezers, waar dat voorheen vaker bij links voorkwam. Toch liet ook de PVV haar streven naar een 'nexit' onlangs los.

Kiezers lijken zich niet van het Europees Parlement af te keren door corruptieschandaal 'Qatargate', constateert de woordvoerder van voorzitter Roberta Metsola opgelucht. De verdenkingen van de omkoping van Europarlementariërs door landen als Qatar en Marokko kwamen anderhalf jaar geleden aan het licht. Maar de misstanden bleken uitzondering en geen regel en zijn kordaat aangepakt, zegt de woordvoerder.

Oekraïne

De oorlog in Oekraïne lijkt de verkiezingen te kleuren. Defensie en veiligheid zijn voor Nederlanders het belangrijkste verkiezingsonderwerp, valt uit de peiling op te maken. Daarna volgen migratie en klimaat. Over alle drie die kwesties maken Nederlandse ondervraagden zich veel vaker druk dan mede-Europeanen, al staan ze ook bij hen in de top. Armoede en sociale uitsluiting lijken Nederlanders een stuk minder bezig te houden dan gemiddeld.

Meer uit Binnenland

Ook twee campings in Meerssen geëvacueerd

MEERSSEN (ANP) - Twee campings in het Limburgse Meerssen worden zaterdag uit voorzorg ontruimd om dreigende wateroverlast, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het gaat om de campings 't Geuldal en Geul & Bos. Eerder werden al de gasten van twee campings in Etenaken, bij Wijlre, geëvacueerd.

3 uur geleden
Tweede jonge vrouw overleden na ongeval A50

HERVELD (ANP) - De 18-jarige vrouw uit Lent die op 12 mei zwaargewond raakte na een ongeval op de A50 ter hoogte van het Gelderse Herveld, is overleden. Dat meldt de politie. Het slachtoffer werd vorige week zondagochtend met zware verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.

3 uur geleden
Dode door zwaar verkeersongeval Broek in Waterland

BROEK IN WATERLAND (ANP) - Bij Broek in Waterland (Noord-Holland) zijn vrijdagavond een vrachtwagen en een personenauto frontaal op elkaar gebotst. Dat gebeurde op de N247, een paar kilometer van de aansluiting met de ringweg A10. De bestuurder van de personenauto, een 73-jarige man uit de gemeente Waterland, is overleden, meldt de politie.

5 uur geleden
Zeven gewonden bij frontale botsing in Maasland

MAASLAND (ANP) - Bij een frontale botsing tussen twee auto's in Maasland (Zuid-Holland) zijn zaterdag zeven gewonden gevallen. Dat waren alle inzittenden van beide voertuigen.

6 uur geleden
Ruim 5000 deelnemers beginnen aan Roparun

ENSCHEDE (ANP) - Ruim 5000 mensen, verdeeld over meer dan tweehonderd teams, doen dit weekend mee aan de Roparun. Voor de 33e editie wordt geld opgehaald om het leven van mensen met kanker waar mogelijk draaglijker te maken, zegt de organisatie.

10 uur geleden
Huizen Rotterdam ontruimd nadat bewoner gaskraan openzet

ROTTERDAM (ANP) - Op de Brederodestraat in Rotterdam-West hebben de hulpdiensten in de nacht van vrijdag op zaterdag verschillende huizen ontruimd omdat een man in zijn woning de gaskraan had opengezet. De man is inmiddels gearresteerd door een arrestatieteam, meldt de politie.

11 uur geleden
Ook VVD-jongeren willen Plasterk niet als premier

DEN HAAG (ANP) - De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich aan bij de jongerenorganisatie van NSC.

13 uur geleden