Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer Europeanen van plan te stemmen in Europese verkiezingen

Meer Europeanen van plan te stemmen in Europese verkiezingen

BRUSSEL (ANP) - Meer inwoners van de Europese Unie zeggen de komende Europese verkiezingen te gaan stemmen dan ze zich vorige keer voornamen. Ook meer Nederlanders denken ditmaal naar de stembus te gaan. De prille groei van de opkomst, na jaren kommer en kwel, zou in juni kunnen doorzetten, suggereert een peiling van het Europees Parlement.

De opkomst is steevast in veel EU-landen een kopzorg bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Het aantal mensen dat de moeite neemt om te komen stemmen, daalde decennialang. Tot de verkiezingen van vijf jaar geleden, toen de opkomst plotseling weer flink hoger uitviel. Meer dan de helft van de kiesgerechtigden bracht een stem uit. Nederland schommelde daarvoor wat rond de 37 procent, maar haalde ook ineens 41,8 procent.

Dat kan weleens een vervolg krijgen, denken onderzoekers van het Europees Parlement. Van de ondervraagde Europeanen die in juni mogen stemmen zegt 71 procent dat waarschijnlijk te zullen doen. Vijf jaar geleden was dat 61 procent. Van de Nederlanders is 86 procent dat van plan, 2 procent meer dan in 2019. En dat terwijl ze nog geen benul hebben wanneer die verkiezingen dan plaatsvinden. Van de ondervraagde Nederlanders heeft 55 procent geen flauw idee of het helemaal mis.

Weerzin

Nederlanders zijn het EU-lidmaatschap sinds afgelopen oktober nog een stuk meer gaan waarderen (80 procent). Weerzin tegen de EU is nu vooral iets van rechtse kiezers, waar dat voorheen vaker bij links voorkwam. Toch liet ook de PVV haar streven naar een 'nexit' onlangs los.

Kiezers lijken zich niet van het Europees Parlement af te keren door corruptieschandaal 'Qatargate', constateert de woordvoerder van voorzitter Roberta Metsola opgelucht. De verdenkingen van de omkoping van Europarlementariërs door landen als Qatar en Marokko kwamen anderhalf jaar geleden aan het licht. Maar de misstanden bleken uitzondering en geen regel en zijn kordaat aangepakt, zegt de woordvoerder.

Oekraïne

De oorlog in Oekraïne lijkt de verkiezingen te kleuren. Defensie en veiligheid zijn voor Nederlanders het belangrijkste verkiezingsonderwerp, valt uit de peiling op te maken. Daarna volgen migratie en klimaat. Over alle drie die kwesties maken Nederlandse ondervraagden zich veel vaker druk dan mede-Europeanen, al staan ze ook bij hen in de top. Armoede en sociale uitsluiting lijken Nederlanders een stuk minder bezig te houden dan gemiddeld.

Meer uit Binnenland

Soepboer wil zetel teruggeven aan NSC na vertrek naar FNP

DEN HAAG (ANP) - Aant Jelle Soepboer is "van intentie" om zijn zetel terug te geven aan NSC nu bekend is geworden dat hij bij de Tweede Kamerverkiezingen in oktober de lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP). Het Kamerlid bevestigt na berichtgeving van De Telegraaf dat hij "in goed overleg" met NSC heeft besloten dat de twee functies niet te combineren zijn. Hij is nog bezig met de "praktische uitwerking", maar verwacht de Kamer begin september te verlaten.

4 minuten geleden
Tielen: jeugdzorg kan soms niet anders dan kind opsluiten

DEN HAAG (ANP) - Jeugdzorginstellingen kunnen soms niet anders dan een jongere tijdelijk opsluiten om de veiligheid van het kind en de medewerkers te garanderen, ziet staatssecretaris Judith Tielen (Jeugd, VVD). Het is wettelijk verboden om kinderen op te sluiten, maar volgens Tielen blijkt dat in de praktijk niet altijd haalbaar. "De onmacht die medewerkers voelen, waardoor ze zich gedwongen voelen om iets te doen wat ze eigenlijk niet willen, een jongere opsluiten, daar moeten we een evenwicht in vinden."

9 minuten geleden
Aantal incidenten met nepagenten stijgt, 35 babbeltrucs per dag

DEN HAAG (ANP) - Het aantal incidenten waarbij ouderen worden opgelicht door criminelen die zich voordoen als agenten blijft stijgen. In het eerste halfjaar van 2025 waren er 6496 incidenten, tegen 8329 in heel 2024. Per dag ziet de politie ongeveer 35 babbeltrucs met nepagenten. De politie start een landelijke campagne tegen deze vorm van oplichting, waarbij ouderen slachtoffer worden van babbeltrucs.

15 minuten geleden
Van Weel: optredens Wilders bij lokale asielprotesten helpen niet

DEN HAAG (ANP) - De optredens van PVV-leider Geert Wilders bij lokale protesten tegen asielzoekerscentra helpen niet, vindt minister David van Weel (Asiel, VVD). Hij is voorzichtig in zijn kritiek en gaat niet mee in de typering van "geroeptoeter" van NSC-vicepremier Eddy van Hijum. Maar "het zou goed zijn als iedereen zich hield bij waar die over gaat", vindt Van Weel.

19 minuten geleden
Twentse burgemeesters pleiten voor strengere wetten voor sekten

TUBBERGEN (ANP) - De veertien burgemeesters in de regio Twente roepen het Rijk in een brandbrief op om strengere regels op te stellen voor sektes. Ze willen onder meer dat sekteleiders en misbruik harder aangepakt kunnen worden en dat er een nieuw meldpunt komt.

22 minuten geleden
Eerste zelfrijdende bus in Nederland op de openbare weg

ROTTERDAM (ANP) - Reizigers voor het ritje tussen metrostation Meijersplein/Airport en Rotterdam The Hague Airport kunnen binnenkort in een zelfrijdende bus stappen. Het is volgens het samenwerkingsverband met onder meer de RET, Rotterdam The Hague Airport en gemeente Rotterdam voor het eerst dat een automatisch rijdende bus op de openbare weg rijdt in Nederland.

25 minuten geleden
Acht lichtgewonden bij botsing tussen trams in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een kop-staartbotsing tussen twee trams in Rotterdam zijn vrijdagochtend acht mensen lichtgewond geraakt. Drie van hen moesten naar het ziekenhuis. Hun verwondingen lijken niet ernstig, zegt een politiewoordvoerder. "Dan moet je denken aan hechtingen."

28 minuten geleden