Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer Duitse deelstaten willen pro-Russische Z strafbaar maken

Meer Duitse deelstaten willen pro-Russische Z strafbaar maken

BERLIJN (ANP/DPA) - Meerdere Duitse deelstaten willen dat het pro-Russische Z-symbool strafbaar wordt. Iris Spranger, senator voor de deelstaat Berlijn, zegt maandag in de Duitse krant Der Tagesspiegel dat het Z-symbool in bepaalde contexten gelijk staat aan de goedkeuring van oorlog en agressie. "Dat zou wettelijk strafbaar zijn en in dat geval zullen we direct ingrijpen", aldus Spranger.

Sinds de Russische invasie in Oekraïne wordt het Z-symbool gebruikt om steun voor de oorlog in het land uit te spreken. De letter is in korte tijd uitgegroeid tot een pro-Russisch symbool. Veel Russische legervoertuigen die deelnemen aan de strijd in Oekraïne zijn beschilderd met de letter. Waarom is niet duidelijk. Mogelijk staat de Z voor het woord "zapad", dat westen betekent. Dat kan duiden op het legerdistrict waar de troepen vandaan komen of op de windrichting waarin de aanval plaatsvindt.

Georg Eisenreich, de minister van Justitie van de Zuid-Duitse deelstaat Beieren, zei vrijdag al dat het strafrecht vervolging toestaat van mensen die bepaalde misdrijven verdedigen, waaronder geweldsmisdrijven. "De oorlog die Rusland in Oekraïne voert, druist in tegen het internationaal recht en is misdadig", aldus de minister. "Het Openbaar Ministerie treedt daarom op tegen iedereen die ideologisch steun betuigt aan die oorlog."

De deelstaat Nedersaksen liet weten het symbool eveneens strafbaar te stellen. De stad Stuttgart is ook voorstander van zo'n verbod, net als de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De minister voor Vluchtelingenzaken van de deelstaat, Joachim Stamp, zei op Twitter dat het symbool in heel Duitsland verboden moet worden.

Meer uit Buitenland

Trump krijgt toch weer spreekverbod in civiele fraudezaak

NEW YORK (ANP/RTR) - Een rechter in New York heeft Donald Trump in zijn civiele fraudezaak opnieuw een spreekverbod opgelegd. De oud-president en zijn advocaten mogen zich daardoor niet meer in het openbaar uitlaten over medewerkers van de rechtbank, blijkt uit rechtbankstukken. Trump is vaker met rechters gebotst over zijn uitlatingen die hij vooral verspreid via sociale media.

1 uur geleden
Israël kwaad op Spanje om uitspraken premier Sánchez

MADRID/TEL AVIV (ANP/AFP/RTR) - Israël heeft donderdag zijn ambassadeur uit Spanje teruggehaald om uitspraken van de Spaanse premier Pedro Sánchez. Die sprak eerder op de dag zijn twijfels uit over Israëls optreden tijdens de oorlog in de Gazastrook.

1 uur geleden
Europese Commissie wil dierenwelzijn tijdens transport verbeteren

BRUSSEL (ANP) - Als het aan de Europese Commissie ligt zal het vervoer van levende dieren naar een slachthuis niet langer duren dan negen uur en moeten vervoerders meer rekening houden met temperatuur en de leeftijd van de dieren. Dat blijkt uit een uitgelekt voorstel van de Europese Commissie dat volgende week officieel naar buiten komt.

1 uur geleden
Twee Israëlische gijzelaars vrijgelaten in Gazastrook

TEL AVIV (ANP/AFP/RTR) - Twee Israëlische gijzelaars die vastzaten in de Gazastrook zijn vrijgelaten. Ze zijn in Gaza-Stad overgedragen aan het Rode Kruis, waarna ze doorgeleid zijn naar de Israëlische krijgsmacht (IDF) aan de grens. De overdracht was door het internationale Rode Kruis (ICRC) aangekondigd tegenover de IDF en wordt bevestigd door een Palestijnse functionaris. Het zou gaan om twee vrouwen.

2 uur geleden
Blinken tegen Israël: bescherm burgers zuidelijke Gazastrook

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft bij zijn derde bezoek aan Israël sinds 7 oktober gezegd dat Israël zich moet afvragen hoe burgers in de zuidelijke Gazastrook worden beschermd, voor ze er militaire operaties uitvoeren. Israël moet volgens Blinken alles doen om te voorkomen dat meer burgers het slachtoffer worden.

3 uur geleden
Russisch hooggerechtshof verbiedt lhbti-beweging om extremisme

MOSKOU (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De "internationale lhbti-beweging" is door het Russische hooggerechtshof als extremistisch aangemerkt en verboden. Het is niet duidelijk welke personen of organisaties door het besluit zullen worden getroffen en wat de gevolgen zullen zijn.

3 uur geleden
Britse oud-minister van Financiën Alistair Darling (70) overleden

EDINBURGH (ANP/AFP) - De voormalige Britse minister van Financiën Alistair Darling is op 70-jarige leeftijd overleden. De Labourpoliticus zat vanaf de monsterzege van zijn partij in 1997 dertien jaar lang in kabinetten van Tony Blair en Gordon Brown. Hij overleed na een kort verblijf in het ziekenhuis, meldt zijn familie.

4 uur geleden