Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer Duitse controles langs Nederlandse grens met Pasen

Meer Duitse controles langs Nederlandse grens met Pasen

DÜSSELDORF (ANP) - De politie in de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gaat in het paasweekend meer controles in het grensgebied uitvoeren. De politie verwacht meer verkeer over de grenzen heen, terwijl wordt verlangd dat mensen thuisblijven om de verspreiding van het nieuwe virus tegen te gaan.

De politie heeft de opdracht langs de grenzen met Nederland en België extra waakzaam te zijn. De politie moet identiteitscontroles houden en bekijken of iemand mogelijk besmet is.

De Bondsrepubliek stelt aan de grens met vijf buurlanden (Denemarken, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland) de eis dat iemand die het land binnenkomt, een dringende noodzaak heeft om naar Duitsland te gaan. Sinds half maart zijn 70.000 mensen teruggestuurd. Maar de Nederlandse en Belgische grens bleven open.

Kritiek

Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer stelde voor de grenzen overal te sluiten voor reizigers die geen prangende reden hebben om naar Duitsland te komen. Het crisiskabinet van bondskanselier Merkel kon daar vooral door verzet van Noordrijn-Westfalen en kritiek van het ook aan Nederland grenzende Nedersaksen niet toe besluiten.

Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie heeft beklemtoond dat de Duitse grens niet dichtgaat. Wie naar Duitsland reist, kan in de grensstreek weliswaar de vraag krijgen van bijvoorbeeld een Duitse agent of dat echt nodig is. Maar dat blijft verder zonder gevolgen. Het departement overlegt naar eigen zeggen voortdurend met de Duitse autoriteiten. Bondskanselier Merkel voerde de goede samenwerking op als argument om de grenzen met Nederland en België open te houden.

De premier van Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, heeft betoogd dat de Duitse en Nederlandse grensregio's te veel met elkaar verweven zijn om van elkaar af te scheiden. Maar in het Nedersaksische Osnabrück heeft de politie gemeld dat de gezamenlijk grenspatrouilles met de Nederlandse collega's voor onbepaalde tijd zijn opgeschort. De politiepatrouilles blijven wel met elkaar in contact maar rijden voorlopig niet meer in dezelfde wagens. Nederland staat bij de Duitse RIVM (RKI) sinds 2 april te boek als risicogebied.

Meer uit Buitenland

Dahomey van Mati Diop wint Gouden Beer voor beste film

BERLIJN (ANP) - De film Dahomey van de Frans-Senegalese regisseuse Mati Diop heeft zaterdag de belangrijkste prijs gekregen op het Filmfestival van Berlijn. De film won de Gouden Beer, de prijs voor beste film. De Berlinale wordt traditiegetrouw afgesloten met de uitreiking van de Gouden Beer voor de beste film en de Zilveren Beren voor onder meer beste regisseur, acteurs en script.

38 minuten geleden
Weer aanhoudingen bij herdenkingen Navalny in Rusland

MOSKOU (ANP/DPA) - In Rusland zijn zaterdag tientallen mensen aangehouden die de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny herdachten of stilstonden bij het begin van de oorlog met Oekraïne twee jaar geleden, zeggen burgeractivisten. Een onafhankelijk medium meldde bijna vijftig aanhoudingen.

1 uur geleden
G7 blijft vierkant achter Oekraïne staan

KYIV (ANP/RTR) - Leiders van de G7-landen hebben toegezegd Oekraïne te blijven steunen zolang als nodig is in de oorlog met Rusland. Ze zullen er ook alles aan doen om Rusland op te laten draaien voor de schade van de oorlog, verklaarden de zeven grote en invloedrijke economieën zaterdag na een videoconferentie met de Oekraïense president Zelensky, precies twee jaar nadat Rusland Oekraïne binnenviel.

2 uur geleden
Pro-Oekraïense demonstraties in heel Europa na twee jaar oorlog

BERLIJN (ANP/AFP/BELGA) - In heel Europa zijn mensen zaterdag de straat op gegaan om hun steun te betuigen aan Oekraïne. Onder meer in Berlijn, Londen en Parijs waren er grote demonstraties. Daarbij werd opgeroepen tot aanhoudende steun van het Westen voor dat land, twee jaar na de grootschalige Russische invasie.

3 uur geleden
Zelensky sluit veiligheidsdeals met Canada en Italië

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Oekraïne heeft zich zaterdag verzekerd van steun op de lange termijn van Italië en Canada. President Zelensky sloot in Kyiv overeenkomsten met de Italiaanse premier Giorgia Meloni en de Canadese premier Justin Trudeau.

4 uur geleden
Lichaam Navalny overgedragen aan moeder

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het lichaam van Aleksej Navalny is overgedragen aan zijn moeder, zo maakte een woordvoerder van de familie zaterdag bekend op X.

6 uur geleden
Persbureau: Macron te druk met boerenoverleg voor G7-top

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron neemt niet deel aan het overleg met de leiders van andere G7-landen, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Bronnen bij het Franse presidentieel paleis zeggen tegen het agentschap dat in zijn plaats minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné aanschuift. Macron zelf is in overleg met boze boeren.

7 uur geleden