Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer drukte bij veel recyclingbedrijven door hoge metaalprijzen

Meer drukte bij veel recyclingbedrijven door hoge metaalprijzen

AMSTERDAM (ANP) - Bij veel metaalrecyclingbedrijven is het drukker geworden met mensen die oud ijzer en andere metalen komen brengen vanwege de hoge prijzen. Mede door de oorlog in Oekraïne en zorgen over verstoringen van de leveringen van ijzer, aluminium, koper en andere metalen uit Rusland zijn de prijzen naar recordniveaus gestegen.

Zo zegt IJzer en Schroothandel uit Putten dat vooral particulieren meer oud ijzer inleveren, hoewel dit volgens het bedrijf wel al langer speelt. Het gaat bijvoorbeeld ook om koperen leidingen en kabels, zink, lood en oude cv-ketels. "Het is eigenlijk een gekke markt nu met die hoge metaalprijzen. Mensen kunnen straks meer gaan betalen voor hun roestvrijstalen schroeven in de bouwmarkt", geeft de onderneming aan.

Ook bij Kapteijn Metaal Recycling in Amsterdam zien ze meer leveringen van oud ijzer door de gestegen metaalprijzen, aangejaagd door de oorlog in Oekraïne. "Maar ook voor die tijd speelde het al, al speelt Oekraïne wel een rol. Dat zien we zeker." Ook bedrijven komen volgens de onderneming meer oud ijzer brengen. Kapteijn Metaal Recycling verwacht dat de prijzen voor oud ijzer en schroot voorlopig hoog zullen blijven. "En dat zullen consumenten gaan merken, door bijvoorbeeld hogere prijzen voor verpakkingen."

Meeste al ingeleverd

Maar bij andere recyclingbedrijven is het juist wat minder druk dan eerder. Tijdens de coronalockdowns gingen veel mensen hun huis opruimen of verbouwen, waarbij oud ijzer werd weggebracht. Dat effect is nu weggevallen en het aanbod is daardoor minder, zegt De Graaf Metaal uit Purmerend. "Toen de coronacrisis begon, stortten de prijzen in, maar sindsdien zijn ze almaar gestegen. Mensen kwamen vorig jaar veel oud ijzer brengen. We hebben veel boeren als klant en die kwamen schroot inleveren na het opruimen van hun erf. Nu is dat minder, want het meeste is al ingeleverd."

De Helmondse Schroothandel, met vestigingen in Helmond en Waalwijk, geeft aan dat de toevoer van oude metalen eigenlijk redelijk op peil is gebleven, ook tijdens corona. Het bedrijf wijst erop dat het hergebruik van oud ijzer minder kost dan het smelten van ijzererts, wat goed is voor de circulaire economie. Ook deze onderneming denkt dat de hoge metaalprijzen voorlopig zullen aanhouden. "Aan deze prijzen zullen we moeten wennen", geeft het bedrijf aan.

Meer uit Financieel

Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

33 minuten geleden
Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

16 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

19 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

21 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

21 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

22 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

23 uur geleden