Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer doden en ziekenhuisopnames door corona, minder besmettingen

Meer doden en ziekenhuisopnames door corona, minder besmettingen

BILTHOVEN (ANP) - Het coronavirus heeft volgens de laatste weekcijfers 32 mensen in Nederland het leven gekost, een verdubbeling van het aantal meldingen ten opzichte van een week eerder. Ook het aantal ziekenhuisopnames is toegenomen, zo blijkt uit een rapportage van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Ziekenhuizen meldden 84 opnames van coronapatiënten. Dat waren er 34 meer dan in de vorige weekcijfers.

Het aantal vastgestelde besmettingen is afgelopen week juist gedaald. Het RIVM kreeg 3588 meldingen binnen over positieve testresultaten, 425 minder dan de week daarvoor. Toen was voor het eerst na een wekenlange stijging ook al sprake van een lichte daling van het aantal nieuwe besmettingen.

Hoewel het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames is toegenomen, blijven de aantallen relatief laag vergeleken met de piek van de epidemie. Begin april kregen ziekenhuizen vijf- tot zeshonderd coronapatiënten per dag binnen en waren meer dan tweehonderd sterfgevallen per dag geen uitzondering.

Reproductiegetal gedaald

Positief is dat het zogeheten reproductiegetal afgelopen week iets is gedaald volgens het RIVM, van 1,19 naar 1. Dat betekent dat iemand die is besmet met het virus gemiddeld één andere persoon aansteekt. Het R-getal is niet met zekerheid vast te stellen. Het RIVM houdt een marge aan en stelt dat het tussen de 0,93 en 1,10 moet liggen.

Hoewel iedereen met lichte klachten zich kan laten testen, noemt het RIVM het aannemelijk dat niet iedereen dat doet. Het werkelijke aantal besmettingen ligt dus hoger dan de officiële cijfers. In de wekelijkse cijfers zijn overigens ook verlate meldingen van een week eerder opgenomen.

Op de intensivecareafdelingen werden vorige week 26 coronapatiënten opgenomen, twee minder dan een week eerder, meldt het RIVM op basis van cijfers van Stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie).

De meeste nieuwe besmettingen deden zich voor in Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant. In Zuid-Holland daalde het aantal gevallen licht, in de twee andere provincies bleef het ongeveer gelijk.

Het RIVM benadrukt nog eens dat het "belangrijk is dat mensen zich aan de maatregelen houden". Anderhalve meter afstand houden en goed letten op hygiëne blijven het devies. Wie klachten heeft, wordt opgeroepen zich te laten testen en verder thuis te blijven.

Meer uit Binnenland

Grote brand in loods op industrieterrein Moerdijk

MOERDIJK (ANP) - In een loods op het Brabantse industrieterrein Moerdijk is in de nacht van woensdag op donderdag rond 00.30 uur een grote brand uitgebroken. De brandweer is met zeker zeven voertuigen uitgerukt om het vuur te bestrijden in het gebouw aan de Middenweg. In het pand van ongeveer 60 meter lang en 25 meter breed ligt compost opgeslagen.

19 minuten geleden
Lenferink vervangt voorlopig Berends als Gelderse commissaris

ARNHEM (ANP) - Henri Lenferink neemt in de provincie Gelderland voorlopig de taken over van John Berends, de commissaris van de Koning die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Berends besloot vorige week zijn functie tijdelijk neer te leggen, om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken liet woensdagavond tijdens een besloten gesprek met de Gelderse Provinciale Staten weten dat Lenferink wordt aangesteld als waarnemer.

4 uur geleden
Man overleden na mishandeling en steekpartij in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een man is woensdagavond overleden op de Molièreweg (Lombardijen) in Rotterdam na mishandeld en gestoken te zijn, meldt de politie. Op basis van getuigenverklaringen is korte tijd na de steekpartij een 53-jarige Rotterdammer aangehouden. De politie is nog op zoek naar "meerdere personen".

5 uur geleden
Advocaat Ficq: tussenvonnis over Chemours helpt massa-aangifte

HILVERSUM (ANP) - Het oordeel van de rechtbank dat chemiebedrijf Chemours aansprakelijk is voor PFAS-schade eind vorige eeuw is een opsteker voor omwonenden van het bedrijf in Dordrecht. Advocaat Bénédicte Ficq, die namens 3000 van hen aangifte heeft gedaan tegen Chemours, spreekt van een "extreem emotionele uitspraak" voor haar cliënten. Ze verwacht het tussenvonnis van de rechtbank in Rotterdam goed te kunnen gebruiken in de massa-aangifte, zei Ficq woensdagavond in de talkshow Khalid & Sophie.

6 uur geleden
OM wil vrouw uit Arnhem vervolgen in zaak Bas Muijs

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft het voornemen om een vrouw uit Arnhem te vervolgen in de mishandelingszaak van Bas Muijs. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving hierover in de Gelderlander. Een dagvaarding is nog niet uitgereikt, zegt het OM.

7 uur geleden
Verdachte uitbuiting: ik ben geen slavendrijver

DEN BOSCH (ANP) - Een 53-jarige vrouw uit Kamerik die wordt verdacht van jarenlange uitbuiting van een andere vrouw, ontkent deze aantijgingen in alle toonaarden. Volgens haar advocaat is er allesbehalve sprake van uitbuiting, mensenhandel of geweld, integendeel zelfs. "Hier zit geen slavendrijver voor u", zei Marian van D. woensdag in de rechtbank in Den Bosch, tijdens de eerste voorbereidende zitting in de strafzaak.

7 uur geleden
Ook aanmeldcentra asielzoekers worden via spreidingswet verdeeld

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen reguliere opvangplekken voor asielzoekers worden via de spreidingswet evenredig over het land verdeeld, maar ook aanmeldcentra. Dat bevestigde staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) in het Kamerdebat over zijn wetsvoorstel.

7 uur geleden