Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer dan zestig politiemensen gewond bij protesten in Frankrijk

Meer dan zestig politiemensen gewond bij protesten in Frankrijk

PARIJS (ANP/AFP) - Bij talrijke betogingen tegen een nieuwe wet voor 'algemene veiligheid' en tegen politiegeweld zijn in Frankrijk zaterdag meer dan zestig politieagenten gewond geraakt. Ruim tachtig mensen zijn tijdens de protesten en ongeregeldheden gearresteerd. Circa een derde van de slachtoffers onder agenten liep de verwondingen in Parijs op. Op sociale media zijn beelden verspreid van groepen betogers die agenten in elkaar slaan.

Het is nog onduidelijk hoeveel gewonden er onder de demonstranten zijn. Een 24-jarige fotograaf werd ernstig aan het gezicht gewond door toedoen van agenten, volgens de in Parijs gevestigde belangenorganisatie van verslaggevers RSF (Reporters sans frontières).

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er 133.000 mensen de straat op gegaan om te betogen, van wie circa 46.000 in de hoofdstad. De organisatoren spreken van een half miljoen betogers, van wie 200.000 in Parijs.

Persvrijheid

De betogingen richten zich tegen de wet voor 'algemene veiligheid' omdat die het verbiedt agenten herkenbaar in beeld te brengen. Dit zou indruisen tegen de persvrijheid en politiemensen ten onrechte anonimiteit bieden op vooral de sociale media. De betogingen zijn heftiger geworden nadat pas beelden waren opgedoken van de mishandeling van een zwarte man door agenten. President Macron zei vrijdag dat "we ons moeten schamen" voor die beelden van het pak slaag dat de zwarte muziekproducent Michel Zecler vorige weekend in Parijs kreeg.

Mensenrechtenorganisaties zien de nieuwe wet als een middel om de persvrijheid aan banden te leggen en onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik door de politie te belemmeren. Voorstanders zeggen dat politieagenten en hun families bescherming nodig hebben tegen pesterijen, zowel online als persoonlijk als ze buiten dienst zijn.

Meer uit Buitenland

Felgroen gekleurde water in Venetië is niet gevaarlijk

VENETIË (ANP/DPA) - Het groene water in het beroemde Canal Grande in Venetië is niet gevaarlijk, zo meldt de regionale president Luca Zaia op Twitter. Het water bij de Rialtobrug kleurde zondag plotseling door onbekende reden fluorescerend groen, waarop werd besloten over te gaan op onderzoek.

48 minuten geleden
Spaanse premier vervroegt verkiezingen na regionale verliezen

MADRID (ANP/RTR/AFP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft op televisie aangekondigd het parlement te ontbinden na de nederlaag van zijn sociaaldemocraten (PSOE) bij de lokale en regionale verkiezingen van zondag. Hij wil op 23 juli vervroegde landelijke verkiezingen houden.

2 uur geleden
Kyiv voor de tweede keer in korte tijd aangevallen

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Kyiv is maandagochtend het doelwit geworden van een nieuwe aanval, nadat de Oekraïense hoofdstad ook al 's nachts werd aangevallen. Het militaire bestuur meldt op basis van voorlopige informatie dat alle raketten zijn neergehaald. Die zouden hun doelen niet hebben bereikt.

3 uur geleden
President Oeganda stemt in met omstreden antihomowetgeving

KAMPALA (ANP/RTR) - De Oegandese president Yoweri Museveni heeft een gewijzigde versie van de omstreden antihomowetgeving goedgekeurd, meldt de voorzitter van het parlement. De wet is wereldwijd een van de strengste tegen de lhbti'ers en is bekritiseerd door onder meer westerse regeringen, internationale bedrijven en mensenrechtenorganisaties.

3 uur geleden
Doden na kapseizen toeristenboot in Italië

LISANZA (ANP/AFP/DPA) - Vier mensen zijn omgekomen na het kapseizen van een boot vol toeristen op het Lago Maggiore in Noord-Italië, melden Italiaanse media. De andere opvarenden konden na het incident zelf naar de wal zwemmen of zijn gered. De doden zijn een Israëliër, een Russin en twee Italianen.

5 uur geleden
Japanse minister beveelt vernietiging van Noord-Koreaanse raket

TOKIO (ANP) - De Japanse minister van Defensie heeft zijn leger de opdracht gegeven elke Noord-Koreaanse raket die Japans grondgebied binnenkomt of afkoerst op het land te vernietigen. Hij reageerde daarmee op een aankondiging van Pyongyang maandag dat Noord-Korea in de komende twee weken een "satelliet" zal lanceren.

8 uur geleden
Westerse luchtmachten houden Arctic Challenge-oefening

TIKKAKOSKI (ANP) - Finland, Noorwegen en Zweden houden de tweejaarlijkse Arctic Challenge Exercise (ACE), een internationale oefening van de luchtmacht. Dit jaar doen veertien landen mee, waaronder Nederland. De oefening wordt dit keer georganiseerd door Finland en loopt van 29 mei tot 9 juni.

8 uur geleden