Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer dan vijf miljoen mensen overleden aan Covid-19

Meer dan vijf miljoen mensen overleden aan Covid-19

BALTIMORE (ANP/BLOOMBERG) - Meer dan vijf miljoen mensen wereldwijd zijn overleden aan Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat komt naar voren uit de statistieken die de Amerikaanse Johns Hopkins University over het virus bijhoudt.

De laatste miljoen sterfgevallen werden in meer dan 110 dagen geregistreerd. Er waren bijna negentig dagen nodig om de grens van drie en vier miljoen te passeren. Het tempo waarin nu doden worden gemeld is vergelijkbaar met die van het eerste jaar van de pandemie. Er overlijden dagelijks duizenden coronapatiënten.

Van de laatste miljoen meldingen is maar liefst 14 procent afkomstig uit de Verenigde Staten. Rusland staat op de tweede plaats met 10 procent, gevolgd door Indonesië en Brazilië met allebei 8 procent. Mexico volgt daarna met 5 procent. De rest van de wereld is verantwoordelijk voor de overige 55 procent van de registraties.

De Amerikaanse universiteit baseert zich op de officiële cijfers die landen zelf doorgeven. Het werkelijke dodental ligt hoger, omdat niet alle coronagerelateerde sterfgevallen als zodanig worden geregistreerd. Dat geldt ook voor het aantal besmettingen. Volgens Johns Hopkins University is bijna een kwart miljard infecties vastgesteld.

De eerste besmettingen werden eind 2019 vastgesteld in de Chinese stad Wuhan. In de maanden daarop verspreidde het virus zich ook naar andere landen. De wereld heeft te maken gehad met drie grote coronagolven. Het sterftepercentage nam bij elke golf af.

Meer uit Gezond

Voormalige verpleegkundige Assen eist schadevergoeding

ASSEN (ANP) - Een voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, die verdacht werd van zo'n twintig sterfgevallen tijdens de coronapandemie, eist een schadevergoeding voor de periode dat hij in voorarrest zat. Dat hebben zijn advocaten zaterdag bekendgemaakt. Ze bereiden ook een tuchtklacht voor tegen GGZ-medewerkers "vanwege het schenden van het beroepsgeheim", staat op de website van Anker & Anker Strafrechtadvocaten.

2 dagen geleden
Soort bacterie water Achterhoek bekend, later zaterdag testuitslag

UTRECHT (ANP) - De drinkwatervervuiling in delen van de Achterhoek betreft enterococcen (poepbacteriën), laat een woordvoerder van waterbedrijf Vitens zaterdag weten. Het is nog steeds onduidelijk wat de oorzaak van de vervuiling is. Later op zaterdag wordt duidelijk of het probleem is verholpen en of het advies om drinkwater te koken opgeheven kan worden.

2 dagen geleden
Nederland gaf meer uit aan middelen tegen diabetes

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaf vorig jaar ruim 350 miljoen euro uit aan middelen voor mensen met diabetes. Dat is 19 procent meer dan een jaar eerder. De kosten stegen harder dan het aantal gebruikers. Vorig jaar kregen bijna 960.000 mensen een diabetesmiddel, bijna 6 procent meer dan in 2022.

4 dagen geleden
Uitbraak MRSA-bacterie op baby-afdeling ziekenhuis Almere

ALMERE (ANP) - Het Flevoziekenhuis in Almere neemt voorlopig geen pasgeboren baby's op. De afdeling neonatologie kampt met een uitbraak van de MRSA-bacteria. Die veroorzaakt over het algemeen geen klachten, maar kan wel gevaarlijk zijn voor mensen met een zwakkere weerstand.

4 dagen geleden
Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt 136 miljoen in Haarlemse locatie

HAARLEM (ANP) - Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt de komende twee jaar 136 miljoen euro in zijn vestigingen in Haarlem. Het geld gaat onder andere naar de faciliteit waar een groot aantal medicijnen op verschillende manieren kunnen worden verpakt. Ook investeert MSD in de vaccinproductie in de Noord-Hollandse stad.

4 dagen geleden
Partijen vrezen dat coalitie fors moet bezuinigen op zorg

DEN HAAG (ANP) - D66 en GroenLinks-PvdA vrezen dat de vier coalitiepartijen fors moeten bezuinigen als ze financiële tegenvallers te verduren krijgen. De coalitie heeft namelijk afgesproken dan met de "kaasschaaf" over de begrotingen van de ministeries te gaan, met de grootste bezuinigingen voor ministeries met de grootste begroting.

5 dagen geleden
Patiëntenvereniging wil vaste compensatieregeling besmet bloed

NIJKERK (ANP) - Nederland moet een "heldere compensatieregeling" opstellen voor iedereen die ziek wordt door een bloedtransfusie met besmet bloed, vindt de patiëntenvereniging voor mensen met een erfelijke stollingsstoornis (NVHP). De risico's hierop zijn tegenwoordig weliswaar zeer klein, maar als het toch gebeurt kunnen patiënten "levenslang ernstige hinder ondervinden". Een vaste regeling is daarom op zijn plaats, vindt de organisatie.

5 dagen geleden