
Meer dan twintig organisaties eisen klimaatactie van hun regering
AMSTERDAM (ANP) - Meer dan twintig organisaties wereldwijd eisen dat de regering van hun land strengere klimaatdoelen opstelt en naleeft. "Klimaatactie is een wettelijke plicht", schrijven ze in een open brief, verstuurd door het Climate Litigation Network. Als overheden niet luisteren naar de oproep stappen de organisaties naar de rechter.
Juridische organisaties uit onder meer Brazilië, Frankrijk, Zweden, Australië, Italië, Zuid-Afrika en België roepen hun regeringsleiders op de klimaatcrisis aan te pakken. "In opeenvolgende verdragen en besluiten beloofde u de uitstoot van broeikasgassen te verminderen", schrijven ze. "Maar de meest recente wereldwijde maatregelen van landen laten zien dat we totaal niet op koers zijn om de doelen te halen."
"Na decennia van loze beloften is het tijd voor echte actie en verantwoording", vinden de organisaties. Ze treden mogelijk in de voetsporen van de Nederlandse klimaatorganisatie Urgenda, die de Nederlandse overheid aansprakelijk stelde. Daardoor bepaalde de Hoge Raad dat Nederland de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met een kwart moest verminderen ten opzichte van 1990. Ook in Duitsland heeft het hof na rechtszaken besloten dat de klimaatwet strenger moet.
Climate Trials
Het Climate Litigation Network laat weten dat dit het begin is van de 'Climate Trials'. Dat is een golf van klimaatrechtszaken tegen regeringen die geen krachtige actie hebben ondernomen en daardoor "de basisrechten van hun bevolking in gevaar brengen". Dat komt omdat klimaatverandering kan leiden tot onder meer gevaarlijke overstromingen, extreme droogte en hitte.
De Italiaanse advocaat Filippo Sotgiu die bij zijn regering aanklopt voor meer actie zegt dat "mensen inmiddels hoop en vertrouwen verliezen". "Daarom wenden activisten over de hele wereld zich tot de wet om ervoor te zorgen dat ons lijden en mensenrechtenschendingen tot een minimum worden beperkt."
Ook Urgenda heeft de brief ondertekend. Voorlopig is de organisatie niet van plan de Nederlandse overheid opnieuw voor de rechter te slepen. "Wel proberen we ervoor te zorgen dat het geld dat is vrijgemaakt om klimaatverandering tegen te gaan zo snel mogelijk wordt ingezet", zegt directeur Marjan Minnesma. Ook helpt de Nederlandse organisatie partijen in andere landen die al een klimaatzaak zijn gestart tegen hun regering, zoals in Australië en Italië.
Meer uit Buitenland
BRUSSEL (ANP) - Volgens Eurocommissaris Wopke Hoekstra (Klimaat) is het "logisch" dat de EU nu een nieuw klimaatdoel voor 2040 vastlegt. De Europese Commissie heeft voorgesteld de uitstoot van broeikasgassen per 2040 met 90 procent terug te dringen.
3 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil dat de uitstoot van broeikasgassen in 2040 met 90 procent is teruggebracht vergeleken met 1990, zo stelt ze woensdag voor. Daarbij wil de Commissie het voor lidstaten wel makkelijker maken dit klimaatdoel te bereiken, zeiden Eurocommissarissen Teresa Ribera (Schone Transitie) en Wopke Hoekstra (Klimaat) op een persconferentie.
25 minuten geledenTEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse president Masoud Pezeshkian heeft een einde gemaakt aan de samenwerking met het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Het parlement en de belangrijke Raad van Hoeders stemden daar vorige week al mee in, maar nu zijn de banden officieel verbroken.
45 minuten geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gideon Saar zegt dat het land de kans moet grijpen om de gijzelaars van Hamas te bevrijden. Het bericht op X komt enkele uren nadat de Amerikaanse president Donald Trump stelde dat Israël akkoord is met een bestand van zestig dagen, al gaat Saar daar niet expliciet op in.
1 uur geledenPARIJS/MADRID (ANP/AFP) - De extreme hitte in Europa heeft aan nog eens zeker vier mensen het leven gekost. In Frankrijk overleden twee personen door de warmte en in Spanje kwamen twee personen om bij een bosbrand die vermoedelijk kon ontstaan door de hoge temperaturen en de droogte. Op veel plekken in Frankrijk en Spanje schommelt de temperatuur al dagen rond de 40 graden.
1 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Een Franse parlementaire onderzoekscommissie verwijt premier François Bayrou dat hij in zijn tijd als minister van Onderwijs niet heeft ingegrepen bij grootschalig misbruik op een katholieke school. Hij zou volgens de commissie "de middelen" hebben gehad om actie te ondernemen, maar omdat hij dat niet deed, kon het fysiek en seksueel geweld jarenlang doorgaan.
3 uur geledenTEHERAN (ANP/RTR) - De nucleaire installatie in Fordow is "ernstig en zwaar beschadigd" geraakt door het Amerikaanse bombardement van vorige maand, maar dat is niet het einde van het Iraanse nucleaire programma. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araqchi gezegd in een interview met CBS News.
3 uur geleden