Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer dan miljoen asielaanvragen in EU, hoogste aantal in jaren

Meer dan miljoen asielaanvragen in EU, hoogste aantal in jaren

VALLETTA (ANP) - Het aantal asielaanvragen in EU-lidstaten steeg vorig jaar met 18 procent naar 1,14 miljoen. Het gaat volgens cijfers van het Asielagentschap van de Europese Unie (EUAA) om het hoogste aantal aanvragen in zeven jaar.

Syriërs (181.000) en Afghanen (114.000) vormden vorig jaar de grootste groepen asielzoekers. Tegen het eind van het jaar nam ook het aantal asielaanvragen van Palestijnen toe. Dat waren er met bijna 11.600 fors meer dan een jaar eerder. Ook Turken vormden met 101.000 asielaanvragen een grote groep.

Duitsland geldt als de voornaamste bestemming van asielzoekers. Dat land kreeg 334.000 asielaanvragen, meer dan Frankrijk en Spanje samen. Als wordt gekeken naar de bevolking van de EU-lidstaten, stond Cyprus volgens de EUAA relatief onder de hoogste druk. Daar ging het om 12.000 asielaanvragen. Zo'n 3 procent van de totale asielaanvragen zou zijn gedaan in Nederland.

Verschuiving

Binnen de grootste groepen asielzoekers vond wel een aanzienlijke verschuiving plaats. Het aantal asielaanvragen van Syriërs steeg met 38 procent, terwijl er juist minder aanvragen waren van Afghanen. Daar was sprake van een daling van 11 procent. Afghanistan heeft een onrustige periode achter de rug. De extremistische Taliban veroverden er in 2021 hoofdstad Kabul toen buitenlandse troepen vertrokken.

De laatste keer dat meer asielaanvragen binnenkwamen was in 2016, tijdens de vluchtelingencrisis. In die periode kwamen mede door de slepende burgeroorlog in Syrië veel vluchtelingen naar Europa. Sindsdien lag het aantal aanvragen volgens EUAA-cijfers onder de miljoen.

Meer uit Buitenland

Griekse premier waarschuwt tegen gebruik landsnaam Macedonië

ATHENE (ANP/AFP/RTR) - De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis bekritiseert de nieuwe president van Noord-Macedonië, Gordana Siljanovska-Davkova, voor haar gebruik van de oude landsnaam Macedonië. Hij waarschuwt dat dit gevolgen kan hebben voor de mogelijke toetreding van Noord-Macedonië tot de Europese Unie.

59 minuten geleden
Netanyahu op gedenkdag: Israël voert strijd tegen monsters

JERUZALEM (ANP/DPA/RTR) - Israël heeft maandag de oorlogsdoden herdacht op de jaarlijkse Dag van de Herinnering. Premier Benjamin Netanyahu hield een speech en omschreef de huidige oorlog in Gaza als een strijd voor het voortbestaan van zijn land.

1 uur geleden
Pro-Palestijns protest breidt uit over universiteiten België

LEUVEN/ANTWERPEN (ANP/BELGA) - Studenten hebben uit protest tegen het Israëlische optreden in Gaza gebouwen van de universiteiten in Leuven en Antwerpen bezet. Ze eisen net als medestanders die al langer kamperen in een Gents universiteitsgebouw dat de universiteiten hun banden met Israëlische instellingen verbreken.

1 uur geleden
Israëlische defensieminister praat VS bij over operatie Rafah

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische defensieminister Yoav Gallant heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken bijgepraat over de oorlog in de Gazastrook. Het telefoongesprek ging over onder meer de "nauwkeurige operatie" in Rafah, aldus Gallants kantoor.

1 uur geleden
Aankomend defensieminister Rusland wil betere zorg voor soldaten

MOSKOU (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De aankomende Russische minister van Defensie Andrej Beloöesov zegt dat hij zich wil inzetten voor Russische militairen. Die verdienen volgens de econoom betere toegang tot huisvesting, medische zorg en uitkeringen.

2 uur geleden
Europese Commissie vraagt EBU opheldering over weren EU-vlag

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie vraagt organisator EBU tekst en uitleg over het weren van de Europese vlag op het Eurovisie Songfestival. Dat was "zeker volstrekt betreurenswaardig" en "er was geen enkele reden toe", vindt het dagelijks bestuur van de EU.

3 uur geleden
Oekraïne vervangt commandant verantwoordelijk voor front Charkiv

KYIV (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oekraïne heeft de commandant vervangen die verantwoordelijk is voor het front in de noordoostelijke regio Charkiv, melden de strijdkrachten tegen het medium RBC-Ukraine. De stap komt te midden van een Russisch offensief in het grensgebied.

3 uur geleden