Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer dan kwart Israëliërs heeft al tweede coronaprik gehad

Meer dan kwart Israëliërs heeft al tweede coronaprik gehad

TEL AVIV (ANP/DPA) - Meer dan een kwart van de ongeveer 9,3 miljoen Israëliërs heeft al een tweede inentingsprik tegen het coronavirus gekregen. In totaal hebben al 3,8 miljoen Israëliërs minimaal één vaccinatie gehad, van wie 2,5 miljoen al de tweede dosis hebben gekregen die nodig is voor voldoende bescherming tegen het longvirus.

Het behalen van de mijlpaal werd zondag op Twitter bekendgemaakt door minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein. Op vrijdag en zondag werden er in Israël nog eens 133.000 personen gevaccineerd.

In zijn bericht riep Edelstein meer Israëliërs op zich te laten inenten. Op die manier kan iedereen weer naar de sportschool en naar culturele evenementen gaan, schreef hij.

Succesvolle start

Israël, dat wereldwijd een van de koplopers is in het vaccineren tegen het coronavirus, begon op 19 december met de inentingscampagne. Na een succesvolle start, loopt het dagelijkse aantal vaccinaties inmiddels terug. Vooral jongeren zouden huiverig zijn.

Een week geleden is Israël begonnen met het stapsgewijs versoepelen van de lockdownmaatregelen die enkele weken van kracht zijn geweest. Het aantal nieuwe besmettingen per dag neemt er weer geleidelijk af, wat volgens deskundigen ook een gevolg is van de vaccinatiecampagne.

Nieuwe gevallen

Zondagochtend meldde het Israëlische ministerie van Volksgezondheid 1869 nieuwe gevallen. Een week eerder waren dat er nog 2659. Daarbij komt wel de kanttekening dat er op zaterdag, de joodse rustdag, beduidend minder word getest.

In totaal is het coronavirus in Israël tot dusver bij 723.038 personen vastgesteld, blijkt uit de gegevens van de Johns Hopkins Universiteit. Zeker 5368 personen overleden aan de gevolgen van Covid-19.

Meer uit Buitenland

Houthi-rebellen willen scheepvaart naar Israël platleggen

SANAA (ANP/RTR) - Een militaire woordvoerder van de Houthi-rebellen in Jemen heeft scheepvaartbedrijven, ongeacht waar ze gevestigd zijn in de wereld, gewaarschuwd voor samenwerking met Israël. De organisatie dreigt de doorvaart door de Rode Zee naar Israëlische havens te blokkeren als er geen of onvoldoende hulpgoederen naar de Gazastrook worden getransporteerd.

11 minuten geleden
Palestijnen: dodental Gazastrook nadert 18.000

GAZA-STAD (ANP) - Volgens de Palestijnen in de door Israël belegerde Gazastrook stijgt het dodental door de "Israëlische agressie" richting 18.000. Het door Hamas gecontroleerde ministerie van Gezondheid meldt op X inmiddels 17.700 doden en 48.780 gewonden sinds het begin van het gewapende conflict op 7 oktober.

35 minuten geleden
Dissidente Iraanse Nobelprijswinnares in hongerstaking

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - De Iraanse winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, Narges Mohammadi, is een dag voor de prijsuitreiking in een driedaagse hongerstaking gegaan. De in Iran opgesloten mensenrechtenactiviste maakte dit bekend op haar Instagrampagina, die vrienden in het buitenland voor haar bijhouden.

1 uur geleden
Erdogan veroordeelt veto VS tegen wapenstilstand Gaza

ANKARA (ANP/DPA/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft het veto van de Verenigde Staten in de VN-Veiligheidsraad tegen een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza veroordeeld. "Helaas werd de wapenstilstand afgewezen, met alleen de Amerikaanse stem tegen. Een rechtvaardige wereld is mogelijk, maar niet met de VS", zei de Turkse president.

1 uur geleden
Team van Russische dissident Navalni heeft al dagen geen contact

MOSKOU (ANP/DPA) - Het team van de gevangen Kremlin-tegenstander Aleksej Navalni heeft nog steeds geen teken van leven van de 47-jarige dissident, die in slechte gezondheid verkeert. Er is nog steeds geen nieuws, vertelde een advocaat van de fervent criticus van president Vladimir Poetin. Het team probeert inmiddels al vijf dagen contact met hem op te nemen.

4 uur geleden
Media: eerste fase oorlog Israël tegen Hamas nog twee maanden

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische strijdkrachten hebben nog ongeveer twee maanden nodig in de Gazastrook om de "eerste fase" van de oorlog tegen Hamas af te ronden, aldus een defensiefunctionaris. Het leger voorziet nog drie tot vier weken om zijn huidige offensief in het zuidelijke Hamasbolwerk Khan Younis te voltooien en nog eens drie tot vier weken van intensieve gevechten.

5 uur geleden
Negen agenten gewond bij wilde achtervolging in Vlaanderen

HEUSDEN-ZOLDER (ANP/BELGA) - Bij een wilde achtervolging over 100 kilometer door drie Belgische provincies zijn negen agenten gewond geraakt, berichten Belgische media. Politie in de streek van Leuven bemerkte een verdacht voertuig op en wilde een controle uitvoeren. De auto reed echter met hoge snelheid over een autosnelweg naar het oosten en nam een afrit ten noorden van Hasselt. Maar de chauffeur maakte daar snel rechtsomkeert en reed de snelweg weer op in westelijke richting, richting Leuven.

6 uur geleden