Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer dan duizend EU-burgers geëvacueerd uit Soedan

Meer dan duizend EU-burgers geëvacueerd uit Soedan

KHARTOEM (ANP/AFP/DPA/RTR) - Meer dan duizend burgers van de Europese Unie zijn inmiddels geëvacueerd uit Soedan. EU-buitenlandchef Josep Borrell zegt dat het "een complexe, maar succesvolle operatie is geweest".

Nadat dit weekend Saudi-Arabië, de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk al meldden dat ze begonnen waren met het terughalen van burgers, komen ook de evacuaties van andere landen nu op gang. In Berlijn is maandag een eerste vliegtuig geland met burgers die Soedan hebben verlaten. Ook een Nederlandse vliegtuig is in de nacht van zondag op maandag vanuit de hoofdstad Khartoem naar Jordanië gevlogen.

Spanje zegt de operatie te hebben afgerond en Denemarken heeft een groep van vijftien mensen uit Soedan weten te krijgen. Zweden en Canada hebben hun diplomaten en ambassadepersoneel geëvacueerd. Italië heeft iedereen gerepatrieerd die dat wilde en Griekenland heeft met hulp van Rome en Parijs ook de meeste eigen burgers uit Soedan weten te halen.

China

China zegt een taskforce naar Soedan te hebben gestuurd en dat een "groep met personeel" veilig het land heeft kunnen verlaten. Japan, Indonesië en de Filepijnen hebben allemaal mensen naar de regio gestuurd om de evacuatie in goede banen te leiden.

Landen uit Afrika en het Midden-Oosten zijn net zo bezig met de evacuaties. Onder meer Libië, Irak en Libanon melden dat de acties al zijn afgerond, terwijl Tunesië maandag begint met het ophalen van burgers. De meeste van die operaties gaan niet via de lucht, maar via de haven van Port Soedan. Met name drie buurlanden van Soedan, Tsjaad, Egypte en Zuid-Soedan, denken dat er veel van hun inwoners in het geteisterde land verblijven. Tsjaad stuurt vliegtuigen voor bijna 500 burgers, Egypte schat dat het om 10.000 Egyptenaren gaat en waarschijnlijk leven er liefst 800.000 Zuid-Soedanezen aan de andere kant van de grens. Al 10.000 van hen zouden terug zijn gegaan naar Zuid-Soedan. Egypte werkt volgens plaatselijke media samen met het Soedanese leger om over beveiligde routes naar de Egyptische grens bij Wadi Halfa te gaan.

Sinds de gevechten vorige week zaterdag losbarsten zijn volgens de Verenigde Naties ten minste 427 mensen omgekomen en 3700 mensen gewond geraakt. Duizenden Soedanezen proberen te vluchten naar buurlanden om aan het conflict te ontkomen. Veel van hen gaan naar Tsjaad, waar al honderdduizenden Soedanezen zitten die voor eerder geweld waren gevlucht.

Meer uit Buitenland

Moskou wil met nucleaire dreiging 'westerse heethoofden afkoelen'

MOSKOU (ANP/RTR) - Met de aankondiging dat het zal oefenen met tactische nucleaire wapens, wil Moskou "heethoofden in de westerse hoofdsteden afkoelen", stelt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens het ministerie zijn westerse leiders bewust uit op een militaire confrontatie tussen Rusland en de NAVO.

6 minuten geleden
Moskou dreigt met aanval op Britse doelen in Oekraïne en elders

MOSKOU (ANP/AFP) - Als Oekraïne Rusland raakt met Britse raketten, zal Moskou overwegen Britse militaire doelen in Oekraïne, maar ook elders te beschieten, heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd tegen de Britse ambassadeur in Moskou.

1 uur geleden
Test met toegangsticket levert Venetië al bijna 1 miljoen euro op

ROME (ANP/DPA) - Het toegangsticket voor dagjesmensen in Venetië heeft de Italiaanse stad de eerste elf testdagen 975.000 euro opgeleverd. De vijf euro entreegeld gold van 25 april tot 5 mei. De stad meldde dat er in totaal 195.000 kaartjes werden verkocht, iets boven de verwachtingen. De maatregel is bedoeld om de toeristenstroom te beteugelen.

1 uur geleden
Trump riskeert celstraf als hij spreekverbod nog eens overtreedt

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Als de voormalige Amerikaanse president Donald Trump opnieuw zijn spreekverbod overtreedt, zegt Juan Merchan, de rechter die de strafzaak tegen hem behandelt, "een celstraf te overwegen".

2 uur geleden
EU waarschuwt China dat zij economie zal beschermen

PARIJS (ANP) - China moet bedacht zijn op stevige maatregelen van de Europese Unie als die nodig zijn om haar economie en veiligheid te beschermen, waarschuwt de Europese Commissie. Voorzitter Ursula von der Leyen sprak dat uit in een "open en eerlijk" gesprek met de Chinese president Xi Jinping, die op bezoek is in Europa.

2 uur geleden
Gaza-demonstranten bezetten ook universiteit Gent

AMSTERDAM (ANP) - Pro-Palestijnse demonstranten hebben maandag tenten opgezet op het Roeterseiland bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hun belangrijkste eis is dat de universiteit alle banden met Israël verbreekt, zegt een van de organisatoren tegen een ANP-verslaggever ter plaatse.

3 uur geleden
Kyiv roept bondgenoten op Poetin niet als president te erkennen

MOSKOU (ANP/RTR) - Oekraïne roept alle internationale bondgenoten op om Vladimir Poetin niet te erkennen als legitieme president van Rusland. Hij wordt dinsdag geïnaugureerd voor een nieuwe termijn, maar volgens Kyiv zijn de verkiezingen die hij heeft gewonnen niet eerlijk verlopen.

3 uur geleden