Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer dan duizend doden tijdens hadj

Meer dan duizend doden tijdens hadj

MEKKA (ANP/AFP) - Meer dan duizend moslims zijn dit jaar overleden tijdens de hadj in Saudi-Arabië, meldt persbureau AFP op basis van een eigen telling. Ruim de helft van de overledenen waren niet-geregistreerde deelnemers aan de bedevaart naar Mekka.

De hadj, die vrijdag begon en woensdag eindigde, ging dit jaar gepaard met zeer hoge temperaturen. De niet-geregistreerde pelgrims hadden geen toegang tot onder meer de verkoelde ruimtes van de Saudische autoriteiten. Een Arabische diplomaat zegt tegen AFP dat 658 doden uit Egypte komen. Van hen beschikten er 630 niet over de juiste papieren.

De hadj, een van de vijf verplichte zuilen van het islamitische geloof, trok dit jaar ongeveer 1,8 miljoen pelgrims. Van hen komt het merendeel zoals gebruikelijk uit andere landen, waaronder Nederland. Eerder werd bekend dat een Nederlandse vrouw tijdens de hadj onwel is geworden en daarna overleed.

2023

Andere overledenen komen uit onder meer Maleisië, Pakistan, India, Indonesië, Iran, Irak, Jordanië, Senegal en Tunesië. De autoriteiten hebben in de meeste gevallen geen doodsoorzaak genoemd. In het geval van de Egyptenaren is bekend dat de hitte een grote rol speelde.

Saudi-Arabië heeft geen cijfers over overleden pelgrims gedeeld en deed dat vorig jaar ook niet. In 2023 zouden zeker 240 personen zijn omgekomen, vooral Indonesiërs. Bij de hadj in 2015 kwamen buitengewoon veel mensen om door gedrang tijdens een ritueel. Er vielen toen ongeveer 2300 doden.

Pelgrims moeten zich via officiële kanalen registreren, maar in de praktijk houdt niet iedereen zich daaraan vanwege de soms hoge kosten die daarbij komen kijken. Bovendien lukt het niet iedereen de juiste documentatie te verkrijgen. Saudi-Arabië stuurde in aanloop naar de hadj meer dan 325.000 ongeregistreerde pelgrims Mekka uit. Bijna de helft kwam uit het buitenland.

Meer uit Buitenland

Honderden arrestaties bij protest tegen Netanyahu in Washington

WASHINGTON (ANP/DPA/RTR) - De politie in Washington D.C. heeft dinsdag zo'n tweehonderd demonstranten gearresteerd in een van de gebouwen van het Capitool. Zij protesteerden daar tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die woensdag het Congres toespreekt.

1 uur geleden
Trump en Netanyahu ontmoeten elkaar vrijdag

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft vrijdag een ontmoeting met de premier van Israël, Benjamin Netanyahu. Dat bevestigde Trump op zijn sociale medium TruthSocial, nadat dagen was gespeculeerd over een bezoek van Netanyahu aan Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida.

2 uur geleden
Trump dient klacht over Harris in bij verkiezingscommissie

WASHINGTON (ANP) - Het campagneteam van Donald Trump heeft een klacht ingediend bij de federale verkiezingscommissie van de VS, de FEC. De campagneleiders beweren dat de overdracht van de campagnekas van Joe Biden aan Kamala Harris in strijd is met de wet.

3 uur geleden
Taiwan zet zich schrap voor tyfoon Gaemi

TAIPEI (ANP) - Taiwan maakt zich woensdag op voor de komst van tyfoon Gaemi. De financiële markten zijn opgeschort, bijna alle vluchten zijn geannuleerd, scholen hebben hun deuren gesloten en de meeste mensen gaan niet naar hun werk. Het leger staat paraat in verband met verwachte stortregens en harde wind.

3 uur geleden
Uitgaven Brits koningshuis gedaald

LONDEN (ANP) - Het Britse koningshuis heeft in het afgelopen jaar minder uitgegeven. Dat staat in het financiële jaarverslag dat woensdag is verschenen. De uitgaven van het Britse koningshuis daalden met 17 procent van 107,5 miljoen pond (127,85 miljoen euro) naar 89,1 miljoen pond (105,9 miljoen euro). Dat kwam grotendeels door een verwachte daling van de uitgaven voor renovaties aan Buckingham Palace. Het bedrag dat de koninklijke familie ontving uit het zogeheten Sovereign Grant, het bedrag dat de Britse belastingbetaler betaalt, bleef voor het derde opeenvolgende jaar gelijk met 86,3 miljoen pond.

4 uur geleden
Secret Service vraagt Trump geen buitenevenementen meer te houden

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse geheime dienst heeft oud-president Donald Trump "aangemoedigd" geen grote campagne-evenementen meer te houden in de buitenlucht. Dat melden bronnen aan de Washington Post.

6 uur geleden
Links blok kiest onbekende ambtenaar als Franse premierskandidaat

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse linkse blok dat de verkiezingen in Frankrijk won, heeft de Parijse ambtenaar en econoom Lucie Castets naar voren geschoven als kandidaat-premier. De vier partijen van het Nieuw Volksfront laten dat in een verklaring weten.

11 uur geleden