Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer dan 750 arrestaties bij rellen in Parijs sinds donderdag

Meer dan 750 arrestaties bij rellen in Parijs sinds donderdag

PARIJS (ANP) - Bij betogingen en ongeregeldheden naar aanleiding van de pensioenhervormingen zijn sinds donderdag in Parijs meer dan 750 mensen gearresteerd. Volgens politiechef Laurent Nunez zijn er veel brandstichters onder de arrestanten. Dagelijks wordt er betoogd in veel Franse steden tegen de pensioenhervorming van de regering van president Macron en premier Borne.

De hervorming is door het parlement gedrukt met behulp van en artikel uit de grondwet. Om de wetgeving te stoppen moest de Franse Tweede Kamer maandag de regering ten val brengen, maar daar was net geen meerderheid voor.

Op de Parijse politie is veel kritiek naar aanleiding van wat critici "willekeurige of preventieve aanhoudingen" noemen. Veel arrestanten zijn snel weer vrijgelaten, maar volgens Nunez is dat niet noodzakelijkerwijs omdat er geen verdenking van een strafbaar feit was, maar moeten wegens tijdgebrek vaak afwegingen worden gemaakt. De politie wordt er ook van beschuldigd buitensporig hard op te treden tegen betogers. Zo ligt de oproerpolitie onder meer onder vuur over het insluiten en isoleren van groepjes demonstranten wat onwettig zou zijn. Een linkse oppositiepartij heeft naar aanleiding van incidenten de onmiddellijke ontbinding van een speciale eenheid van de oproerpolitie geëist, meldden Franse media.

Noodzakelijke hervormingen

President Emmanuel Macron zei dinsdagavond tegen partijgenoten dat naar de bevolking geluisterd moet worden en dat ze gekalmeerd moeten worden, maar het parlement heeft volgens hem ingestemd met de hervorming. "Het zijn de parlementariërs die de wet maken en niet de menigte." Hij herhaalde woensdagmiddag in een gesprek met de pers op de tv dat de hervormingen noodzakelijk zijn en de wet later dit jaar van kracht moet worden. Hij betreurde de protesten en zei dat geen enkele vakbond met een alternatief is gekomen. "De wet is een noodzakelijke oplossing van het probleem, er zijn geen 36 oplossingen". Hij doelde op het gecompliceerde stelsel waar verschillende pensioenregelingen zijn voor 36 beroepsgroepen en sommige voor werknemers erg gunstige regels hebben.

De Franse regering ziet de kosten van pensioenen al jaren alsmaar stijgen en het bestaande stelsel dekt de uitgaven niet. Het stelsel moet met ingrijpende aanpassingen zichzelf gaan bedruipen in 2030. Vakbonden en hun grote aanhang vinden de wijzigingen onrechtvaardig en onnodig. Omstreden zijn onder meer de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 62 naar 64 jaar en wijzigingen van voorwaarden waar aan moet worden voldaan voor men aanspraak kan maken op een volledig pensioen. Veel Fransen werken in het huidige stelsel al tot hun 67e omdat ze onvoldoende jaren hebben gewerkt om een eerder pensioen te kunnen genieten.

Meer uit Buitenland

Al Jazeera: doden door luchtaanvallen op Rafah

RAFAH (ANP/RTR) - Israëlische luchtaanvallen op Rafah hebben zaterdag aan zeker tien mensen het leven gekost, bericht Al Jazeera. De nieuwszender meldt dat plekken zijn aangevallen waar veel door de oorlog ontheemde families naartoe zijn gevlucht.

1 uur geleden
Noord-Korea: nieuwe raketkop en luchtdoelraket getest

PYONGYANG (ANP/AFP/BELGA) - Noord-Korea zegt dat het een nieuwe "supergrote" raketkop en luchtdoelraket heeft getest. De tests zouden vrijdagmiddag zijn uitgevoerd, maar zijn pas zaterdag naar buiten gebracht door het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

2 uur geleden
NY Post: Man die zichzelf in brand stak in New York overleden

NEW YORK (ANP) - De man die zichzelf vrijdag op straat in New York in brand stak, is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de New York Post.

4 uur geleden
Onderzoekers presenteren rapport over neutraliteit van UNRWA

NEW YORK (ANP) - Een groep onafhankelijke onderzoekers presenteert een eindrapport over de neutraliteit van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA). Het onderzoek is een reactie op Israëlische beschuldigingen over de betrokkenheid van twaalf UNRWA-medewerkers bij de aanval van Hamas op Israël in oktober vorig jaar.

7 uur geleden
Amerikaanse leger trekt zich terug uit Niger

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten trekken hun troepen terug uit Niger. De duizend Amerikaanse militairen die zich in het Afrikaanse land bevinden zullen in de komende maanden vertrekken.

7 uur geleden
Rusland meldt twee doden bij Oekraïense droneaanval Belgorod

POROZ (ANP/AFP) - Bij een Oekraïense droneaanval in de Russische grensregio Belgorod zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag twee mensen omgekomen. Dat meldt de lokale gouverneur op Telegram.

9 uur geleden
Man die zichzelf in brand stak noemt het extreme daad van protest

NEW YORK (ANP/AFP) - De man die zichzelf in brand stak bij de rechtbank van het Trump-proces in New York, heeft een uitvoerige verklaring op internet gepubliceerd. Op het Amerikaanse onlineplatform Substack spreekt hij over een "extreme daad van protest om de aandacht te vestigen op een dringende en belangrijke ontdekking."

14 uur geleden