Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer dan 6000 apenpokkengevallen gemeld, WHO opnieuw in beraad

Meer dan 6000 apenpokkengevallen gemeld, WHO opnieuw in beraad

GENÈVE (ANP/RTR) - Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 6000 gevallen van apenpokken gemeld uit 58 landen. Ongeveer 80 procent van de infectiemeldingen komt uit Europa, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die organiseert later deze maand opnieuw een vergadering van de commissie die adviseert of de uitbraak reden is een wereldwijde crisissituatie uit te roepen.

Die status is het hoogste alarmniveau binnen de WHO. Eind vorige maand concludeerde de commissie dat daarvoor nog geen reden is. Tot het uitroepen van een 'noodsituatie van internationaal belang' wordt overgegaan als bijvoorbeeld blijkt dat het virus in nieuwe landen fors de kop opsteekt, of als geïnfecteerden ineens veel zieker worden.

"Ik blijf me zorgen maken over de omvang en verspreiding van het virus over de hele wereld", zei WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus in Genève. Volgens hem betekent een gebrek aan tests dat veel infecties waarschijnlijk niet zijn gemeld.

In Nederland is het virus tot nu toe bij 352 mensen vastgesteld. Het verspreidingstempo neemt toe, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag.

Wie apenpokken oploopt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaan blaasjes op de huid. Meestal worden mensen niet ernstig ziek van een infectie.

Meer uit Gezond

Voormalige verpleegkundige Assen eist schadevergoeding

ASSEN (ANP) - Een voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, die verdacht werd van zo'n twintig sterfgevallen tijdens de coronapandemie, eist een schadevergoeding voor de periode dat hij in voorarrest zat. Dat hebben zijn advocaten zaterdag bekendgemaakt. Ze bereiden ook een tuchtklacht voor tegen GGZ-medewerkers "vanwege het schenden van het beroepsgeheim", staat op de website van Anker & Anker Strafrechtadvocaten.

1 dag geleden
Soort bacterie water Achterhoek bekend, later zaterdag testuitslag

UTRECHT (ANP) - De drinkwatervervuiling in delen van de Achterhoek betreft enterococcen (poepbacteriën), laat een woordvoerder van waterbedrijf Vitens zaterdag weten. Het is nog steeds onduidelijk wat de oorzaak van de vervuiling is. Later op zaterdag wordt duidelijk of het probleem is verholpen en of het advies om drinkwater te koken opgeheven kan worden.

1 dag geleden
Nederland gaf meer uit aan middelen tegen diabetes

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaf vorig jaar ruim 350 miljoen euro uit aan middelen voor mensen met diabetes. Dat is 19 procent meer dan een jaar eerder. De kosten stegen harder dan het aantal gebruikers. Vorig jaar kregen bijna 960.000 mensen een diabetesmiddel, bijna 6 procent meer dan in 2022.

3 dagen geleden
Uitbraak MRSA-bacterie op baby-afdeling ziekenhuis Almere

ALMERE (ANP) - Het Flevoziekenhuis in Almere neemt voorlopig geen pasgeboren baby's op. De afdeling neonatologie kampt met een uitbraak van de MRSA-bacteria. Die veroorzaakt over het algemeen geen klachten, maar kan wel gevaarlijk zijn voor mensen met een zwakkere weerstand.

4 dagen geleden
Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt 136 miljoen in Haarlemse locatie

HAARLEM (ANP) - Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt de komende twee jaar 136 miljoen euro in zijn vestigingen in Haarlem. Het geld gaat onder andere naar de faciliteit waar een groot aantal medicijnen op verschillende manieren kunnen worden verpakt. Ook investeert MSD in de vaccinproductie in de Noord-Hollandse stad.

4 dagen geleden
Partijen vrezen dat coalitie fors moet bezuinigen op zorg

DEN HAAG (ANP) - D66 en GroenLinks-PvdA vrezen dat de vier coalitiepartijen fors moeten bezuinigen als ze financiële tegenvallers te verduren krijgen. De coalitie heeft namelijk afgesproken dan met de "kaasschaaf" over de begrotingen van de ministeries te gaan, met de grootste bezuinigingen voor ministeries met de grootste begroting.

4 dagen geleden
Patiëntenvereniging wil vaste compensatieregeling besmet bloed

NIJKERK (ANP) - Nederland moet een "heldere compensatieregeling" opstellen voor iedereen die ziek wordt door een bloedtransfusie met besmet bloed, vindt de patiëntenvereniging voor mensen met een erfelijke stollingsstoornis (NVHP). De risico's hierop zijn tegenwoordig weliswaar zeer klein, maar als het toch gebeurt kunnen patiënten "levenslang ernstige hinder ondervinden". Een vaste regeling is daarom op zijn plaats, vindt de organisatie.

5 dagen geleden