Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer dan 30 bezoekers in verschillende kerken

Meer dan 30 bezoekers in verschillende kerken

BARNEVELD (ANP) - Hoewel het dringende advies is maximaal dertig bezoekers in kerken toe te laten, zijn er zondag in Nederland verschillende kerken die toch de deuren openen voor meer mensen. Onder meer in Barneveld en Barendrecht is dit het geval. "We willen ergernis voorkomen, maar ook de nuchterheid bewaren", zegt een woordvoerder van de Gereformeerde Gemeente Barneveld-Centrum naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Gelderland.

In de Dorpskerk van Staphorst woonden zondagochtend enkele tientallen kerkgangers de dienst bij. In de kerk is ruimte voor 2300 kerkgangers per dienst, maar er werden er tot vorige week 600 toegestaan. Daarover ontstond toen commotie. Zaterdag maakte de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst bekend voortaan minder kerkgangers toe te staan.

De Gereformeerde Gemeente Barneveld-Centrum heeft zondag drie diensten, waar per keer vierhonderd tot 450 mensen mogen komen. Het advies van maximaal dertig kerkbezoekers met het oog op het coronavirus is bij de gemeente uitvoerig overwogen, zegt een woordvoerder van de kerk. "Wij hebben een hele grote kerk. Een hoog gebouw, met goede ventilatie. Dat maakt het mogelijk meer mensen uit te nodigen."

Ophef

Normaal passen er volgens de zegsman zo’n tweeduizend mensen in de kerk. "We zijn dus al flink afgeschaald." Daarbij is er een groep toezichthouders aanwezig, zijn er hygiënemaatregelen genomen en wordt een gezondheidscheck gedaan. Zingen gebeurt zachtjes en ingetogen. De gemiddelde afstand is 1,5 tot twee meter, dus dat zou niet tot problemen moeten leiden, geeft hij aan. De beslissing is genomen in overleg met de teamleider veiligheid van de gemeente Barneveld, die zou hebben aangegeven dat de kerk zich netjes aan de regels houdt, vertelt de woordvoerder. "Wij nemen de maatregelen ter harte. We willen echt voorkomen dat mensen ziek worden."

Ook de Christelijke Gereformeerde Kerk Barendrecht staat meer bezoekers toe, zo is op de website van de kerk te lezen. Per dienst worden 250 leden uitgenodigd. De kerk zegt dat voorzichtigheid geboden is, maar dat er ook vertrouwen mag zijn in God. De diensten door laten gaan, met 250 leden, kan volgens de kerk binnen de veiligheidsregels die nu gelden. "Wij blijven onder de huidige norm. Onze kerk heeft genoeg zitplaatsen voor de 1,5 meter. Er is een goede ventilatie." Het zingen wordt wel beperkt, tot een vers per keer dat wordt gezongen. Bezoekers wordt gevraagd een mondkapje te dragen als ze buiten naar binnen gaan en andersom. Het mondkapje mag op de zitplaats af.

Vorige week ontstond er ophef omdat in de Hersteld Hervormde Kerk Staphorst bij meerdere diensten 600 mensen bij elkaar kwamen. Minister Ferd Grapperhaus sprak begin deze week met religieuze koepelorganisaties af om geen diensten met meer dan 30 man te houden. In Staphorst waren zondag beduidend minder mensen in de kerk.

Meer uit Binnenland

Grote brand in loods op industrieterrein Moerdijk

MOERDIJK (ANP) - In een loods op het Brabantse industrieterrein Moerdijk is in de nacht van woensdag op donderdag rond 00.30 uur een grote brand uitgebroken. De brandweer is met zeker zeven voertuigen uitgerukt om het vuur te bestrijden in het gebouw aan de Middenweg. In het pand van ongeveer 60 meter lang en 25 meter breed ligt compost opgeslagen.

39 minuten geleden
Lenferink vervangt voorlopig Berends als Gelderse commissaris

ARNHEM (ANP) - Henri Lenferink neemt in de provincie Gelderland voorlopig de taken over van John Berends, de commissaris van de Koning die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Berends besloot vorige week zijn functie tijdelijk neer te leggen, om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken liet woensdagavond tijdens een besloten gesprek met de Gelderse Provinciale Staten weten dat Lenferink wordt aangesteld als waarnemer.

4 uur geleden
Man overleden na mishandeling en steekpartij in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een man is woensdagavond overleden op de Molièreweg (Lombardijen) in Rotterdam na mishandeld en gestoken te zijn, meldt de politie. Op basis van getuigenverklaringen is korte tijd na de steekpartij een 53-jarige Rotterdammer aangehouden. De politie is nog op zoek naar "meerdere personen".

5 uur geleden
Advocaat Ficq: tussenvonnis over Chemours helpt massa-aangifte

HILVERSUM (ANP) - Het oordeel van de rechtbank dat chemiebedrijf Chemours aansprakelijk is voor PFAS-schade eind vorige eeuw is een opsteker voor omwonenden van het bedrijf in Dordrecht. Advocaat Bénédicte Ficq, die namens 3000 van hen aangifte heeft gedaan tegen Chemours, spreekt van een "extreem emotionele uitspraak" voor haar cliënten. Ze verwacht het tussenvonnis van de rechtbank in Rotterdam goed te kunnen gebruiken in de massa-aangifte, zei Ficq woensdagavond in de talkshow Khalid & Sophie.

6 uur geleden
OM wil vrouw uit Arnhem vervolgen in zaak Bas Muijs

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft het voornemen om een vrouw uit Arnhem te vervolgen in de mishandelingszaak van Bas Muijs. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving hierover in de Gelderlander. Een dagvaarding is nog niet uitgereikt, zegt het OM.

7 uur geleden
Verdachte uitbuiting: ik ben geen slavendrijver

DEN BOSCH (ANP) - Een 53-jarige vrouw uit Kamerik die wordt verdacht van jarenlange uitbuiting van een andere vrouw, ontkent deze aantijgingen in alle toonaarden. Volgens haar advocaat is er allesbehalve sprake van uitbuiting, mensenhandel of geweld, integendeel zelfs. "Hier zit geen slavendrijver voor u", zei Marian van D. woensdag in de rechtbank in Den Bosch, tijdens de eerste voorbereidende zitting in de strafzaak.

7 uur geleden
Ook aanmeldcentra asielzoekers worden via spreidingswet verdeeld

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen reguliere opvangplekken voor asielzoekers worden via de spreidingswet evenredig over het land verdeeld, maar ook aanmeldcentra. Dat bevestigde staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) in het Kamerdebat over zijn wetsvoorstel.

7 uur geleden