Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer dan 30 bezoekers in verschillende kerken

Meer dan 30 bezoekers in verschillende kerken

BARNEVELD (ANP) - Hoewel het dringende advies is maximaal dertig bezoekers in kerken toe te laten, zijn er zondag in Nederland verschillende kerken die toch de deuren openen voor meer mensen. Onder meer in Barneveld en Barendrecht is dit het geval. "We willen ergernis voorkomen, maar ook de nuchterheid bewaren", zegt een woordvoerder van de Gereformeerde Gemeente Barneveld-Centrum naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Gelderland.

In de Dorpskerk van Staphorst woonden zondagochtend enkele tientallen kerkgangers de dienst bij. In de kerk is ruimte voor 2300 kerkgangers per dienst, maar er werden er tot vorige week 600 toegestaan. Daarover ontstond toen commotie. Zaterdag maakte de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst bekend voortaan minder kerkgangers toe te staan.

De Gereformeerde Gemeente Barneveld-Centrum heeft zondag drie diensten, waar per keer vierhonderd tot 450 mensen mogen komen. Het advies van maximaal dertig kerkbezoekers met het oog op het coronavirus is bij de gemeente uitvoerig overwogen, zegt een woordvoerder van de kerk. "Wij hebben een hele grote kerk. Een hoog gebouw, met goede ventilatie. Dat maakt het mogelijk meer mensen uit te nodigen."

Ophef

Normaal passen er volgens de zegsman zo’n tweeduizend mensen in de kerk. "We zijn dus al flink afgeschaald." Daarbij is er een groep toezichthouders aanwezig, zijn er hygiënemaatregelen genomen en wordt een gezondheidscheck gedaan. Zingen gebeurt zachtjes en ingetogen. De gemiddelde afstand is 1,5 tot twee meter, dus dat zou niet tot problemen moeten leiden, geeft hij aan. De beslissing is genomen in overleg met de teamleider veiligheid van de gemeente Barneveld, die zou hebben aangegeven dat de kerk zich netjes aan de regels houdt, vertelt de woordvoerder. "Wij nemen de maatregelen ter harte. We willen echt voorkomen dat mensen ziek worden."

Ook de Christelijke Gereformeerde Kerk Barendrecht staat meer bezoekers toe, zo is op de website van de kerk te lezen. Per dienst worden 250 leden uitgenodigd. De kerk zegt dat voorzichtigheid geboden is, maar dat er ook vertrouwen mag zijn in God. De diensten door laten gaan, met 250 leden, kan volgens de kerk binnen de veiligheidsregels die nu gelden. "Wij blijven onder de huidige norm. Onze kerk heeft genoeg zitplaatsen voor de 1,5 meter. Er is een goede ventilatie." Het zingen wordt wel beperkt, tot een vers per keer dat wordt gezongen. Bezoekers wordt gevraagd een mondkapje te dragen als ze buiten naar binnen gaan en andersom. Het mondkapje mag op de zitplaats af.

Vorige week ontstond er ophef omdat in de Hersteld Hervormde Kerk Staphorst bij meerdere diensten 600 mensen bij elkaar kwamen. Minister Ferd Grapperhaus sprak begin deze week met religieuze koepelorganisaties af om geen diensten met meer dan 30 man te houden. In Staphorst waren zondag beduidend minder mensen in de kerk.

Meer uit Binnenland

Doden ongeluk Lekkerkerk en woning Zoetermeer waren gezin

DEN HAAG (ANP) - De overleden personen die zaterdag zijn gevonden in een woning in Zoetermeer, zijn een 34-jarige man en een 70-jarige vrouw. De 72-jarige man die bij een aanrijding eveneens zaterdag in Lekkerkerk om het leven kwam, was de echtgenoot van de vrouw en de vader van de man. Dat meldt de politie dinsdag.

6 minuten geleden
Prinses Amalia ziet af van lidmaatschap corps Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Prinses Amalia wordt geen lid van het corps in Amsterdam. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigd na berichtgeving van de NOS. De 18-jarige prinses, die gaat studeren in Amsterdam, liet eerder in de biografie van Claudia de Breij weten dat ze sowieso bij het corps zou willen. "Met een jaarclub, alles erop en eraan."

46 minuten geleden
Acht keer onderzoek naar schieten politie in eerste helft 2022

DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van 2022 heeft de Rijksrecherche acht incidenten onderzocht waarbij de politie heeft geschoten met het dienstwapen. Daarbij viel één dode en raakten zeven mensen gewond, zo meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

57 minuten geleden
Omgekeerde vlaggen Nijeveen moeten weg voor nationale herdenking

MEPPEL (ANP) - De omgekeerde vlaggen en linten die zijn opgehangen in het Drentse Nijeveen (gemeente Meppel) moeten weg zijn voor de Nationale Herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden, op 15 augustus. Vanaf 18 augustus mogen er in Nijeveen weer omgekeerde vlaggen worden opgehangen en die mogen dan minimaal zes weken blijven hangen.

1 uur geleden
'Tropenrooster' voor sommige vaccinatie- en testlocaties

ROTTERDAM (ANP) - Vaccinatie- en testlocaties van de GGD sluiten de komende dagen soms eerder vanwege de verwachte hittegolf. Onder meer Rotterdam-Rijnmond laat dinsdag weten dat alle locaties tussen 10 en 13 augustus slechts tot 13.00 uur geopend zijn.

1 uur geleden
Nog geen problemen voor levensmiddelenindustrie door droogte

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse levensmiddelenindustrie ondervindt nog geen problemen door de droogte. Dat laat een woordvoerder van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) weten. "We hebben het op de radar, maar we hebben hier nog geen signalen over ontvangen", aldus de zegsman.

2 uur geleden
Hoeveelheid water in Maas en Rijn daalt snel

LELYSTAD (ANP) - De afvoer van rivierwater in de Maas is de laatste dagen erg snel gedaald. Rijkswaterstaat denkt dat dat komt doordat in België de stand van de stuwen in de Maas is aangepast, aangezien het ook in dat land droog en warm is. De Maas is een regenrivier die water krijgt uit Frankrijk en België. De rivier voert op dit moment bij Maastricht nog maar 25 kubieke meter water per seconde af, aldus Rijkswaterstaat.

3 uur geleden