Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer dan 100 internationale media pleiten voor toegang tot Gaza

Meer dan 100 internationale media pleiten voor toegang tot Gaza

NEW YORK (ANP) - Hoofdredacties van 102 internationale nieuwsomroepen steunen de oproep die eind vorige maand gedaan werd in een open brief aan Israël en Egypte. Daarin worden beide landen opgeroepen om voor "een vrije en onbelemmerde toegang" van journalisten tot de Gazastrook te zorgen. Sinds het begin van de oorlog op 7 oktober is het voor buitenlandse media onmogelijk om vrij verslag te mogen doen vanuit de enclave.

In de brief worden verder ook grote zorgen geuit over het lot van veelal op freelancebasis werkende, Palestijnse verslaggevers in Gaza. "Al bijna vijf maanden lang werken journalisten en mediawerkers in Gaza onder ongekende omstandigheden", is te lezen. Zij werken volgens de briefschrijvers "onder enorme stress" en moeten "in de tussentijd ook hun families proberen te beschermen en ze van voedsel, drinken en een veilige slaap- of schuilplaats proberen te voorzien."

Volgens de laatste cijfers zijn er sinds het begin van het oorlogsgeweld in totaal 95 journalisten omgekomen. Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) maakte eerder bekend dat van hen zeker negentig Palestijnse journalisten zijn gedood door (raket)aanvallen van het Israëlische leger.

De brief is samengesteld door het CPJ en ondersteund door de internationale journalistenorganisatie WAN-IFRA. Onder de ondertekenaars waren onder meer de persbureaus AFP, Associated Press en Reuters. Verder steunden ook The New York Times, The Washington Post, het Israëlische Haaretz en de Britse krant The Guardian de oproep. Vanuit Nederland is vooralsnog geen steun kenbaar gemaakt.

Meer uit Buitenland

Aanklager in zaak zoon Biden: niemand staat boven de wet

WILMINGTON (ANP/RTR) - Het proces tegen presidentszoon Hunter Biden is daags na de juryselectie van start gegaan in Wilmington (Delaware). De aanklager beschuldigde de 54-jarige Biden ervan te hebben gelogen over zijn drugsgebruik bij aankoop van een vuurwapen. "Het was illegaal omdat hij crack gebruikte en een drugsverslaafde was", zei aanklager Derek Hines. "Niemand staat boven wet."

1 uur geleden
Farage krijgt drankje in gezicht gegooid bij campagnestart

CLACTON-ON-SEA (ANP) - De Britse politicus Nigel Farage heeft bij een verkiezingsbijeenkomst een milkshake in zijn gezicht gegooid gekregen, is te zien op beelden van Sky News. 'Mister Brexit' begon zijn campagne in een pub in zijn district Clacton-on-Sea, maar toen hij na afloop naar buiten liep gooide een jonge vrouw een drankje, dat eruitziet als een milkshake, over hem heen.

1 uur geleden
Taiwan herdenkt slachtoffers geweld Plein van de Hemelse Vrede

TAIPEI (ANP/AFP/ANP) - Taiwan herdenkt dinsdag de met geweld neergeslagen demonstraties op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing. Het is precies 35 jaar geleden dat daar honderden of mogelijk duizenden mensen door Chinese troepen werden gedood.

3 uur geleden
Biden: onduidelijk of Israël oorlogsmisdrijven pleegt in Gaza

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden zegt dat "onduidelijk" is of Israëlische troepen zich in de Gazastrook schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdrijven. Hij deed die uitspraak in een interview met opinieblad Time, dat op 28 mei is afgenomen en dinsdag online is verschenen.

4 uur geleden
Premier Modi herkozen in eigen kiesdistrict Varanasi

NEW DELHI (ANP/AFP) - De Indiase premier Narendra Modi is herkozen in zijn kiesdistrict Varanasi, meldt de kiescommissie in het land. Met bijna 613.000 van de kiezers achter zich loopt hij ruim 152.000 stemmen voor op de tweede keuze van de kiezers.

4 uur geleden
Vrouw premier Spanje op 5 juli voor onderzoeksrechter

MADRID (ANP/AFP) - De vrouw van de Spaanse premier Pedro Sánchez, Begoña Gómez, moet 5 juli voor de onderzoeksrechter verschijnen die onderzoekt of ze zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling en corruptie. De Madrileense magistraat Juan Carlos Peinado bevestigt hiermee dat Gómez onderwerp is van het geruchtmakende onderzoek naar de vraag of zij misbruik heeft gemaakt van haar invloedrijke positie.

5 uur geleden
Tokio wil meer geboortes en lanceert eigen datingapp

TOKIO (ANP/AFP/RTR) - De Japanse metropool Tokio gaat een eigen datingapp lanceren. Dat is een van de manieren waarop de overheid probeert het kelderende geboortecijfer omhoog te krijgen. "We hebben ontdekt dat 70 procent van de mensen die willen trouwen niet probeert om via events of apps een partner te vinden", zegt de verantwoordelijke bestuurder tegen persbureau AFP.

5 uur geleden