Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer dan 100 doden na explosies Beiroet

Meer dan 100 doden na explosies Beiroet

BEIROET (ANP/DPA/AFP) - Het dodental door de zware explosies in Beiroet is de 100 voorbij. Ook raakten meer dan 4000 mensen gewond, meldt het Rode Kruis in Libanon. Er wordt nog gezocht naar slachtoffers die onder het puin liggen.

De twee ontploffingen hebben geleid tot een ravage in de stad. Er ging een enorme oranje vuurbal de lucht in en daarna volgde een zware schokgolf. "Het was alsof een atoombom afging", zei een gepensioneerde vrouw die bij de haven woont. Op een snelweg door de stad stonden woensdagochtend nog tientallen beschadigde voertuigen. Rond appartementencomplexen lag het glas van gesneuvelde ramen.

Door de ramp zijn mogelijk duizenden mensen dakloos geworden. Ook zijn duizenden gewonden overgebracht naar ziekenhuizen, die worstelen met de enorme toestroom van patiënten. De instellingen hadden het al extra druk door de coronacrisis en zouden zich na de explosies soms genoodzaakt hebben gezien om patiënten te weigeren. Het ziekenhuis Saint George zou bovendien zwaar zijn beschadigd door de ramp.

Paddenstoelwolk

"We zaten al met een economische crisis, een regering die bestaat uit dieven en het coronavirus. Ik dacht niet dat het nog erger kon worden, maar nu weet ik niet of dit land hiervan nog kan herstellen", zei een 38-jarige man, die met zijn twee gewonde dochters naar een ziekenhuis was gegaan.

Een makelaar vertelde vertelde dat hij een paddenstoelwolk zag. Daarna trof de schokgolf zijn bedrijf. "Het lanceerde me letterlijk halverwege door mijn kantoor, tot mijn hoofd de printer raakte", zei de man tegen persbureau AFP. Hij zou later in het ziekenhuis zijn gehecht zonder verdoving. "Ze stopten voordat ze klaar waren omdat te veel mensen met ernstige verwondingen werden binnengebracht. Ik zag mensen sterven."

Kleinere explosie

Een inwoner van de zwaar getroffen wijk Mar Mikhael zegt dat ze lichamen midden op straat zag liggen. Het gaat mogelijk om mensen die van hun balkon of dak zijn geblazen. Veel mensen stonden te filmen omdat eerst een kleinere explosie had plaatsgevonden in de haven. Daarna volgde een veel zwaardere ontploffing.

De autoriteiten zijn inmiddels begonnen met het opruimen van het puin. De regering heeft gevraagd om internationale hulp voor het land, dat al kampt met de ergste economische crisis in decennia. Veiligheidstroepen hebben een groot gebied afgezet rond de plek van de explosies. Ze houden mensen tegen die terug naar hun huizen willen gaan om te kijken hoe groot de schade is.

De overheid doet nog onderzoek naar de oorzaak van de explosies. Er zou een loods zijn ontploft waar zeer explosief materiaal lag opgeslagen. Het ging naar verluidt om ruim 2700 ton ammoniumnitraat.

Meer uit Buitenland

Marinechef Taiwan bezoekt volgende week de VS

WASHINGTON/TAIPE (ANP/RTR) - Het hoofd van de Taiwanese marine, admiraal Tang Hua, bezoekt vanaf volgende week de Verenigde Staten. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen in Taiwan en de VS.

2 uur geleden
New York gaat wapendetectiesystemen testen voor de metro

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse stad New York gaat wapendetectietechnologie testen in verschillende metrostations. Dat heeft burgemeester Eric Adams donderdag aangekondigd. De politie zal onder meer het gebruik van draagbare scanmachines uitproberen.

8 uur geleden
Zelensky wil snel vitale militaire hulp van Amerikaans parlement

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een krachtig pleidooi voor vitale militaire hulp gehouden bij een kopstuk van het Amerikaanse parlement. Hij oefende druk uit op de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson. De Republikeinen van ex-president Donald Trump blokkeren een omvangrijk steunpakket van 60 miljard euro voor Oekraïne.

11 uur geleden
Vier mensen verdronken in Spanje tijdens hevige storm

SAN ESTEBAN DE PRAVIA/TARRAGONA (ANP) - Tijdens zwaar stormachtig weer in Spanje zijn kort na elkaar vier mensen aan de kust verdronken. In de noordelijke regio Asturië raakte een Britse toerist te water die vanaf een dam naar de extreem hoge golven was gaan kijken. Hij werd door metershoge golven meegesleurd en is verdronken.

12 uur geleden
Rusland blokkeert verlenging missie VN-waarnemers van Noord-Korea

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Rusland heeft in de Veiligheidsraad zijn veto gebruikt om een VN-missie over toezicht op sancties tegen Noord-Korea te stoppen. Het gaat om een jaarlijkse verlenging van het werk van specialistische waarnemers die moeten kijken of de vele sancties tegen Noord-Korea worden nageleefd.

13 uur geleden
Gerechtshof VN eist dat Israël voedsel toelaat tot Gaza

DEN HAAG (ANP/RTR) - Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag eist dat Israël alles in het werk stelt om de basisbehoeften aan voedsel in de Gazastrook toe te laten. Dit moet volgens alle rechters van het hof doelmatig en snel gebeuren.

14 uur geleden
Frankrijk steunt UNRWA dit jaar met 30 miljoen euro

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk steunt de hulporganisatie van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) dit jaar met 30 miljoen euro. Dit gebeurt "op voorwaarde dat de organisatie de missies neutraal uitvoert en zich verre houdt van oproepen tot haat en geweld", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

15 uur geleden