Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer dan 10 miljoen ontheemden in Soedan door ruim jaar oorlog

Meer dan 10 miljoen ontheemden in Soedan door ruim jaar oorlog

KHARTOEM (ANP/AFP) - Door de oorlog in Soedan zijn meer dan 10 miljoen mensen in hun eigen land op de vlucht, zegt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Volgens de VN-organisatie zijn er daarnaast ook nog meer dan 2 miljoen mensen naar andere landen gevlucht, met name naar buurlanden Tsjaad, Zuid-Soedan en Egypte.

Voor de oorlog in april 2023 begon, waren er ook al 2,8 miljoen ontheemden; sindsdien kwamen daar nog eens 7,3 miljoen mensen bij.

De oorlog in Soedan begon ruim een jaar geleden toen de paramilitaire Rapid Support Forces de wapens opnamen tegen het Soedanese regeringsleger. De machtsstrijd begon in de hoofdstad Khartoem, maar breidde zich al snel uit naar grote delen van het land, waaronder het arme Darfur. De Verenigde Naties spreken van een humanitaire noodsituatie en zeggen dat een grootschalige hongersnood dreigt. Door het aanhoudende geweld kunnen hulporganisaties nauwelijks hulp bieden aan de Soedanezen.

Bovendien worden ook veel burgers gedood in de oorlog en zijn er berichten over etnische moordpartijen. Volgens de VN zijn er zeker 15.500 doden gevallen in de oorlog, maar schattingen liggen nog veel hoger.

Meer uit Buitenland

Coalitie Macron belooft koopkrachtsteun bij winst verkiezingen

PARIJS (ANP/RTR) - De coalitie van de Franse president Emmanuel Macron heeft donderdag in de aanloop naar de parlementsverkiezingen een aantal economische beloften gedaan om huishoudens financieel tegemoet te komen. Premier Gabriel Attal beloofde onder meer energiekosten te verlagen, pensioenen aan de inflatie te koppelen en starters op de woningmarkt te helpen als de regerende alliantie de verkiezingen wint.

19 minuten geleden
Meer dan duizend doden tijdens hadj

MEKKA (ANP/AFP) - Meer dan duizend moslims zijn dit jaar overleden tijdens de hadj in Saudi-Arabiƫ, meldt persbureau AFP op basis van een eigen telling. Ruim de helft van de overledenen waren niet-geregistreerde deelnemers aan de bedevaart naar Mekka.

22 minuten geleden
Iberische lynx maakt comeback door intensief herstelprogramma

GLAND (ANP) - De Iberische lynx was rond de millenniumwisseling bijna verdwenen uit Spanje en Portugal, maar dankzij een uitgebreid herstelprogramma gaat het nu veel beter met de katachtige. De populatie is de laatste jaren zo hard gegroeid, dat de soort is 'gepromoveerd' op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Natuurorganisatie IUCN beschouwt de lynx nu niet meer als bedreigd. De soort staat nu te boek als 'kwetsbaar'.

45 minuten geleden
Gokaffaire treft partij Sunak kort voor verkiezingen

LONDEN (ANP) - De Conservatieve Partij van de Britse premier Rishi Sunak is opgeschrikt door een nieuwe affaire in aanloop naar de parlementsverkiezingen. De BBC schrijft dat opnieuw een onderzoek is ingesteld naar een conservatieve kandidaat die geld zou hebben ingezet op de verkiezingsdatum. Ook is deze week een beveiliger van Sunak aangehouden voor het wedden op de datum.

1 uur geleden
Poetin met veel ceremonieel onthaald in Vietnam

HANOI (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft in Vietnam een hartelijke ontvangst kregen. President To Lam ontving hem in zijn presidentiƫle paleis, waar een militaire erewacht klaarstond.

2 uur geleden
Poetin heeft zeldzame honden cadeau gekregen van Kim

PYONGYANG (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft tijdens zijn bezoek aan Noord-Korea twee honden cadeau gekregen van leider Kim Jong-un, meldt het Noord-Koreaanse persbureau KCNA. De honden zijn van het lokale en zeldzame ras Pungsan.

3 uur geleden
Amerikaanse pier voor hulpgoederen weer verbonden aan kust Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Amerikaanse leger heeft een in moeilijkheden verkerende drijvende pier opnieuw aan de kust van de Gazastrook bevestigd. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van Amerikaanse functionarissen. De pier was onlangs tijdelijk verwijderd van de kust om de slechte omstandigheden op zee.

7 uur geleden