Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer buitenlandse stemmen bij tweede ronde Turkse verkiezingen

Meer buitenlandse stemmen bij tweede ronde Turkse verkiezingen

ANKARA (ANP) - De tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen heeft buiten Turkije ietsje meer kiezers op de been gebracht. Bijna 1,95 miljoen kiezers hebben gestemd, meldt het Turkse persbureau Anadolu. Dat zijn er ongeveer 56.000 meer dan bij de eerste ronde, toen tegelijkertijd parlementsverkiezingen plaatsvonden.

Turken in het buitenland konden van zaterdag tot en met woensdag naar lokale stembureaus. Bij de Turkse douane kan nog tot en met zondagmiddag worden gestemd. In Turkije zijn de stembureaus alleen zondag open. In de nieuwe ronde kan alleen nog worden gekozen tussen de zittende president Recep Tayyip Erdogan en oppositiekandidaat Kemal Kilicdaroglu.

Van de meer dan 64 miljoen Turkse kiesgerechtigden wonen er 3,4 miljoen in het buitenland. In Nederland zitten er ruim 250.000. Het opkomstpercentage in Nederland lag bij de vorige stemronde boven de 50 procent. Erdogan was toen in Nederland populairder dan zijn grote rivaal Kilicdaroglu, meldde Anadolu eerder.

Erdogan kreeg in de eerste ronde 49,5 procent van de kiezers achter zich. Daarmee was hij de populairste kandidaat, maar om direct te winnen had hij een absolute meerderheid nodig. Kilicdaroglu kreeg 45 procent van de stemmen. Slechts 5,2 procent was voor de derde kandidaat, Sinan Ogan. Hij heeft maandag zijn steun aan Erdogan uitgesproken.

Meer uit Buitenland

Oekraïense functionarissen: Russische vliegvelden buiten schot

KYIV (ANP) - Sinds de Amerikaanse president Joe Biden Oekraïne toestemming gaf om Amerikaanse wapens in te zetten op het grondgebied van Rusland zijn sommige Russische aanvallen afgenomen, zeggen twee Oekraïense functionarissen in The Washington Post. Volgens hen is de schootsafstand van de wapens echter te beperkt, waardoor bepaalde Russische vliegvelden buiten schot blijven.

37 minuten geleden
Nog eens 14 lichamen geborgen na vergaan migrantenboot bij Italië

ROME (ANP/DPA) - De Italiaanse kustwacht heeft nog eens veertien lichamen geborgen nadat een boot met migranten woensdag was vergaan voor de kust van het zuidelijke Calabrië. Daarmee komt het aantal bevestigde doden op 34.

4 uur geleden
Trump: green card voor buitenlander die VS-universiteit afrondt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump vindt dat studenten die afstuderen aan een Amerikaanse universiteit een green card moeten krijgen, wat volgens het huidige immigratiebeleid niet het geval is. De Republikeinse presidentskandidaat zei dit in de jongste aflevering van de podcast All-In.

4 uur geleden
Barcelona gaat verhuur appartementen aan toeristen verbieden

BARCELONA (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Barcelona gaat de verhuur van appartementen aan vakantiegangers vanaf eind 2028 verbieden om zo het nijpende woningtekort in de Spaanse stad tegen te gaan. Dat heeft burgemeester Jaume Collboni vrijdag gezegd. Volgens hem zijn er nu ongeveer 10.000 appartementen geregistreerd als verhuurbaar aan toeristen.

7 uur geleden
VN-chef Guterres: Libanon mag niet het volgende Gaza worden

NEW YORK (ANP/RTR) - De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres maakt zich grote zorgen over de oplopende spanningen tussen Israël en de Libanese Hezbollah. Hij zegt dat VN-vredeshandhavers er alles aan doen om te voorkomen dat daar net zo'n oorlog uitbreekt als in de Gazastrook.

8 uur geleden
Biden boekt overwinning bij uitspraak Hooggerechtshof wapenbezit

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering van Joe Biden heeft bij het Hooggerechtshof een overwinning geboekt. Het hoogste hof laat een wet in stand die mensen met een veroordeling voor huiselijk geweld verbiedt om wapens te bezitten.

9 uur geleden
Veel doden na aanvallen Israël op ziekenhuis en vluchtelingenkamp

GAZA-STAD (ANP) - Israëlische troepen beschieten mensen in het Al Mawasi-gebied ten noordwesten van Rafah in de Gazastrook. Daarbij zijn tot nu toe zeker achttien Palestijnen omgekomen, meldt de Palestijnse Rode Halve Maan. Ook zouden 35 mensen gewond zijn.

9 uur geleden