Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer boeren en tuinders verkopen hun bedrijf om hoge grondprijzen

Meer boeren en tuinders verkopen hun bedrijf om hoge grondprijzen

UTRECHT (ANP) - Meer boeren en tuinders hebben vorig jaar hun bedrijf te koop gezet, meldt makelaarsvereniging NVM. Het zijn deels bedrijven van ondernemers die met pensioen gaan en geen opvolger hebben. Zij verkopen hun bedrijf volgens de makelaarsvereniging zodat ze kunnen profiteren van de hogere grondprijzen.

Vierhonderd boeren en tuinders hebben hun bedrijf vorig jaar te koop gezet. Dat is 11 procent meer dan twee jaar geleden, zegt de NVM. Vakgroepvoorzitter Jos Ebbers verwacht dat het aantal verkopen dit jaar verder stijgt.

Landbouwgrond is afgelopen jaar volgens de makelaarsvereniging duurder geworden, met een prijs van bijna 80.000 euro per hectare. Dat is 7,4 procent meer dan twee jaar geleden en bijna 30 procent meer dan in 2019. De grondprijzen stijgen omdat agrarische grond erg schaars is en verschillende partijen het willen hebben, aldus de NVM. Ebbers spreekt van "grondhonger" onder boeren en tuinders. "Of het nu voor schaalvergroting en bedrijfsontwikkeling is of voor de aanwending van mest", zegt hij daarbij.

Beëindigingsregeling

Boeren en tuinders verkopen hun bedrijf volgens de NVM aan een andere boer of tuinder die bijvoorbeeld wil uitbreiden. Of aan kopers die op die plek willen wonen of er bijvoorbeeld een zonnepark neer willen zetten.

Ook melden boeren zich aan voor de beëindigingsregeling van de overheid om de stikstofuitstoot van de sector te verminderen. Stikstofminister Christianne van der Wal meldde twee maanden geleden dat 489 piekbelasters zich daarvoor hadden aangemeld. De regeling is bedoeld om landbouwbedrijven uit te kopen die veel stikstof uitstoten in kwetsbare natuurgebieden. Boeren kunnen zich tot en met 5 april aanmelden voor deze regeling, het kabinet wil dit verlengen tot eind dit jaar.

Meer uit Financieel

G7 dicht bij akkoord over sluiting kolencentrales, zegt AFP

TURIJN (ANP/AFP) - De energieministers van de G7 zijn dicht bij een akkoord om in de eerste helft van 2030 kolencentrales te sluiten. Dat meldt het Franse persbureau AFP op basis van ingewijden. De Verenigde Naties waarschuwden de G7 bij een tweedaagse bijeenkomst in Turijn dat "excuses" voor het niet nemen van gedurfde maatregelen op het gebied van klimaatverandering "niet acceptabel" zijn.

26 minuten geleden
Finnair staakt vluchten op Ests Tartu om Russische gps-inmenging

HELSINKI (ANP/AFP) - Finnair vliegt de komende maand niet op de stad Tartu in Estland, omdat Rusland storingen veroorzaakt in het gps-systeem. Dat maakt landen op de luchthaven moeilijker en soms onmogelijk, staat in een verklaring van de Finse maatschappij. Tot en met 31 mei wordt er gewerkt aan een alternatief systeem zonder gps op de luchthaven, waarna de vluchten weer moeten worden hervat.

34 minuten geleden
Philips grote winnaar vlakke AEX na schikking slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips eindigde een zeer goede beursdag in Amsterdam met een plus van tientallen procenten. Het zorgtechnologieconcern heeft een schikking getroffen voor 1,1 miljard dollar (zo'n 1 miljard euro) voor claims in verband met de slaapapneu-affaire bij het bedrijf. Beleggers reageerden verheugd op dat nieuws en zetten het aandeel bij het slot van de beurs ruim 29 procent hoger.

52 minuten geleden
Miljoenen weg bij beleggers die uitgingen van koersdaling Philips

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers die op een koersdaling van Philips hebben gewed, het zogeheten 'short' gaan, verliezen maandag tientallen miljoenen euro's doordat het aandeel van het zorgtechnologiebedrijf op de grootste dagwinst ooit afkoerst. "De grootste reden om short te gaan was de slaapapneu-affaire, maar die is nu afgelopen", zegt analist en strateeg Corné van Zeijl van vermogensbeheerder Cardano.

2 uur geleden
Tesla flink hoger op Wall Street na bezoek Musk aan China

NEW YORK (ANP) - Tesla behoorde maandag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Berichten over een verrassingsbezoek van topman Elon Musk aan China zorgden voor optimisme bij beleggers. Musk wist tijdens het bezoek enkele belangrijke obstakels uit de weg te ruimen voor de introductie van zijn software voor zelfrijdende auto's in China. Ook gaat de fabrikant van elektrische auto's samenwerken met het Chinese techbedrijf Baidu om kaart- en navigatiefuncties te implementeren in zijn auto's. Het aandeel werd daarop 11 procent hoger gezet.

3 uur geleden
Brussel onderwerpt besturingssysteem iPads aan strenge regels

BRUSSEL (ANP) - Ook het besturingssysteem voor tablets van Apple valt voortaan onder de strengste regels van de Europese Wet op de Digitale Markten (DMA). De Europese Commissie heeft beslist dat het systeem als een poortwachter beschouwd moet worden voor diensten van anderen. De EU mag door die typering strenger controleren, omdat er anders risico is dat grote en machtige bedrijven hun marktpositie misbruiken.

4 uur geleden
Schiphol en ministerie wachten massaclaim af

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft "kennisgenomen van de berichtgeving, en wacht verdere ontwikkelingen af" over de massaclaim tegen de Staat over Schiphol, laat een woordvoerder weten. Een groep omwonenden en belangenorganisaties van de luchthaven bereidt een massaclaim van 3 miljard euro voor, werd maandag bekend.

4 uur geleden